Haberler

İTO : İstanbul'da Perakende Fiyatlar Mart'ta Yüzde 0.99 Yükseldi (2)

(ayrıntılar eklendi.

(ayrıntılar eklendi.)

ÜRETİCİ fiyatlarında geçen yılın sonunda başlayan hızlı artış sürüyor. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, Mart ayında İstanbul'da toptan fiyatlar, perakende fiyatlardan hızlı arttı.

İTO'nun İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre; İstanbul'da perakende fiyatlar Mart'ta yüzde 0.99, toptan fiyatlar yüzde 1.42 arttı. İstanbul'da perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.2, toptan fiyatlar ise yüzde 12.68 gibi yüksek oranda yükseldi.

İTO verileri, gıda fiyatlarındaki artış hızının, ortalama artışının da üzerinde olduğunu gösterdi. Buna göre, perakende fiyatlar gıda harcamaları grubunda Mart'ta yüzde 1.57, toptan fiyatlar ise yüzde 2.87 arttı.

Yeni sezon ürünlerinin vitrinlerdeki yerine almasıyla, Mart'ta en çok fiyat artışı yüzde 3.61 giyim eşyasında yaşandı. Fiyatlar, ev eşyasında yüzde 1.67, gıdada yüzde 1.57, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 0.32, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0.22 yükseldi. Ulaştırma ve haberleşmede yüzde 0.14, konutta yüzde 0.11 fiyat azalışğ görülürken, diğer harcamalar grubunda fiyat değişimi izlenmedi.

Perakende fiyatlarda görülen aylık bazdaki artışın Mart ayları itibariyle son dört yılın en yüksek enflasyon oranı olduğuna dikkate çekilen İTO açıklamasında, "Mart ayında, gıda harcamaları yaş-kuru sebze ve meyve grubunda bazı ürünlerde yaşanan arz eksikliğine dayalı fiyat artışlarının yanı sıra, ekmek ve tahıllar, yağlar, süt ve süt mamulleri, çesitli hazır yiyecekler ile ev eşyası harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı yukarı yönlü fiyat hareketleri indeksi artırıcı yönde etki yapmıştır" denildi.

Toptan fiyatlarda ise aylık bazda; gıda maddelerinde yüzde 2.87, işlenmemiş maddelerde yüzde 1.49, kimyevi maddelerde yüzde 1.44, inşaat malzemelerinde yüzde 0.48, mensucatta yüzde 0.41 artış oldu. Yakacak ve enerji maddeleri fiyatları yüzde 0.30, maden fiyatları ise yüzde 0.47 azaldı.

Açıklamada işlenmemiş maddeler, kimyevi maddeler ile gıda maddeleri gruplarında yer alan ve dış borsalarda işlem gören maddelerin yukarı yönlü fiyat hareketlerinin yanı sıra, bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı fiyat artışlarının Mart'ta enflasyon artışının ana belirleyicileri olduğu belirtildi.

(OSS)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title