Haberler

Gökçeada'daki Deprem

DOHAD Yönetim Kurulu Başkanı Agalday: "Depremin Marmara ile hiçbir ilgisi yok. Ege'nin faylarında meydana geldi"

Doğa Hareketleri Araştırma Deneği (DOHAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Agalday, Gökçeada'da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremle ilgili "Depremin Marmara ile hiçbir ilgisi yok. Ege'nin faylarında meydana geldi" dedi.

Agalday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Ereğilisi başta olmak üzere bölgedeki sismik çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bu kapsamda Barbaros beldesinde de deprem gözleme istasyonu kurulacağını söyledi.

"Marmara Denizi'ndeki yer hareketlerini tamamen gözlem altına almayı amaçlıyoruz"

Deprem gözlem istasyonu sayısını sürekli arttırdıklarını, bu hattın Saros Körfezi'ne kadar devam edeceğini aktaran Agalday, şunları kaydetti:

"Ayrıca İstanbul Valilği tarafından kabul edilen projemizle Silivri, Büyükçekmece, Avcılar, Kadıköy, Zeytinburnu, Büyükada lokasyonlarında 10 istasyon daha kurulacak. Tüm bu çalışmalarla Marmara Denizi'ndeki yer hareketlerini tamamen gözlem altına almayı amaçlıyoruz. Aslında daha ileriki aşamalar için bazı çalışmalarımız da var. Japonya'nın kullandığı erken uyarı sistemi var. Mesela Gökçeada'da olan deprem 5 büyüklüğünde değil de 7 büyüklüğünde olabilirdi. Bu sabah Gökçeada açıklarında olan depremin Marmara ile hiçbir ilgisi yok. Ege'nin faylarında meydana geldi."

"Gözlem istasyonlarını Türksat uydusuna bağlamak için çalışıyoruz"

Gözlem istasyonlarını Türksat uydusuna bağlamak için çalıştıklarını ifade eden Agalday, şöyle devam etti:

"Türksat üzerinden verilerin aktarımı yapıldığı zaman, Gökçeada'da olan depremi Tekirdağ en azından 20 saniye önceden haber alacaktı. Çünkü uydulardan gelen iletişim çok hızlı oluyor ve orada teknik bir durum var. Deprem dalgaları çok yavaş geldiğinden Türksat'tan veri ilettiğimiz zaman anında Tekirdağ'daki ilgili birimler çok daha çabuk depremden, hatta deprem olmadan önce, aynı Japonya'daki gibi haberi olacak. Tekirdağ için de bu yönde bir çalışmamız var." - Tekirdağ

Kaynak: AA / Güncel

Kadıköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title