Haberler

Doğuştan Görme Engelli Rehberlik Öğretmeni Öğrencilere Yol Gösteriyor

Güncelleme:

Kırıkkale'de yaşayan doğuştan görme engelli rehberlik öğretmeni İsmail Üstün, 19 yıldır öğrenci ve velilere rehberlik yapıyor. Engeliyle yaşamayı öğrenen Üstün, mesleğini severek icra ettiğini ve engelini aşmak için teknolojiden faydalandığını belirtiyor.

Kırıkkale'de yaşayan doğuştan görme engelli rehberlik öğretmeni 43 yaşındaki İsmail Üstün, 19 yıldır öğrenci ve velilere rehberlik yapıyor.

Doğuştan engelli olmasına rağmen başıralı bir eğitim hayatı geçiren Üstün, 2005 yılında başladığı mesleğine Kırıkkale Mehmet Işıtan Özel Eğitim Uygulama Okulunda rehberlik öğretmeni olarak devam ediyor.

Engeliyle yaşamayı öğrenen Üstün, 19 yıldır öğrenci ve velilere rehberlik ederek yol gösteriyor.

İsmail Üstün, AA muhabirine, ilk ve ortaokulu Ankara Göreneller Görme Engelliler Okulunda okuduğunu, lise eğitimini Keskin ilçesinde tamamladığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesini kazandığını anlatan Üstün, "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünü okudum. 2005 yılında da çok sevdiğim Tekirdağ'a atandım. 5 yıl orada çalıştıktan sonra 2010 yılında memleketime döndüm. Memleketimin insanlarına hizmet etmek, kendim gibi engelli olan insanlarla çalışmak istedim. Görme engelliler olmadı ama farklı engel gruplarından çocuklar ve aileleriyle çalışıyorum." diye konuştu.

"Olumsuza değil, olumluya yönelen bir insanım"

Üstün, mesleğini sevdiğini, öğrenci, idareci, öğretmen ve velilerle iletişiminin çok güzel olduğunu dile getirdi.

Hiçbir sıkıntısının olmadığını aktaran Üstün, şöyle konuştu:

"Bu okul benim ailem gibi oldu. Önceki okulum da öyleydi. Çünkü görme engelimi bir problem olarak önümde tutmamaya çalışıyorum. Göremiyorum ama bilgisayar ve yardımcı teknolojiler, ekran okuyucu programlar, konuşma özellikli akıllı telefonlar ve beyaz bastonla engelimi aşıyorum. Olumsuza değil, olumluya yönelen bir insanım. Sıkıntı ve problemlerimi nasıl aşarım, o noktadan bakıyorum. Mesleğimi icra etmeye devam ediyorum."

"Engelimle yaşamayı öğrendim"

Üstün, beyaz bastonun görme engelli için sadece araç olmanın ötesinde dışa dönük yönleri olduğunu da vurguladı.

Beyaz bastonun kimliklerinin bir parçası olduğuna dikkati çeken Üstün, şöyle devam etti:

"Görme engelliler beyaz baston kullanmaktan çekinmesinler. Gören kişiler de beyaz baston kullanan birini gördüklerinde onun görme engelli olduğunu, beyaz bastonla kendi yolunu bulabileceğini, her an yardıma muhtaç olmadığını ama yardım istediğinde de yardım edebileceklerini unutmasınlar. Görme engelli o kadar da yardıma muhtaç, her an başkalarının desteğine ihtiyaç duyan noktada değil. Ne olağanüstü yetenekleri olan birisi olarak görünmek isterim ne de normalin altında yetenekleri olan biri olarak görünmek isterim. Engelimle yaşamayı öğrendim. Her görme engellinin de bununla yaşamayı öğreneceğini, hayata pozitif bakabileceğini düşünüyorum."

Evli ve 5 çocuk babası Üstün, "Beyaz Baston Körler Haftası dolayısıyla görme engellilerin yürüyebileceği sarı çizgilerin yaygınlaştırılmasını, kavşaklarda sesli trafik sinyalizasyonunun yerleştirilmesini istiyoruz. Birebir vatandaş yardımıyla değil de oturmuş bir sistemle bir yerden bir yere gitmeyi daha çok talep ederiz." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Kırıkkale Engelliler Eğitim Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title