Haberler

Irak'ta Maliki Hükümeti'ni Düşürmek İçin Yeni Girişim

Irak Milli Meclisi Başkanı Usame en-Nuceyfi, Başbakan Nuri el-Maliki'nin düşürülmesi için başlatılan girişimin sürdüğünü ve 2-3 gün içinde mecliste Maliki için bir güvenoylaması yapılacağını açıkladı.

Irak Milli Meclisi Başkanı Usame en-Nuceyfi, Başbakan Nuri el-Maliki'nin düşürülmesi için başlatılan girişimin sürdüğünü ve 2-3 gün içinde mecliste Maliki için bir güvenoylaması yapılacağını açıkladı.

Nuceyfi, bugün mecliste düzenlediği basın toplantısında, meclisteki siyasi tarafların Başbakan Maliki'ye karşı güvenoylaması yapılarak düşürülmesi için gerekli çalışmaları sürdürdüğünü, bu yönde hazırlanan talebin önümüzdeki günlerde meclis başkanlığı makamına sunulacağını belirtti.

Irak Anayasası'na göre meclisteki bu yeni süreç, bir grup milletvekilinin başbakanla ilgili iddiaları Meclis Başkanlığı'na sunması ve başbakanın bu iddialara vereceği yanıtların ardından hakkında güvenoylaması yapılması şeklinde seyredecek.

Meclis Başkanı Nuceyfi, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı :

"Başbakan'ın milletvekillerinin sorularına verdiği yanıtlardan memnuniyet duymayanlar çoğunlukta olursa Başbakan'dan güvenoyu çekilecek. Başbakan'ın vereceği yanıtlarla ilgili olumlu kanaat oluşursa bu durum meclisi ilgilendirir. Güvenoyunun çekilmesi ile ilgili herhangi bir değişiklik yoktur. Siyasi tarafların girişimi devam etmektedir. Başbakan'ın meclise gelip soruları cevaplaması için hazırlıkları yürüten bir komisyon var. Başbakan'ın meclise çağrılmasıyla ilgili talep 2-3 gün içerisinde meclise sunulacak."

Maliki Hükümeti kurulmadan önce siyasi liderlerin 2010'da Erbil'de imzaladıkları anlaşmaya gönderme yapan Nuceyfi, bu anlaşma temelinde Başbakan Maliki'ye reformlara gitmesi ve diyalog yolunu seçmesi için pek çok fırsat tanıdıklarını ancak çabaların hiçbir sonuç vermediğini, yalnızca zaman ve enerji kaybına neden olduğunu belirtti.

Nuceyfi, mevcut durumu düzeltmek için bir girişime ihtiyaçları olduğunu ve son sözün meclise ait olduğuna inandığını belirterek, "Meclis neyi uygun görürse o halkın görüşüdür. Herkes buna saygı göstermelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, Maliki'den güvenoyunun çekilmesiyle ilgili talebi meclis genel kurluna neden sunmadığının sorulması üzerine Nuceyfi,

"Herhangi bir rakama ya da talebe gerek olmadan güvenoyunu çekme talebinde bulunmak Cumhurbaşkanı'nın anayasal yetkisi dahilindedir. Ama Sayın Cumhurbaşkanı, talepte adları ve imzaları bulunanların sayısının, meclisteki üye sayısının yarısından fazla olduğundan emin olmak istedi. Maliki'den güvenoyunun çekilmesi için ikinci yol ise Başbakan'ın mecliste sorulara cevap vermesi suretiyle yapılacak oylamadır. İkinci yola da saygı gösterilmelidir" şeklinde konuştu.

Başbakan Nuri Maliki'nin liderliğindeki Kanun Devleti koalisyonunun, Meclis Başkanı'nın (Nuceyfi'nin) düşürülmesi için girişim başlatacağının hatırlatılması üzerine ise Nuceyfi, şu yanıtı verdi:

"Başbakan'dan güvenoyunun çekilmesi için talepler varsa buna saygı gösterilmelidir. Şiddetli tepki gösterilerek ithamlarda bulunulmamalı ve siyasi ortaklar korkutulmamalıdır. Herkes anayasal çerçevede davranmalı ve halkın iradesine saygı gösterilmelidir. Ben Meclis Başkanı olarak, hakkımda güvenoyunun çekilmesi yönünde bir talep varsa meclise gönül rahatlığıyla bunu sunarım. Bu mevki, Nuceyfi'nin değil, halkın meclisi yönetmesi için seçtiği kişinindir. Aynı şekilde başbakanlık da Maliki'nin değildir. O makam da Irak Milli Meclis'in hükümeti yönetmesi için seçtiği şahsındır. Demokratik nizama ve demokratik kriterlere bağlı olalım ve tek adamlıktan uzaklaşalım."

Muhabir : Nazmi Akyol

Yayıncı : Ogün Duru - BAĞDAT

Kaynak: AA / Güncel

Irak Politika Güncel Haberler

Bolu'da eşini başka adamla yakalayan yabancı uyruklu sınır dışı edildi

Bolu'da eşini başka adamla yakalayan yabancı uyruklu sınır dışı edildi

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeni fotoğrafı ortaya çıktı

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeni fotoğrafı ortaya çıktı

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Suriyeli öğrencinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşma sosyal medyayı ikiye böldü

Bakmadan Geçme

BARAJ DOLULUK ORANLARI 5 HAZİRAN | İstanbul baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? İSKİ baraj doluluk oranı! Kurbanlık vekalet nasıl verilir, nasıl alınır, ne söylenir 2024? Dybala Galatasaray'a mı gelecek? 5 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 5 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 5 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 5 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 5 Haziran 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 5 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 5 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 5 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerimleri yırttı

Eskişehir'de skandal olay! Alkol alıp camilere girdi, Kur'an-ı Kerimleri yırttı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title