Haberler

İran: Suudi Arabistan'la ilişkilerin geliştirilmesi bölge sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak

Güncelleme:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesi ile Suudi Arabistan ilişkilerinin gelişmesinin bölge sorunlarının çözümüne katkı sunacağını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesi ile Suudi Arabistan ilişkilerinin gelişmesinin bölge sorunlarının çözümüne katkı sunacağını söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçisi Abdullah Suud el-Anzi, Reisi'ye güven mektubunu sundu.

Reisi, burada yaptığı konuşmada, "İki ülkenin sahip olduğu potansiyelden yararlanılarak ilişkilerin geliştirilmesi, bölgesel işbirliklerinin güçlendirilmesine, bölge ve İslam dünyasının sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaktır." dedi.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarına değinen Reisi, "İslam dünyasının birlikte tutum sergilemesi Siyonist rejimin zulmünü engellemekte etkili olacaktır." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçisi Anzi ise konuşmasında, "İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler güçlüdür. Çünkü iki ulusun ortaklıkları, aralarındaki farklardan daha fazla." dedi.

İran-Suudi Arabistan ilişkileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr en-Nimr'in de bulunduğu 47 kişinin "terör" suçlamasıyla idam edilmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kesilmişti.

İran ile Suudi Arabistan, 10 Mart'ta 7 yıl aradan sonra ilişkileri normalleştirme kararı almış ve karşılıklı büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan da 6 Nisan'da Pekin'de bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı.

Abdullahiyan, 11 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçisi'ni kendilerine tanıttığını aynı şekilde kendilerinin de Riyad'a atanacak büyükelçiyi kısa süre içinde Suudi Arabistan'a bildireceğini söylemişti.

İranlı Bakan Abdullahiyan, 17 Ağustos'ta Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunmuştu.

İran'ın Riyad Büyükelçisi Ali Rıza İnayeti de 3 Eylül'de göreve başlamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan İbrahim Reisi İran Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title