Haberler

Kaynanalar Gelinlerinin Hastaneye Gitmesini Engelliyor

Diyarbakır'da Aygaz'ın Desteğiyle İl Sağlık Müdürlüğü ve Türkiye Aile Sağlığı Planlama Vakfı (Tap) İşbirliği ile Gerçekleştirilen "Güvenli Annelik Projesi" Kapsamında Bir Toplantı Düzenlendi. Toplantıda Konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, "Kaynanalar Gelinlerinin Üstünde Baskı Oluşturup Hastaneye Gitmelerini Engelliyor" Dedi.

Diyarbakır'da Aygaz'ın desteğiyle İl Sağlık Müdürlüğü ve Türkiye Aile Sağlığı Planlama Vakfı (TAP) işbirliği ile gerçekleştirilen "Güvenli Annelik Projesi" kapsamında bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, "Kaynanalar gelinlerinin üstünde baskı oluşturup hastaneye gitmelerini engelliyor" dedi.

"Güvenli Annelik Projesi" kapsamında Class Otel'de yapılan toplantıya, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Belediye Başkan Vekili Dr. İlhan Diken, İl sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, TAP Vakfı Başkanı Caroline Koç, Aygaz Genel Müdürü Mehmet Ali Neyzi ile kentte faaliyet gösteren kadın kuruluşu temsilcileri katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, "Anne ölümlerinin bölgedeki tek sebebinin ölüm oranlarının takip edilmemesi midir? Sağlık personellerin dışın

bazı problemler de oluşmaktadır. Bizim ilimizde anneler ortalama 6 doğum yapıyor. Bu doğumlar iki yıl arayla yapılmaktadır. İlimizin sosyo ekonomik ve sosyo kültürel yapısından dolayı kaynanaları geçemedik" diyerek, kaynanaların gelinlerin hastaneye gidememelerinde en büyük engel olduğunu ifade etti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TAP Vakfı Başkanı Caroline Koç ise 1960 yıllardan başlayarak anne ölümlerini önlemek ve anne sağlığını geliştirmek yolunda önemli kazanımların gerçekleştiğini belirtti. Bu şekilde milyonlarca insana ulaştıklarını belirten Koç şöyle konuştu: "Fakat birebir 115 bin kadına ulaşabildik. Diyarbakır projesinde şu an aşağı yukarı 5 bine kişiye ulaşılmaya çalışıldı. Tespit ettiğimiz annelerin eğitime ihtiyaçları çok yüksek. Okuma yazma bilmeyenlerin oranı çok yüksek.

Temelde görünen eğitim konusunda çok geri kalındı. Bu durumun ilerletilmesi gerekiyor. En azından 8 yıllık eğitimin tamamlanmasına inanıyoruz. Annelerin sağlık sorunları genellikle eğitimsizliğe bağlı ve sağlık alanlarına ulaşılamama durumu var. Geleneklerden gelen sağlık sorunları var. Özellikle kaynana gelin sorunları var".

(SK-FA-NK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title