Haberler

Hdk: 15-16 Haziran'ın Işığında Emek Mücadelesini Yükselterek Barajları Bir Bir Yıkıyoruz

Halkların Demokratik Kongresi, 15-16 Haziran işçi eylemleri nedeniyle yaptığı açıklamada, işçilerin sorunlarına ve sendikal haklarına dikkat çekerek, "15-16 Haziran'ın ışığında emek mücadelesini yükselterek barajları bir bir yıkıyoruz.

Halkların Demokratik Kongresi, 15-16 Haziran işçi eylemleri nedeniyle yaptığı açıklamada, işçilerin sorunlarına ve sendikal haklarına dikkat çekerek, "15-16 Haziran'ın ışığında emek mücadelesini yükselterek barajları bir bir yıkıyoruz. Örgütlenme özgürlüğünü sınırlayan barajların yıkılması kaçınılmazdır" denildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Emek Meclisi 15-16 Haziran işçi eylemleri nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye sınıf mücadelesi tarihine "Türkiye'yi sarsan iki uzun gün" olarak geçen 15-16 Haziran işçi direnişi tarihsel ve güncel önemini koruyor. 15-16 Haziran direnişi, devlet ve sermaye güdümünde bir sendikal hareket yaratma girişimine karşı, sendika seçme özgürlüğü hakkı için başkaldırıdır. 15-16 Haziran direnişinde, 2 gün boyunca fiilen grev yapan işçilerin birçoğu ilk kez sokakla tanışan, devletin baskı ve zor aygıtlarıyla ilk kez karşı karşıya gelen işçilerdi. Yüzlerce fabrikadan yüzbinlerce işçi sokağa taşıp, barikatları aştığında "Türkiye'yi sarsmış" ve meclisten geçen iki antidemokratik yasanın geri çekilmesini sağlamış ve böylece istedikleri sendikada örgütlenme hakkını söküp almışlardı. Bugün de işçi sınıfı, sermaye ve devlet denetimindeki sendikal yapılara karşı mücadelesini yükseltiyor. Emekçilerin hak ve çıkarlarını korumak bir yana, işçileri denetleyen kurumlara dönüşen geleneksel sendikalara karşı işçilerin tepkisi yakın dönemde Soma' da ortaya çıkmıştı, şimdi metal işkolunda sürüyor" ifadeleri kullanıldı.

"ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SINIRLAYAN BARAJLARIN YIKILMASI KAÇINILMAZDIR"

İşçilerin sendika haklarına dikkat çekilen açıklamada, "Bursa'dan başlayan ve çok sayıda kente, işyerine yayılan, binlerce işçinin katıldığı ve halen devam eden eylemlerin gündemlerinden birisi de, sendikal bürokrasiye karşı, sendika seçme hakkı ve sendika içi demokrasidir. Metal İşçileri, zorla hapsedildikleri, işkolu ve işyeri barajlarıyla güçlendirilen bu hapishanelerden kurtulma mücadelesi veriyor. Bu mücadelenin diğer işkollarına yansıması da kaçınılmaz görünüyor. Bundan tam 45 yıl önce işçi sınıfının coşkun akan selini hiçbir güç durduramadı. Bugün de, emekçilerin ve ezilenlerin yükselen mücadelesini hiçbir güç durduramayacaktır. Bizler Halkların Demokratik Kongresi olarak biliyoruz ki, işkolu ve işyeri barajları ile desteklenen, örgütlenme özgürlüğünü sınırlayan barajların yıkılması kaçınılmazdır. 7 Haziran'da yüzde 10 barajını yıkıp deviren ezilenler ve emekçiler şimdi de sendikal barajlarını yıkacaktır. O barajları yıktıktan sonra da devlet ve patrondan bağımsız; kapalı kapılar ardında toplu sözleşme bağlatmayan; yöneticilerin parasal ayrıcalıklarının olmadığı; tabanın denetimine açık; iş yeri temsilcileri ve delegeleri demokratik seçimle görev başına geçen; erkek egemenliğine, milliyetçi ve şoven ayrımcılığa, sermayenin dizginsiz kar hırsına karşı mücadeleci bir sendikacılığın inşasını gerçekleştirecektir. 15-16 Haziran 1970'te polis barikatlarını, 7 Haziran 2015'te seçim barajlarını yıkan işçiler, emekçiler, ezilenler insanca yaşanabilir bir dünyanın kurucusu olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title