Haberler

"Hsyk Hukuki Müzakere Toplantıları"

HSYK tarafından düzenlenen toplantı, Zonguldak'ta, 80 hakim ve savcının katılımıyla başladı HSYK 2. Daire Üyesi Ulvi Yüksel: "Toplum, sosyal, ekonomik, kültürel ve ekonomik yönlerden geliş...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) düzenlediği "Hukuki Müzakere Toplantıları" Zonguldak'ta başladı.

Kentteki bir otelde düzenlenen toplantıya, HSYK 2. Daire üyeleri Ulvi Yüksel, Hüseyin Serter ve Prof. Dr. Ahmet Gökcen ile 1. Daire üyesi Teoman Gökçe, Yargıtay 12. Ceza Dairesi üyesi Mustafa Albayrak, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali İrfan Yılmaz, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Neşe Kurt, Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem ile çeşitli illerden 80 hakim ve savcı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan HSYK 2. Daire Üyesi Yüksel, kurumları tarafından düzenlenen ve Yargıtay ile Danıştay'ın proje ortağı olduğu toplantıyı Zonguldak'ta yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Hukukun, örgütlenmiş bir toplumda yaşayan insanların birbirleriyle insan topluluklarıyla ve bu toplulukların ilişkilerini düzenleyen genel, soyut ve bağlayıcı kurallar bütünü olduğunu ifade eden Yüksel, şöyle konuştu:

"Ancak hukuk, durağan değildir. Toplumdan topluma değiştiği gibi dönemden döneme ihtiyaçların artmasıyla değişmektedir. Toplum, sosyal, ekonomik, kültürel ve ekonomik yönlerden gelişme gösterirken hukukun bu gelişmelerin dışında kalması,  toplumun ihtiyaçlarına cevap verememesi sonucunu doğurur. Hukuk, bu nedenle sürekli değişmek ve kendini yenilemek durumundadır. Bunun içinde farklı görüşlere, yorumlara ve içtihatlara ihtiyaç duyar. Bu görüş, yorum ve içtihatlardan yararlanarak yasalarla gerekli değişiklikler yaparak ya da olmayanları kabul edip yürürlüğe sokmak, kanunun koyucunun, bunları kanun koyucunun amacına uygun olarak yorumlayıp uygulayarak, adalet dağıtmak ise hakim ve savcıların görevidir."

Yüksel, kurumları tarafından bu toplantının düzenlendiğini vurgulayarak, bu projenin uygulanmasıyla aralarındaki bilgi ve tecrübe aktarımı güçlenecek olan hakim ve savcıların, olaylara farklı açılardan bakma yetisi kazanarak müzakere kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Hakim ve savcıların böylece önlerine gelen soruşturma ve davaları daha etkin ve hızlı sonuçlandırılacağını ifade eden Yüksel, "Bunun sonucunda verecekleri kararlar daha isabetli olacak ve uygulamadaki farklılıklar büyük oranda ortadan kalkacaktır. Sonuç olarak yüksek mahkemelere gelen dosya sayısının ve yüksek mahkemelerce verilecek bozma kararlarındaki oranın da azalacağı düşünülmüştür" diye konuştu.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Mustafa Albayrak da kurum olarak HSYK'nın düzenlediği toplantılara destek vermeye çalıştıklarını anlatarak, "Arkadaşlarımız büyük fedakarlık yaparak bu toplantılara mümkün olduğunca takip etmeye ve faydalı olmaya çalışıyorlar. Bizler bigilerimizi paylaşmak için buradayız" dedi.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır ise Zonguldak'ta HSYK'nın düzenlediği toplantılara ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerdi.

Özbakır, bu toplantıların, değişen ceza ve özel hukukla ilgili kanunlar kapsamında uygulamada ortaya çıkan sorunları dile getirme, uygulama birliğini sağlama, aksaklıkları giderme, yasal çözüm önerileri konusunda fikir üretme, adalete olan güveni arttırma, bilgi ve tecrübeyi paylaşmaya yönelik olduğunu kaydetti.

Toplantılar, ceza ve özel hukuk gibi konularda yapılacak grup çalışmalarıyla 17 Kasım'a kadar sürecek. - Zonguldak

Kaynak: AA / Güncel

Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu Hüseyin Özbakır Zonguldak Yargıtay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title