Haberler

Haydarpaş’dan Yola Çıkan Türkçe Treni Karaman’da

Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe'yi resmi dil ilan etmesinin 734. yıldönümü etkinlikleri kapsamında İstanbul'dan hareket eden Türkçe Treni son durağı olan Karaman'da törenle karşılandı.

İstanbul Haydarpaşa Garı'ndan törenle uğurlanan ve Bilecik ve Eskişehir duraklarında çeşitli etkinlikler düzenlenen Türkçe Treni, son durağı olan Karaman'da törenle karşılandı. Karşılama törenine Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Karaman Milletvekilleri Lütfi Elvan, Mevlüt Akgün ve Hasan Çalış, Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu ile mülki erkan ve vatandaşlar katıldı. Trenin perona yanaşmasının ardından istasyona ilk olarak, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğrenciler indi. Vali Süleyman Kahraman'a çiçek takdim eden öğrenciler daha sonra protokolle tokalaşarak tören alanındaki yerlerini aldı. Trenden daha sonra Karamanoğlu Mehmet Bey'i canlandıran ünlü tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez inerek vatandaşları selamladı. Karamanoğlu Mehmet Bey'in ünlü fermanını okuyan Ahmet Yenilmez, şehir giriş ve çıkışlarında yazan yabancı kelimelerin yerine Türkçe kelimeler kullanılması yönünde de yetkililere seslendi.

Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Türkçe'nin gramer bakımından dünyanın en iyi 5. dili olduğunu belirterek: "Ancak teknolojinin ve dijital dünyanın hayatımıza girmesiyle birlikte dilimizin kullanımında da sıkıntılar doğmaya başlamıştır. Bugün burada bünyelerinde Türkoloji bölümü bulunan üniversitelerden öğrencilemiz bu kutlu trenle buraya geldiler. Bu öğrenciler birkaç gün boyunca Karaman'da Türkçe'nin bugünkü sorunlarını tartışacak ve değişik mekanlarda toplantılar yapacaklar. Bu konuda bu kardeşlerimizin bilgisinden faydalanmak Türkçemiz açısından büyük önem arz ediyor" dedi.

Daha sonra sırasıyla söz alan Karaman Milletvekilleri Hasan Çalış, Mevlüt Akgün ve Lütfi Elvan da; ülke olarak Türk Diline sahip çıkmamız gerektiğini söyledi.

Vali Süleyman Kahraman ise bir toplumu değerlendirirken ilk dikkat edilen konunun o toplumun kullandığı dil olduğunu ifade ederek: "O dil o toplumun şahsiyetini, sosyal ve kültürel tarihi kimliğini ifade eder. O toplumun iç dünyasına girmek istiyorsanız o toplumun dilini mutlaka öğrenmeniz gerekir. Dilimiz, ecdadımızın yaşadığı hayatın tanığıdır. Orta Asya'dan bugüne kadar attığımız her adımın şahididir. Acılarımız, sevinçlerimiz karşılığını Türkçe' de bulmuştur" şeklinde konuştu.

Karaman Tren Garı'ndaki Karşılama Töreni Halk Oyunları Gösterisi ve Mehter Takımı konseriyle sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title