Haberler

Dünya Süt Günü'nde Torku Süt Rüzgarı Esti

Güncelleme:

Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında üye ülkelerle aldığı karar gereğince 21 Mayıs Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor.

Konya'da Meram Süt Üreticileri Birliği ile Konya Şeker'in ortaklaşa olarak düzenledikleri Dünya Süt Günü kutlaması Karatay Mahmut Şevket Paşa Ortaokulu'nda gerçekleştirildi.

Dünya Süt Günü etkinliğine Karatay Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Meram Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hasan İşler, Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi Genel Müdürü Murat Gül ve Okul Müdürü İsmail Hakkı Erbaş ile okul öğrencileri ve öğrenci velileri katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Meram Süt Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Hasan İşler, insanların dengeli beslenmesinde hayvansal içerikli gıdaların öneminin uzmanlar tarafından kabul edildiğini ve hayvansal kaynaklı bir gıda maddesi olan süt ve süt ürünlerinin, içindeki besin öğeleri dolayısıyla insanların beslenmesinde önemli rol oynadığını belirterek,ülkemizde süt ve de süt ürünlerinin gerektiği kadar tüketilmediğine ve Türkiye'nin sahip olduğu üretim ve nüfus potansiyeline rağmen kişi başına yıllık içme sütü tüketimi açısından AB ülkelerine göre çok gerilerde kaldığına dikkat çekti.

İşler Konuşmasında, "insanların yaptıkları yapacaklarının teminatıdır" diyerek,Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'un bölge tarım ve hayvancılığına yaptığı katkılardan bahsetti. Meram Süt Üreticileri Birliği Başkanı Haşan İşler Konuşmasına şöyle devam etti;

"Bölgemiz Ziraitarım yönünden altın çağını yaşıyor. Birlik adına bizler dâhil olmak üzere güzel şeyler yapılıyor.Bunun en büyük etkeni ise doğru örgütlenme ve bu örgütlenmeye mükemmel bir şekilde liderlik yapan Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk'tur. Konumumuz gereği tarım ve hayvancılık ile ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sayın Konuk elini neye değse altın oluyor.Netice de üretici kazanıyor. Bugün bölgemizde ayçiçeği, mısır, patates gibi ürünler para ettiyse bu alanda doğru yatırım yapan Sayın Recep Konuk sayesindedir.Şimdi Dünya'nın en büyük Et ve Süt Entegre tesislerini bölgemize kazandırarak, Sayın Konuk, bölgemiz hayvancılığı adına da büyük bir kazancının kapısını açmaktadır.Tarım sektöründeki faaliyetleri ile üreticinin ürününe değer katan Konya Şeker, şimdi de hayvancılık sektöründe faaliyet gösterecek üretici ortaklarının gelişimi için çalışıyor. "Tarladan Sofraya Torku Güvenilir Gıda Zinciri"nin süt konusunda bizlerde Meram Süt Birliği olarak, tecrübelerimizle, verdiğimiz emeklerle bir halkası olmaktan onur duyacağımızı belirtmek istiyorum."

Daha sonra Panogro Et Süt Entegre Tesisleri Genel Müdürü Murat Gülkonuştu. Gül, insana doğumundan ölümüne karşılıksız sağlık vaat eden sütün, canlının hayatını devam ettirebilmesi, gelişebilmesi ve başarılı olabilmesi için gerekli besin maddelerinin büyük çoğunluğunu bünyesinde barındıran kusursuz, mucizevî bir gıda olduğunu ifade ederek,

"Sadece gelişme evrelerinde içilmesi gereken bir içecek olarak görüldüğü için süt, en çok çocuklar tarafından tüketiliyor ve yaş ilerledikçe, maalesef süt içme miktarlarımızda azalıyor. Süt büyüme, gelişme ve dokuların yenilenmesi için gerekli olan tüm amino asitleri içerir ve günde bir bardak süt içen bir çocuk, protein ihtiyacının yüzde 35`ini, kalsiyum ihtiyacının yüzde 52`sini, B12 vitamini ihtiyacının yüzde 98`sini karşılayabilir.

Süt, ambalajında, sağlıklı koşullarda tüketime her an hazır haliyle günün her saati içilmeyi hak ediyor. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına yıllık 245 litrenin üzerinde süt tüketilmektedir. Türkiye'de bu değer kişi başına 180 litre civarındadır. Tüketilen bütün içecekler arasında ne yazık ki sütün payı sadece yüzde 9`dur. Sütün çay, su ve özellikle gazlı içeceklerden sonra 4. sırayı aldığını görmekteyiz. Sağlıklı nesillerin yetiştirilebilmesi açısından süt tüketiminin ülkemizde arttırılması stratejik bir konudur.

Panagro Genel Müdürü Murat Gül, "Konya Şeker olarakPankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep KONUK önderliğinde dünyanın en büyük, en hijyenik, en çevreci, en teknolojik ve en güvenilir süt tesisini Konya'mıza, ülkemize kazandırmaktan dolayı mutluyuz" dedi.

Karatay İlçesi Kaymakamı Mustafa Altıntaş ise konuşmasında, bugün birçok konunun olduğunu ve bunların içerisinde de sağlık,çevre, sürdürebilirlik, iş birliği var. Ben bu etkinliği düzenleyen başta okul müdürümüz olmak üzere velilerimize, öğrencilerimize, katkıda bulunan Pankobirlik ve Meram Süt Üreticileri Birliği'ne teşekkür ettiğini söyledi. Altıntaş, insan gelişiminde en önemli gıda maddesi olan sütün hem tanıtımı hem de kamuoyu ile paylaşılması adına Dünya Süt Günü'nde böyle bir etkinlik yapılmasından duyduğumemnuniyeti de vurguladı.

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli de konuşmasında, Dünya Süt Günü'nün önemine vurgu yaparak, etkinliğe destek veren başta Pankobirlik yönetimini ve Meram Süt Üreticileri Birliği'ni kutladığını belirterek, bölgemiz hayvancılığının kalkınmasına destek veren herkesi ve her kuruma gönülden teşekkür ettiklerini söyledi.

Mahmut Şevket Paşa 2-A Sınıfı Anneleri adına konuşan Sabriye Kambur ise, "Süt İçin, Süt İçirin' projesini başlattık. Öğrencileri süt içmeye özendirmek adına çok sayıda adım attık. Böylece süt içimine olan ilgi sürekli canlı tutuldu. Ayrıca süt kutularının toplanmasını da ihmal etmedik. Atık dönüştürme bilgileri de verdik öğrencilere. Bu sayede öğrenciler geri dönüşüm bilincine ulaştı" diye konuştu. Konuşmaların ardından öğrenciler, şiirler ve müzikler eşliğinde doyasıya eğlendi. Etkinliğe destek veren Konya Şeker, kutlamanın ardından öğrencilere Torkusüt ve çikolata ikram etti. Şeker'in bu ikramı öğrencileri mutlu etti. Bu arada, Okul duvarına asılı olan ve üzerinde "Konya'yı tarım, hayvancılık ve gıdanın başkenti yapan sayın Recep Konuk, yol seninle yürünür. Yeni dönemin hayırlı-uğurlu olsun." yazılı Meram Süt Üreticileri Birliği imzalı pankart ise dikkatlerden kaçmadı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Recep Konuk Karatay Meram Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title