Haberler

Engellilerden Mehteran

Antalyalı bir grup engelli gencin oluşturduğu Kepez Belediyesi Engelli Vakfı Mehteran Takımı, Belediyenin iki etkinliğinde sahne aldı, izleyenlerce ayakta alkışlandı.

Antalyalı bir grup engelli gencin oluşturduğu Kepez Belediyesi Engelli Vakfı Mehteran Takımı,  Belediyenin iki etkinliğinde sahne aldı, izleyenlerce ayakta alkışlandı.

Fiziksel ve bedensel engelli 3'ü yetişkin 20 Antalyalı, kurdukları Kepez Belediyesi Engelli Vakfı Mehteran Takımı ile istihdam edilmeye hazır hale geldi. Hayatlarını bir kenarda geçirmek yerine kendi ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayabileceği bir iş hayali kuran 4'ü kız 17 genç, Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları'nda (AKMEK) aldıkları eğitimlerle, birbirleriyle uyumlu olarak davul, zil, kös çalmayı öğrendi.

YETİŞKİN MEHTERBAŞI VE ZURNACILAR DA ENGELLİ

Aralarında down sendromlu çocukların da olduğu takımın ağabeyliğini, yüzde 86 görme engelli mehterbaşı Ali Uşaklı, görme engelli zurnacılar Elmalı Ali Mumcu Ortaokulu Türkçe öğretmeni Selami Çiftçi ile Döşemealtı TOKİ Ortaokulu Türkçe öğretmeni Mehmet Kahramanoğulları yapıyor.

HEDEF ENGELLİLERE İSTİHDAM YARATMAK

Mehteran takımının proje ortağı olan Kepez Belediyesi'nin iki etkinliğinde sahne deneyimi yaşadığını anlatan Engelli, Eğitim, Kültür, Sağlık, Spor Vakfı Antalya Şube Başkanı Gülcan Ay, son 5 aydır haftanın 6 günü 3'er saat prova yapılarak hazırlandıklarını açıkladı. Vakıf olarak hedeflerinin engelli bireyleri istihdam etmek olduğunu vurgulayan Ay, "Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'ye bu hedefimizi söyleyince, hiç düşünmeden destek olma kararını verdi. Bu takımın oluşmasının en büyük destekçisi olan başkanımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi.

YÜZÜMÜZÜ KARA ÇIKARMADILAR

Mehteran takımı ile başka gösterilere de hazırlanmak istediklerini belirten Ay, "Engelli çocukların da bir şeyler yapabildiğini ispat ettik. Engelli bireylerin de yapabileceği bir şeyler olduğunu gösterdik. Ben buna inandım, onlar da çalışarak yüzümüzü kara çıkarmadı" diye konuştu.

ENGELLİ DİĞER ENGELLİYE YARDIM EDİYOR

Takımı oluşturan bireylerin engel gruplarının farklı farklı olmasına dikkat çeken Ay, "Prova hazırlıkları sırasında zihinsel engellilerin, görme engellerin yürümesine yardım ettiğine şahit oluyoruz. Bir engelli diğer bir engelliye yardım ederek yaşamlarını kolaylaştırabiliyorsa, bunu biz sağlıklı insanlar neden yapmasın. Vakıf olarak engelli bireylerin istihdamına katkı sağlayan projeler yürütüyoruz. Bu takım da bu amaçla kuruldu. Mehteran takımıyla istihdamlarını sağlamak istedik" diye açıklama yaptı.

EN MUTLUSU ANNELER VE BABALAR

Kös çalan yüzde 50 zihinsel engelli 26 yaşındaki Nezihe Ezgi Özyıldırım, mehteran takımında yer almanın verdiği mutluluğu kelimelerle ifade edemeyeceğini söyledi. Çok güzel duygular yaşadığını belirten Özyıldırım, "Bana bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ederim. Yeni arkadaşlar, yeni bir sosyal yaşam kazandık" dedi. Provalarda kızını sahnede izleyen Ali Özyıldırım, mutluluk göz yaşlarına hakim olamadı. Mehteran takımı sayesinde kızının kendine güvenmeye başladığını anlatan Özyıldırım, "Sosyal çevresi ve insanlarla ilişkisi gelişti, güzelleşti. Ezgi'nin bir şeyler başarabildiğini görmek bizi çok mutlu etti. Bize böyle bir fotoğraf vereceğini gözümüzde canlandıramamıştık" dedi.

DAHA 12 YAŞINDA

En küçük mehteran olan 12 yaşındaki Aliyiğit Kuşdemir, nakkare çalıyor. Takımda yer almanın verdiği mutluluğu ifade eden zihinsel engelli Kuşdemir'in annesi Kamile Kuşdemir ise "Oğlumla çok gurur duyuyorum. Yaşamında bundan ileri dönemlerinin de iyi olacağını düşünüyorum. Burada müzik yaparak, yeni arkadaşlıklar kurarak mutlu oldu" sözleriyle duygularını ifade etti.

Takımın en gülen yüzlü üyesi ise 18 yaşındaki davulcu Ahmet Hakan Karaman. Yüzünden gülücük hiç eksik olmayan Kahraman, bir anlamda mehteranın engelli bireyleri üzerinde yarattığı olumlu etkiyi ifade ediyor.

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kepez Belediyesi Döşemealtı Antalya Elmalı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title