Haberler

Demirel: "Laiklik, Türkiye'de İslam Karşıtı Değildir"

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Laikliğin, Türkiye'de İslam Karşıtı Olmadığını İfade Ederek, Bugünkü Şartlarda, İslam'ın Şartlarının En İyi Yapıldığı ve En İyi Anlaşıldığı Yerin Türkiye Olduğunu Söyledi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, laikliğin, Türkiye'de İslam karşıtı olmadığını ifade ederek, bugünkü şartlarda, İslam'ın şartlarının en iyi yapıldığı ve en iyi anlaşıldığı yerin Türkiye olduğunu söyledi.

Demirel, Gazi Üniversitesi Mimar Kemalleddin Salonu'nda düzenlenen ''Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Temel Dinamikleri Açısından 3 Mart 1924 Yasaları ve Günümüze Yansımaları'' konulu sempozyumda, ''Cumhuriyetin Kuruluşunda Temel Özellikler'' konulu bir konuşma yaptı.

Süleyman Demirel, devleti ve milletiyle 20. yüzyılın olayı olduğunu ifade ettiği Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş bir cumhuriyet olduğunu kaydetti.

Devletin, çağın icapları neyse onlara dayanacağını ifade eden Demirel, ''Çağın icapları, Avrupa'ya bakacaktır, Avrupa'daki devlet nasılsa, Türkiye'deki devlet de öyle olacaktır. Cumhuriyet dediğimiz olay bir Avrupa projesidir'' dedi.

Lozan Anlaşmasının ''birlik ve bütünlük içinde bir vatan'' anlamına geldiğini anlatan Demirel, ''Herkesin kulağına küpe olsun. Bugün için de söylüyorum. Bunu tarihi hatırlatmak için söylemiyorum, tarihten ibret alınması için söylüyorum'' dedi.

Dinle devlet ayrılmadan demokrasinin de olamayacağını vurgulayan Demirel, ''Dinle devleti ayırmamışsanız, devletin meşru kaynağını halk yapamazsınız. 55 Müslüman ülke içinde demokrasiyle idare edilen tek ülke Türkiye'dir'' diye konuştu.

İslam'ın dünya hayatıyla ilgili getirdiği esasların, ''şura'', ''kamu yararı'', ''ehil kişilerin yönetimi'', ''seçim'' ve ''adalet'' olduğunu, bunların modern hukuka aykırı olmadığını ifade eden Demirel, şunları kaydetti:

''Akıl ile vahiyin karşı karşıya gelmesi hadisesiyle ben 30 yıl uğraştım. Ayetlerin yerini neden pozitif hukuk almıştır? Aldığı takdirde İslam'dan uzaklaşılmıyor... 'Meseleyi akıl istikametinde teyit edin' diyor, büyük din alimleri. Bir büyük alim, 'din hürriyetinin en büyük düşmanı taassuptur' diyor. Dini taassuptan kurtarmanın yolu da laikliktir. Laiklik, bir devletin çağdaşlaşmasını teyit eden en önemli olaydır.''

Demirel, Türkiye'de laiklik tartışılan bir konuysa, bu konuda kanunların gösterdiği istikamette bir uzlaşmaya gerek olduğunu belirterek, laiklikten dolayı dinin icaplarını yerine getiremediğini söyleyen bir vatandaşın bulunmadığını, büyük çoğunluğun laiklikten memnun olduğunu söyledi. Bir ülkede bu tür itirazların olmasının da çok büyütülmemesi gerektiğini dile getiren Demirel, şöyle konuştu:

''Bunlar, devrimin getirdiği esasları değiştirecek güce hiçbir zaman erişemez. Cumhuriyet, çok önemli bir dönüşümdür. Laiklik, Türkiye'de İslam karşıtı değildir. Bugünkü şartlarda İslam'ın şartlarının en iyi yapıldığı yer, İslam'ın en iyi anlaşıldığı yer Türkiye'dir.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title