Haberler

İzmir - 2//İl Genel Meclisi Toplantısı Kavgayla Başladı, Kav

İzmir İl Genel Meclisi, Toplantısı Kavga ile Başlayıp Kavga ile Sona Erdi. CHP'li Üyelerin Yakalarında İsmet İnönü'nün Fotoğraflarıyla Katıldıkları Toplantıda Bibirlerinin Üzerine Yürüyen Meclis Üyeleri Zorla Ayrıldı. Hakaretlerle Geçen Oturuma İki Kez Ara Verildi.

İZMİR İl Genel Meclisi, toplantısı kavga ile başlayıp kavga ile sona erdi. CHP'li üyelerin yakalarında İsmet İnönü'nün fotoğraflarıyla katıldıkları toplantıda bibirlerinin üzerine yürüyen meclis üyeleri zorla ayrıldı. Hakaretlerle geçen oturuma iki kez ara verildi.

İzmir İl Genel Meclisi'nin Mayıs ayının ilk oturumunun başında CHP'li Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, son günlerde ülke gündeminde bulunan konular hakkında konuşacağını söyledi. AKP'li Mahmut Öztaş, Değirmenci'nin konuşmasına fırsat vermeden usül hakkında konuşmak istediğini söyledi. Değirmenci, usül hakkında kimseye söz vermeyeceğini yapacağı konuşmanın başkanlık sunuşu olduğunu söyledi. Bunun üzerine AKP'li üyeler Değirmenci'yi konuşturmamak için hep bir ağızdan itiraz etti.

Değirmenci'yi taraf olmakla suçlayan AKP'liler, konuşmayı bölmek için bu kez Değirmenci'nin yakasına taktığı İsmet İnönü fotoğrafını gündeme getirdiler. AKP Ali Fuat Yakın, Değirmenci'nin Meclis Başkanı olarak yakasına İsmet İnönü fotoğrafı takamayacağını söylemesinin ardından Değirmenci'nin konuşmasına kimsenin engel olamayacağını ifade etmesi üzerine gerilim iyice arttı. Değirmenci, sözlerini bölen Yakın'ı uyardı ve konuşmasını bölmeye devam etmesi üzerine tüzük maddelerine başvuracağını söyledi.

AKP'lilerin artan tepkileri arasında Değirmenci konuşmasını sürdürürken CHP'li ve AKP'li üyeler de aralarında karşılıklı atışmaya başladı. AKP'li Rasim Kahraman'ın, Değirmenci'ye ''Diktatör müsünüz' diye bağırmasının ardından CHP'li Naili Tanülkü tepki verdi. Bunun üzerine Meclis karıştı. Kahraman ve Tanülkü hakaretler ederek birbirlerinin üzerine yürüdü. AKP ve CHP sıralarının birbirlerine karışması üzerine Başkan Değirmenci, oturuma 5 dakika ara verdi. Ara sırasında CHP'li üyeler ile AKP'li üyeler arasında Değirmenci'nin, yakasına İsmet İnönü fotoğrafı takıp takamayacağı konusunda tartışma tartışma sürdü.

İNÖNÜ İLE İLGİLİ KONUŞMA

Aranın ardından oturuma ikinci kez başlandı. Oturumun başlaması ile birlikte AKP Grup Sözcüsü Ali Fuat Yakın, Değirmenci'ye ''Yakanızdaki nedir?' diye sordu. Değirmenci, Yakın'a ''Konuşmama izin verirseniz anlayacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk Başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün fotoğrafıdır' dedi.

Son günlerde yaşanan olaylar, anayasa değişikliği gibi konulara değinen Değirmenci, anayasa görüşmeleri sırasında Başbakan Erdoğan'ın, İnönü'yü Hitler'e benzetmesinin yakışık olmadığını belirterek, ''İnönü, Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı, 2. adamdır. 1. ve 2. İnönü savaşlarının muzaffer komutanıdır' dedi. Değirmenci sözlerini, 6 Mayıs 1972 yılında idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anarak bitirdi.

Değirmenci'nin konuşmasının ardından CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Mumcuoğlu ile AKP Grup Başkan Vekili Nazmi Kalyoncu konuşma yaptı. AKP Grup Başkan Vekili Kalyoncu kimsenim mevcudunu inkar etmek gibi bir durumu olmadığını, ancak polemiğin öncesine bakmak gerektiğini, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Başbakan Erdoğan'ı Hitler'e benzettiğini, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

KÜSTAH TARTIŞMASI

Grup başkan vekillerinin konuşmalarının ardından gündemdışı söz isteyen CHP'li Tarık Uslu kürsüye geldi. Başbakan'ın İnönü ile ilgili sözlerini eleştiren Uslu, ''Sen nasıl bir adamsın ki onun çizdiği sınırlar içinde yaşayacak, bir de üstüne ona laf edeceksin? Bu küstahlıktır' dedi. Bunun üzerine AKP'li üyeler ''Terbiyesiz, sözünü geri al' diyerek masalara vurmaya başladı. Meclis Başkanlığı kürsüsüne yürüyen AKP'liler, Uslu'nun, Başbakan'a hakaret ettiğini ifade ederek, susturularak özür dilemesini istedi. Tartışmaya CHP'lilerin de katılması üzerine mecliste tansiyon yeniden yükseldi. AKP'lilerin Uslu'nun özür dilememesi halinde konuşma yaptırmayacaklarını ifade etmesi ve kürsüye yürümeleri üzerine Değirmenci, toplantıya ikinci kez ara verdi. Yeniden söz alan Uslu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini yanlış anladığını arkadaşlarının içerde kendisine doğruyu aktardığını belirterek belirterek, AKP'li üyelerden özür diledi. Yoğun itirazlar arasında konuşmasına devam eden Uslu, vatandaşların oyları ile devleti emanet ettiği hükümetin, sosyal ve ekonomik sorunları çözmekle mükellef olduğunu kaydeden Uslu, ''Eğer inancınız varsa Mahkeme-i Kübra'da nasıl hesap vereceğinizi düşünün' diye konuştu. Uslu, CHP'liler tarafından alkışlanırken, AKP'liler tarafından tepkiler devam etti. Konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi.

Uslu'nun konuşmasının ardından İzmir İl Genel Meclisi oturumuna kısa bir süre devam etti. Mayıs ayı toplantılarının ilk toplantısı kavgalar ile sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title