Haberler

Diyarbakır'da Korkutan Parazitler

Safra Yollarına Yerleşiyor, Karaciğer'i Büyütüyor, Siroz Hastalığına Yol Açıyor.

Bir hastanın safra kesesinden 1-2 santim büyüklüğünde 8 parazit çıkarıldı. Diyarbakır'da son yıllarda pek görülmeyen karaciğer'in büyümesi ve devamında Siroz hastalığına yol açan "Fasciola Hepatika" paraziti sık görülmeye başlandı.

Safra yollarına yerleşerek karaciğer'in büyümesine yol açan parazit'in görüldüğü hastalar Dicle üniversitesi Gastroenteroloji bölümünde tedavi altına alındı. Bir hastanın safra yollarından ise 1-2 santim büyüklüğünde 8 parazit çıkarıldı. Diyarbakır'da yaklaşık 15-20 yıldır insanlarda az görülen, koyun, keçi ve sığır gibi otçul hayvanlarda yaygın olarak görülen "Fasciola Hepatika" paraziti insanlarda tekrar görülmeye başlanınca uzmanları korkuttu. Özellikle yıkanmamış yeşil sebzelerin yenilmesi ile bulaşan parazit, safra yollarına yerleşerek burada çoğalıyor. Ateş, karın ağrısı, kilo kaybı ve karaciğer büyümesine yol açan "Fasciola Hepatika" parazitinin bulaştığı hasta tedavi edilmezse önce siroz'a yakalanıyor, daha sonra da yaşamını bile yitirebiliyor.

SAFRA KESESİ ÖLDüRüCü PARAZİTLE DOLMUŞ

Dicle üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Göral, otçul hayvanlarda yaygın olarak, insanlarda ise çok az görülen parazit'i son 2-3 ay içinde 7-8 vakada gördüklerini bunun da kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Diyarbakır'ın Silvan ilçesinden gelen bir hastanın safra yollarından 1-2 santim büyüklüğünde 8 adet parazit çıkardıklarını kaydeden Prof. Dr. Vedat Göral, "yüksek ateş, karın ağrısı ve kilo kaybı şikayetiyle bize gelen hastanın yaptığımız tetkiklerinde safra kesesinin öldürücü özelliği olan fasciola hepatika parazitiyle dolduğunu gördük. Hemen tedavi altına alarak yaptığımız işlemle parazitleri safra yollarından çıkardık. Bu parazitler alınmadığı zaman hastanın karaciğer'i büyüyüp siroz'a çeviriyor.

Bu parazit yumurtaları sığır ve koyun yetiştiriciliğinin bulunduğu her yerde görülebilir. Su birikintilerinde ve sular, çayırlardaki su sızıntılarında bol olarak görülür. İnsanlara ise özellikle yeşil sebzelerin (tere otu, marul, roka, maydanoz),yıkanmadan yenilmesi ile bu hastalık bulaşıyor. Bu yüzden yeşil sebzelerin iyi yıkanması, yıkanmadan yenilmemesi gerekiyor. Söz konusu şikayeti olan hastaların üniversitemiz hastanesine müracaat etmelerini istiyoruz. Hastanemizde ERCP cihazıyla safra yollarını temizleyebiliyoruz" dedi

Ramazan YAVUZ/ Serdar SUNAR(DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title