Haberler

Demirtaş, Erdoğan'nın "Silahlar Betona Gömülmeli" Sözlerine Cevap Verdi

Güncelleme:

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Silahların betona gömülmesi" söylemini değerlendirip, "Hangi betona gömecekler. Bunun bile yasasının olması lazım." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "PKK silahları betona gömmelidir" sözlerini değerlendirdi. Demirtaş konuyla ilgili "Yani 'Hadi silahlarınızı betona gömün' diye Kandil'e seslendiğinde, oradakiler de 'Hadi getirelim gömelim' demezler, demiyorlar. Bu iş için bile bir yasa çıkarması lazım parlamento. Silahlarını nereye bırakacaklar? Hangi betona gömecekler? Bu betonun çimentosu, kumunu nerden alacak? Bunun bile bir yasasının olması lazım" sözlerini ifade etti.

"BİR ADIM YAKLAŞANA ON ADIM YAKLAŞMAYA HAZIRIZ"

İngiltere'de temaslarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı. Periscopa'den canlı verilen mülakatta Demirtaş, 1 kasım sonrası ve çözüm süreci ile ilgili soruları yanıtladı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendilerinin her şeye açık olduklarını, kendilerine bir adım yaklaşana 10 adım yaklaşmaya hazır olduklarını ifade ederek, şöyle dedi:

"Sonuçta siyaset bir kin, öç alma ve intikam aracı değil, sonuç alma aracıdır. Biz onun için siyasetteyiz. 2 Kasım'dan itibaren Türkiye'nin sorunlarını çözmek için diğer bütün partiler ile diyaloga açık olacağız. Ülkeyi yönetmek için. Zan edersem zaten bir koalisyon seçeneği şu yada bu şekilde çıkacak, ülkeye yönetecektir. Bu her halukarda egemenliği paylaşmak, yönetimi paylaşmak, sorumluluğu paylaşmak bir ölçüde kamplaşmayı en aza indirecektir."

"ÇÖZÜM SÜRECİ TEK BİR PARTİYE MAL OLMAMALIDIR"

Demirtaş, 'Çözüm sürecinin' yeniden başlayıp- başlayamayacağı ile ilgili soru üzerine ise, "Çözüm süreci' ile ilgili 1.5-2 yıllık bir deneyimleri olduğunu ifade ederken şöyle devam ettiB

"Diyalog, müzakere süreci oldu biliyorsunuz. Bunun artıları, eksileri, yanlış yapılan doğru yapılan yerler var. Buradan yola çıkılarak yeni bir sürecin başlatılması lazımdır. Neydi eksiklerimiz geri dönüp baktığımızda daha şeffaf bir süreç olmasıydı, kamuoyu olup biteni daha iyi bilmeliydi, duymalıydı. Gizli kapaklı işler çevriliyor gibi bir hissiyat oluşmamalıydı. Dolayısıyla yeniden başlayacaksa şeffaf olmalı, konuşulan şeyler kamuoyu ve parlamento tarafından bilinmeli. İkincisi parlamento daha aktif olmalı, bu iş parlamentonun işidir. Yasa, anayasal süreci ile bunu güvenceye bağlamak parlamentonun işi olmadı. Dolayısıyla parlamentoda oluşacak bu işe katkı sunacak komisyonlar, hangi parti üye veriyorsa bunların aracılığıyla yürütmelidir. Sadece bir tek bir iktidar partisine mal olmamalıdır."

"HDP-PKK İLİŞKİSİ, İRA-SİNN FEİN İLİŞKİSİ GİBİ DEĞİL"

HDP Genel Başkanı Demirtaş, çözümün Parlamentoda ve HDP muhatap alınarak çözülmesini isteyen CHP'nin önerisi hatırlatıldığında ise, şunları söyledi:

"Biz şimdi parlamentoda grubu olan bir partiyiz, Kürt sorununa ve diğer sorunlara yönelik çözüm önerilerimiz var, yasa ve anayasa tekliflerimiz var ve bu işin muhatabı biziz parlamento ayağı itibariyle. Fakat biz sayın Öcalan'ı, KCK yönetimini yok sayılarak, dışlanarak, oluşturulacak bir çözümün, çözümsüzlük olduğunu biliyoruz. O yüzden ısrarcıyız. Onları dışlayan, onlar yokmuş gibi davranan, 'onlarla görüşmeyelim, konuşmayalım, biz kendi kendimize parlamentoda bir şeyler yapalım' dersek, yanılırız. Dünyada bir çok deneyim var bu konuda. İngiltere bu deneyimi yaşadı İra deneyimiyle. Bu en önemli deneyimlerden biridir. Evet, Sinn Fein-İra ilişkisi, bizimle PKK'nın ilişkisi gibi değil fakat, biz yine bir siyasi parti olarak hem muhatabız parlamentoda, aynı zamanda kolaylaştırıcıyız, aynı zamanda arabulucuyuz. Yani bir çok rolümüz ve misyonumuz var. Biz, sağlanan tek taraflı ateşkesin, seçimden sonra çift taraflı ateşkese dönüşmesi gerektiğini söylüyoruz. PKK'nın nihai olarak Türkiye'ye karşı savaşı bitirip silahları tümden bırakacak bir sürecin yeniden başlaması gerektiğini düşünüyoruz."

"YASASININ OLMASI LAZIM"

HDP Eş Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun silahların betona gömülmesi çağrıları hatırlatılınca, Türkiye toplumu ve herkesin silahların tamamen devre dışı kalması beklentisi içerisinde olduğunu söyledi. Demirtaş, bu beklentinin çok mantıklı olduğunu kaydederek şöyle dedi:

"Fakat bunu Ankara'dan, Kandil'e dönerek, çağrı yaparak olmayacağını cumhurbaşkanı bizden daha iyi biliyor. Yani hadi silahlarınızı betona gömün diye Kandil'e seslendiğinde, oradakiler de hadi getirelim gömelim demezler, demiyorlar. Bu iş için bile bir yasa çıkarması lazım parlamento. Silahlarını nereye bırakacaklar, hangi betona gömecekler? Bu betonun çimentosu, kumunu nerden alacak? Bunun bile bir yasasının olması lazım. Dolayısıyla parlamento bu kadar ciddiyetsiz yaklaştıkça yani silah bırak çağrılarıyla bu iş olmuyor. Ben sayın cumhurbaşkanının yada sayın Davutoğlu'nun bugün PKK'nin silah bırakmasını yürekten istediğine inanmıyorum. İnansaydılar bu çağrıyı yapmazlardı, bu yasayı çıkarırlardı. 3 yıldır bir tek yasa çıkarmadılar bu silah bırakmayla ilgili. Niye çıkarmadılar? İstiyorlarsa bir tek maddelik yasaya bakar. Hangi şartlarda, nereye bırakacaklar? Bir tek maddelik yasa. Israr yasalar düzeyinde müzakere ve görüşmeler yapılsın. Kendileri çıkarmadılar. Çünkü, savaşla siyaseti dizayn etmek onlara yarıyor. Milliyetçi oyları toplayabiliyorlar, konsülide edebiliyorlar bunu. İstediklerini alamadılar çünkü HDP var. Savaşın niye çıktığını, barışın niye önemli olduğunu anlatabildi. Yoksa, bu savaştan beklentileri yüzde 50'nin üzerinde bir oy potansiyeli toplamaktı."

"BİZİM KURULUŞ NEDENİMİZ PARLAMENTOYA GİRMEK"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Çözüm sürecinde' kırılma noktasının HDP'nin parti olarak seçime girip barajı aşması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık dayatmalarını kabul etmemesi olduğunu belirterek, "Kendileri HDP'nin parti olarak seçime girmesi provokasyondur dediler. Yani bizim kuruluş nedenimizdir parlamentoya girmek, asıl işimiz o. Bunu provokasyon olarak nitelendirdiler. Sonra biz barajı geçince de 'çözüm sürecinin filmini çekerler' dediler. Kendiler bilir 'çözüm süreci bitmiştir' dediler. Başka da bir suçumuz günahımız olduğunu ben hatırlamıyorum. Bizim parti olarak seçime girmememiz ile ilgili hükümetle, AKP ile bu işleri asla konuşmadık. Bunlar bizim iç politikamızdır. AKP ile bunu asla bir pazarlık konusu haline getirmedik" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Selahattin Demirtaş Ahmet Davutoğlu Kandil Dağı Politika Güncel Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bütün firmalar için asgari kurumlar vergisini getireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bütün firmalar için asgari kurumlar vergisini getireceğiz

Yanından hiç ayırmadığı eşyası da enkazdan çıktı! İşte Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunduğu ilk anlar

Yanından hiç ayırmadığı eşyası da enkazdan çıktı! İşte Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunduğu ilk anlar

Bakmadan Geçme

Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

500

Yorumlar (476)

79:

Ölmek var barış yok .pkk ile

126
117
yanıtYanıtla
KARSLI:

Yalancı pislik selo mikroptan farkın yok

68
174
yanıtYanıtla
KENAN:

Kıvırma ETEKLİ bütün ermeni teröristler bu DEVLETİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKECEKSİNİZ PKK TERÖRİSTTİR DESENE KAHROLSUN PKK VE YANDAŞLARI TERÖRÜN KÜRTLÜKLE TÜRKLÜKLE ALAKASI YOK YAŞASIN T,C,TEK BAYRAK TEK MİLLET DURMAK YOK YOLA DEVAM AKP

45
145
yanıtYanıtla
halil tekdal:

Sen tek dogdunda . Türkiyede kac halk var IRKCI tek allaha mahsus. . . . .

yanıt7
yanıt1
halk:

Tek çare HDP

137
35
yanıtYanıtla
KURD:

Adamin dibisin Selooo

132
25
yanıtYanıtla
elif-sena:

Evet bencede en diplerde..:))))))

yanıt12
yanıt70
NE MUTLU TÜRKÜM DIYENEMobil-ANDROID:

sizi bitirene kadar devam teroristle bir anlasma daha yapilmaz. Selo senin ve senin gerillalarin istekleri hic bitmiyorki patlicani veriyoz sapinida isterim diyonuz sapinida veriyoz kökünüde isterim dediniz. enguzeli ne biliyonmu selo sizi yani hdpkk yi komple silmek kokten temizlik. AKP GELIYOR SELOO BAKALIM NEDECEN:))

37
107
yanıtYanıtla
BıngoMobil-IOS:

Oylar hdp

81
61
yanıtYanıtla
Karayip:

Seni çekemeyenler anten taksın seninleyiz başkan selahatin

77
61
yanıtYanıtla
Tüm 476 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title