Haberler

Hatip Dicle: Kürtçe'yi, Kürdistan'ı Diğer Dilleri Yerelde Daha Görünür Kılmaya Başlıyoruz

Diyarbakır'da düzenlenen 'Dünya Ana Dil Günü'ne katılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, ana dilde eğitim haklarının gasp edildiğini öne sürerek, "Özgürlük şehitlerinin anısına çok güçlü bir karşılık vermek üzere, bugün başlayıp 1 yıl kadar süren kampanya ile Kürtçe'yi ve Kürdistan'ı diğer dilleri yerelde daha görünür kılmaya başlıyoruz" dedi.

Diyarbakır'da düzenlenen 'Dünya Ana Dil Günü'ne katılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, ana dilde eğitim haklarının gasp edildiğini öne sürerek, "Özgürlük şehitlerinin anısına çok güçlü bir karşılık vermek üzere, bugün başlayıp 1 yıl kadar süren kampanya ile Kürtçe'yi ve Kürdistan'ı diğer dilleri yerelde daha görünür kılmaya başlıyoruz" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, DTK, Kurdi-Der tarafından '21 Şubat Dünya Ana Dil Günü'nde yürüyüş düzenlendi. Merkez Yenişehir İlçesi Koşuyolu Parkı'nda toplanan ve aralarında çocuklarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi, Kürtçe sloganlar atarak, 'Eğitim topluma aittir bu toplumun dili Kürtçe'dir' yazılı pankart ve dövizlerle yaklaşık 500 metre uzaklıktaki DTK binası önüne yürüdü. DTK önünde halaylar çekilirken, DTK Genel Başkanı Hatip Dicle, Kürtçe yaptığı konuşmada, ana dilin bir halkın kimliği olduğunu söyledi. Dicle, şöyle dedi:

"Kürt halkı gibi anadili baskı altında olan, dilinin gelişmesi önünde barikatlar olan bir halk, özgür değildir. Böylesi ağır bir kültürel soykırıma tabi tutulan bir halkın, kimliği ve varlığı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle halkımızı açısından Kürtçe'ye sahip çıkmak, yaşama iradesini sürdürmenin ötesinde, bir onur mücadelesidir. Bu onur mücadelesini mutlaka kazanmak zorundayız."

Dicle, Kürtçe başta olmak üzere 'Kürdistan' olarak nitelendirdiği bölge ve Anadolu'nun Türkçe dışındaki tüm dillerin bir imha sürecine tabi tutulduğunu ileri sürerek, şöyle dedi:

"Çok gelişkin olan Kürt medreseleri kapatılarak, hala utanmazca sürdürülen ana dilde eğitim hakkımız tümüyle gasp edildi. Bundan daha büyük bir zulüm, bundan daha kapsamlı bir kültürel soykırım olabilir mi? Oysa dünyanın tüm dil uzmanları Hint- Avrupa dillerinin doğuş merkezinin yukarı Mezopotamya olduğu konusunda, görüş birliği içindedir. Kürtçe bu kadar tarihi kökleri olan bir dil iken, bu dili imhaya tabi tutmak ve hala ısrarla bu politikaları sürdürmek, sadece Kürt halkına değil, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Kürtçe'yi medeniyet dili bile saymayan, ana dilde eğitim için hiçbir programı olmayan, AKP hükümetinin, Kürtçe'nin gelişmesinden yana olduğunu söylemeleri, koskoca bir yalandır. Özgürlük şehitlerinin anısına çok güçlü bir karşılık vermek üzere, bugün başlayıp bir yıl kadar süren kampanya ile Kürtçe'yi ve Kürdistan'ı diğer dilleri yerelde daha görünür kılmaya başlıyoruz. 90 yılı aşkın bir süredir, şehrimizin, kasaba ve beldelerimiz gasp edilen kimliklerini, bizzat halkımızın öz gücü ve kurumlarımızın programlı çabaları sayesinde geri vermeye kararlıyız. DTK öncülüğünde tüm Kürdistan belediyeleri, Kürdistani siyasi parti ve hareketler, dil kurumlarımız, STK örgütlerimiz kendilerinin çıkaracakları programlar çerçevesinde Kürtçe'yi daha görünür kılmak ve çift dilliliği, çok dilliliği yaygınlaştırma çalışacaktır. Esnaflarımız iş yeri adlarını Kürtçeleştirerek, lokantalarımızı mönülerini Kürtçe-Türkçe yazarak, minibüsçülerimiz tabelalarını çift dilli yazdırarak bu kampanyaya güç verebilirler. Halkımız ve kurumlarımızın bir çok yaratıcı örnekle, zenginlikler oluşturacağı ve bu siyasi, kültürel hamleyi mutla başaracağına olan inancımız tamdır. Kampanyanın tüm kuzey Kürdistan çapında başladığını bu anlamlı günde ilan ediyoruz. Bu kampanyanın şehir, kasaba beldelerimize yeniden esas kimliğinin kazandırılmasına önemli bir siyasi, kültürel hamle oluşturulması için tüm kuzey Kürdistanlıları göreve çağırıyoruz." - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hatip Dicle Yenişehir Politika Güncel Haberler

title