Haberler

Kırım Tatarları Sürgününün 71. Yılı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Kırım Tatarlarının refah ve güvenlik içinde anavatanlarında yaşamalarını temin etmeye yönelik mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Kırım Tatarlarının refah ve güvenlik içinde anavatanlarında yaşamalarını temin etmeye yönelik mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini bildirdi.

Erdoğan, Kırım Tatar Tu¨rklerinin anavatanları Kırım'dan su¨rgu¨n edilmelerinin 71. yıl do¨nu¨mu¨ dolayısıyla yayımladığı mesajda, 71 yıl o¨nce bugu¨n anavatanlarından kopartılmıs¸ Kırım Tatar Tu¨rklerinin, baskı ve s¸iddet kullanılarak su¨rgu¨ne go¨nderildiğini hatırlattı.

Mesajında, sürgünde, en zor s¸artlar altında hayatta kalma mu¨cadelesi veren Kırım Tatarlarının yarısının hayatlarını kaybederek bu¨yu¨k bir kıyıma ugˆradıklarını vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"18 Mayıs 1944 gu¨nu¨ ve sonrasında yas¸ananlar, tarihe utanc¸ verici, kara bir leke olarak gec¸mis¸tir. Bu gayri insani su¨rgu¨nu¨n yol ac¸tıgˆı zulmu¨ ve acıyı, akıl ve vicdan sahibi hic¸ kimse asla unutmayacaktır. Bu matem gu¨nu¨nu¨n 71. sene-i devriyesinde su¨rgu¨nde s¸ehit olan, vatan hasretiyle go¨zlerini yuman tu¨m Kırım Tatarı kardes¸lerimi rahmetle yad ediyorum. Onların aziz hatıralarına sahip c¸ıkmak, Kırım Tatar Tu¨rklerine yo¨nelik insanlık vazifemiz ve go¨nu¨l borcumuzdur."

Erdoğan, Kırım Tatarlarının son yıllarda anavatanlarına do¨nu¨s¸ umudu ve sevincini yas¸amaktayken, su¨rgu¨nden tam 70 yıl sonra, gec¸mis¸ travmaları hatırlatan yeni bir do¨neme girdiklerine dikkati çekerek, "Kırım, 2014 yılında, uluslararası hukuk hic¸e sayılarak ilhak edilmis¸, bo¨lgede hak ihlalleri yeniden bas¸lamıs¸tır. Bu, kabul edilemez bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tu¨rkiye'nin, Kırım Tatarlarının refah ve gu¨venlik ic¸inde anavatanlarında yas¸amalarını temin etmeye yo¨nelik mu¨cadelesini kararlılıkla su¨rdu¨receğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Ayrımcılıgˆa ve haksızlıklara ugˆramalarına ragˆmen, onur ve vakarla demokratik yo¨ntemleri kullanarak haklarını savunmaya devam eden Kırım Tatarlarını yu¨rekten selamlıyorum. Bugu¨ne kadar oldugˆu gibi bundan sonra da Tu¨rkiye, Kırım Tatar kardes¸lerinin yanında olmaya devam edecektir. Bu du¨s¸u¨ncelerle s¸ehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, aziz hatıraları o¨nu¨nde hu¨rmetle egˆiliyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Tatar Kırım Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

tatar tatar..atar:

iyi olmuş onu osmanlıya karşı rusların ordusuna gönüllü asker olarak katılırken düşüneceklerdi. türkiyeye sonradan gelen tüm sonradan gelmeler anavatanımız dedikleri topraklardan çok daha iyi şartlarda yaşamalarına karşın anavatanlarında onlara o zülmü yapanları anadolu insanına tercih ederler. hainlerin köküne kibrit suyu

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title