Haberler

İspanya'da "Eta, Katalonya'yı Örnek Alacak" İddiası

İspanya'da silahlı eylemleri bırakalı 2 yılı geçen ETA, Bask'ın bağımsızlık mücadelesinde Katalonya'da izlenen yolu örnek alacak İspanyol hükümeti, Katalonya'yı bir kez daha uyardı: ''Tek ta...

İspanya'da ETA'ya ait olduğu belirtilen belgede, İskoçya ve Katalonya'da atılan adımlar ve tecrübelerin önemli bir referans olduğu belirtiliyor.

İspanya'da güvenlik güçlerinin yaklaşık 15 gün önce ele geçirdiği belgede, "Siyasetin merkezine, geleceğine karar verme hakkını oturtmak öncelikli bir iştir. İskoçya ve Katalonya'da atılan adımlar ve tecrübeler önemli bir referanstır" dendiği belirtildi.

El Mundo gazetesi tarafından bugün manşete taşınan belgede, ETA'nın Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri analiz ederek, kendisine örnekler çıkaracağı ve Bask bölgesinde bağımsızlık yanlısı, büyük bir sosyal kitleyi harekete geçirmek için çalışacağı ifade edildi.

Bu anlamda 11 Eylül'de Katalonya'da bağımsızlık talebiyle yapılan insan zinciri eyleminin bir benzerinin gelecek yıl 8 Haziran'da Bask bölgesinde organize edileceği bildirildi. Söz konusu belgede, ETA'nın ayrıca, ekim ayında çıkan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararına atfen şimdiye kadar İspanya'da 50'den fazla ETA mahkumunun serbest bırakılmasını "Bask bölgesindeki barış sürecine olumlu teşvik" olarak gördüğünün yazıldığı kaydedildi.

İspanyol hükümeti, Katalonya'yı bir kez daha uyardı

Öte yandan 2014 yılında bağımsızlık yanlısı bir referandum yapılması iddiasını sürdüren ve İspanya merkez hükümetinin tepkilerine rağmen bu ay içinde referandumun tarihini ve sorulacak soruyu belirlemek zorunda olan Katalonya özerk yönetimi, İspanyol hükümeti tarafından bir kez daha uyarıldı.

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Brüksel'de olan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, "Tek taraflı bir şekilde bağımsızlık ilan eden bir Katalonya, Birleşmiş Milletler'in (BM) ve bu sisteme bağlı IMF ve Dünya Bankası gibi herhangi bir kurumun, ayrıca NATO ve ya AB'nin hiçbir parçası olmaz, dışında kalır" dedi.

İspanyol hükümetinin, İskoçya'nın olası bağımsızlığı karşısında bu ülkeyi veto edip etmeyeceği yönündeki bir soruya net cevap vermekten kaçınan Margallo, "Bu olduğu zaman bana sorun. Ama ben, Avrupa'nın entegrasyon sürecinin daha derin ve daha hızlı olması gerektiğine inanıyorum. Bağımsızlık hareketleri, tarihin akışına ters gidiyorlar" demekle yetindi. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title