Haberler

KIRKLARELİ Nesli tükenen şah kartalları için Kırklareli'de yuva kuruyorlar

Güncelleme:

Nesli tükenen şah kartalları için Kırklareli'de yuva kuruyorlarTÜRKİYE'de toplam sayıları 50 kadar olduğu tahmin edilen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan şah kartalları için Doğa Derneği, Kırklareli'de yuva kurmaya başladı.

Nesli tükenen şah kartalları için Kırklareli'de yuva kuruyorlar

TÜRKİYE'de toplam sayıları 50 kadar olduğu tahmin edilen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan şah kartalları için Doğa Derneği, Kırklareli'de yuva kurmaya başladı. Şah kartallarına özel olarak seçilen ağaca 6 saat süren çalışma bir yuva kuran dernek üyeleri, bölgeye toplam 6 yuva daha kuracak.

Türkiye'de Kırklareli, Edirne, Çorum, Sivas ve Eskişehir'de ender görülen ve sayılarının toplam 50 kadar olduğu tahmin edilen Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) verilerine göre nesli tükenmekte olan şah kartalları için Doğa Derneği ve Kırklareli Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü, Kırklareli'de yuva kuruyor. Trakya'nın şah kartallarını izleyen Doğa Derneği Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında, 'Sınırların Ötesinde Kartallar Proje hazırlayarak başvurduğu Avrupa Birliği fonundan destek sağladı. Desteğin ardından Kırklareli'de önceden kurulan 27 yuvanın ardından, her iki derneğin üyeleri aralarında kuş gözlemci, halk bilimci, tırmanışçı ve fotoğrafçılardan oluşan ekip, 6 yeni yuva kurulması için çalışmalara başladı.

UYGUN AĞAÇ BULUP, 6 SAAT ÇALIŞTILAR

Yağmurda ağırlaşarak yüzlerce kiloya ulaşan bir yuvayı taşıyacak, elektrik tellerinden ve yollardan uzak, kartal ailesinin avlanabileceği düzlüklere ve suya yakın ağaçlara kurulabilen yuva için ekip ova köylerini gezerek, uygun bir ağaç bulup, 6 saat süren çalışmanın ardından çivi kullanmadan sağlam bir yuva kurdu. Ekip üyeleri, ayrıca ziyaret ettikleri köylerde vatandaşları şah kartallarına karşı bilgilendirip, broşürler dağıttı. Kırklareli Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Derneği üyesi Berkay Üstün, Trakya'da daha önce kurulmuş 27 şah kartalı yuvası tespit ettiklerini belirterek, proje kapsamında bölgeye 6 yeni yuva kuracaklarını söyledi. Üstün, "Bir yuvayı yapmak yaklaşık 6 saat sürüyor. Ama bizim için yoğun gerektiren yuvanın yapılacağı yeri seçmek. Bu kimi zaman günlerce sürebiliyor. Çünkü şah kartal tehdit altında olmasının en büyük sebeplerinden biri ağaçların git gide bölgede tükenmekte olması. Çünkü kendisi bir ova kartalı ve geniş ovalardaki yüksek ağaçlara yuva yapıyor. Şuanda Kırklareli, Edirne'de olan ovalarındaki ağaçlar yüksek ağaçlar. Bunların sayısı da azalıyor. Bizim yuva yapacak ağaç bulmamız, o ağaçların kime ait olduğunu tespit etmemiz arazi sahiplerinden ya da meraysa muhtarlıklardan izin almamız gerekiyor. Bunları hallettikten sonra yapım sadece 6 saat sürüyor" dedi.

'ONLAR BİZİM KARTALIMIZ'

Kırklareli Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Derneği doğa kültürü sorumlusu halk bilimci Raziye Yeşiltepe, şah kartallarının özelliklerini yörede yaşayan insanlara anlattıklarını belirterek, "Şah kartallarının ne yediğini ne içtiğini bizden çok daha iyi biliyorlar. Sürekli onlar ile birlikte bu alanda yaşayan kişiler onlar. Köylüler ile beraber konuştuğumuzda da hep pozitif olarak geri dönüş aldık. Onlar bizim kartalımız. Onlar bizlere emanet ve aynı zamanda diğer çalışmalarda da destekleyici motivasyon verdiler bu insanlar" dedi.

Derneği araştırma ve uygulama üyesi Adem Akyol, şah kartallarının bölgede yaşayan çiftçilerin başına konmuş bir talih kuşu olduğunu belirterek, "Bu coğrafyayı eko sistemini biyo çeşitliliğini koruyan ve dengeden tutan en önemli türdür. Burada çiftçiler yarı açıklık alanlar ve tarla ekiyorlar. Ayçiçeği buna benzer bir çok ürün. Tarla zararlısı olarak görünen faredir, yer sincabı, yılandır. Aslında bu türleri çoğalmasını minimal seviyede azaltarak insanların ilaç atması gibi buna benzer onlara yabancı maddeler gibi şeyleri azaltıyor aslında şah kartal. İnsanlar aslında kartallarla yaşamayı öğrenmişler. Alanda yaşayan kartalların yerlerini, yuvalarını biliyorlar. Hatta bize kartalları koruyacaklarını ifade ediyorlar. Bu türün ne kadar önemli olduğunu onlara anlatıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kırklareli Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title