Haberler

Eib Başkanı Ünlütürk: Krizlere Karşı Şerbetlendik

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Euro'nun daha da düşmesi durumunda ihracatın olumsuz etkileneceğini belirterek, ekonomik krizlere karşı şerbetlendiklerini söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Euro'nun daha da düşmesi durumunda ihracatın olumsuz etkileneceğini belirterek, ekonomik krizlere karşı şerbetlendiklerini söyledi. Ünlütürk, krizlerin ardından Türkiye'nin finans kesiminin kuvvetlendiğini belirterek, "Krizlere karşı şerbetlendik, defalarca kriz yaşadık. Türk sanayicisinin başarısı buradan geliyor. Krizlere zor koşullarda iş yapmaya antrenman kazandık. Krizlerden korkmuyoruz" dedi.

EİB Başkanı Sabri Ünlütürk, diğer birlik başkanlarının da katılımıyla düzenlenen toplantıda yenilenen kurumsal logoyu tanıttı. Toplantıda basın mensuplarının güncel ekonomi sorularını yanıtlayan Ünlütürk, kriz beklentisi olmadığını ancak olası bir krizde Türkiye'nin güçlü finans yapısıyla altından kalkacağını söyledi. Ünlütürk, "Krizlere karşı şerbetlendik, defalarca kriz yaşadık. Türk sanayicisinin başarısı buradan geliyor krizlere zor koşullara iş yapmaya antrenman kazandık. Olabilir ama Türk iş insanları buna kısa sürede çare bulurlar. Krizlerden korkmuyoruz. İyi tarafı Türkiye'nin finans yapısı geçmişe göre çok kuvvetli. Bankacılık sistemi çok kuvvetli. Finans ve bankacılık kesimi bugün kuvvetli Türkiye'nin altından kalkamayacağı krizle karşılaşmayız" dedi.

'UMARIM SICAK SAVAŞIN İÇİNDE OLMAYIZ'

Ortadoğu'daki savaş nedeniyle ihracatta çok ciddi kayıplar olduğuna dikkat çeken Ünlütürk, "Savaşın olduğu yerde ticaretin sürmesi kolay değil. Sıcak savaşın içinde olmayız diye düşünüyorum. Bu, sadece o bölgede değil diğer bölgelerle olan ticaretimizi olumsuz etkiler. Öncelikle o bölge daha sonra diğer bölgelere olumsuz yansıyabilir" dedi. İran'la yaşanan tır krizine değinen Ünlütürk, "Kriz geçicidir. İran'la ticaret anlaşması imzaladık. Bu olumlu bir gelişme. Tır olayı geçicidir kısa sürede çözülür diye düşünüyorum" dedi.

'SANAYİCİ AVM VE REZİDANS YAPIYOR'

Orta Vadeli Programı değerlendiren Ünlütürk, "Küçük büyüme oranlarıyla işimiz zor. Sık sık bizim de dile getirdiğimiz sanayi üretimimizin özendirilmesi şart. Bizim ihracatımızın yüzde 10'ların üzerine erişmesi lazım. İç ekonominin dinamikleri yeterli olmuyor. Bizim daha yüksek büyüme oranlarına ve büyük ihracat rakamlarına ihtiyacımız var. Sanayici ve üretimin özendirilmesi lazım. Yatırımcılar AVM, rezidans ve konut inşaatları yaptılar. Çünkü bunların brüt karlılıkları fazla. Sanayicinin katma değerli üretimin özendirilmesi lazım. Bugün olmamız gereken yer ihracatta 175 milyar dolardı. Şu anda gerideyiz" dedi.

'EURO'NUN DEĞER KAYBETMEMESİ LAZIM'

EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, Euro'nun değer kaybetmemesi gerektiğini belirterek, "Dolar sanki iyi yerde gibi görünüyor ama ihracatın yarısı AB ülkelarine Euro ile yapılıyor. Euro dolar paritesi 1.26. Yüzde 10 civarında dolar lehine gelişme oldu. Bu Euro -TL'yi önemli şekilde etkiliyor. Dünyada AB ile ABD arasında dönem dönem kur savaşı çekişmeleri oluyor. Bizim cephemizden bakıldığında Euro'nun değer kaybetmemesi lazım. Euro'nun 2.86 olduğunda tam artık orta nokta. Buradan aşağı giderse ve söylendiği gibi düşerse o tarafa doğru giderse ihracat için olumsuz olur. Umarım öyle bir senaryo gerçekleşmez" dedi.

KÜÇÜK MAVİ GEZEGEN'İ SİMGELEYEN YENİ LOGO

EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, yeni logoyu kurumun vaad ettiği duruşu ve kimliği temsil edebilecek için oluşturduklarını, tasarımı yaparken EİB'nin teknolojik altyapısını, bilgi ve deneyimini, genç ve dinamik kadrosunu, samimi, davetkar ve içten bir kimlikle sunabilmeyi, yaratılan yeni yüzü ve kimliği yansıttıklarını anlattı. Ünlütürk, kurumun baş harflerden oluşan yeni logosunda belirgin bir özellik olarak 'İ'nin noktasında kullanılan açık mavi noktanın ilk olarak astronom Carl Sagan tarafından dünyayı betimlemek için kullanılan 'Küçük Mavi Gezegen'i simgelediğini ifade etti. Ünlütürk, "Dünyanın her noktasını erişilebilir hale getirmeyi, bilgi ve dayanışmayla dünyayı küçültmeği yansıtmak için bu tür bir imgelemeye başvurduk. Bu çalışmaların yapı taşı olan logoda, sempatik ve davetkar olması için yuvarlak hatlar ve sakin renkler tercih edildi. Mavi tonlarıyla kurumsal yapı ön plana çıkarılırken, baş harflerin miniskül olarak kullanılmasıyla mesafeli değil, dostça duran bir yapı amaçlandı" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title