Haberler

CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Van Gölü Havzası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulması için kanun teklifi sundu

Güncelleme:

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Van merkezli olmak üzere Van Gölü Havzası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulması için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi sundu.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Van merkezli olmak üzere Van Gölü Havzası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulması için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi sundu.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi ile Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi Başkanlığı bünyesinde Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı altında Siirt ve Şırnak illerini kapsayan Van merkezli " Van Gölü Havzası Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı" kurumasını önerdi.

SINIR TİCARETİNİN YAPILDIĞI TEK İL

Salıcı, önergenin gerekçesinde Van ilimizin sahip olduğu jeostratejik konumu itibari ile diğer bölgesel kalkınma merkezleri arasında önemli farklar bulunduğunu belirtti. Gerekçede, "İlk olarak, Van ili sınır ticareti bağlamında Türkiye'nin önemli merkezlerinden biridir. Kalkınma İdaresi Başkanlıkları içinde (Konya, Giresun, Erzurum) sınır ticaretinin yapıldığı tek ildir. İkinci olarak, Van Gölü ve havzasının kendi hinterlandının sosyoekonomik, ulaşım imkanları oldukça farklıdır. Halen faaliyet gösteren bölge esaslı kuruluşlar ve iller incelendiğinde bu durum açık şekilde ortaya çıkacaktır" değerlendirmesini yaptı.

BAĞLI İLLER ARASINDA MESAFE UZUN

Salıcı, teklifin gerekçesinde; Doğu Anadolu Bölgesel Kalkınma İdaresi merkezinin bulunduğu Erzurum ilinin bağlı bulunan diğer illere olan mesafesinin uzaklığına da dikkat çekerek, Doğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığının yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Salıcı, "Kalkınma idaresine bağlı Hakkari il ve ilçeleri arasında ulaşımın zorluk derecesi özellikle kış şartlarında tüm kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Bu nedenle Anayasanın 126'ıncı maddesinde belirtilen 'verim ve uyum sağlamak' kriteri açısından Van merkezli yeni bir bölgesel kalkınma idaresine acil olarak ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

Salıcı teklifinin gerekçesinde Van Gölü Havzası Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulmasının önemine değinerek şunları ifade etti:

"Kalkınma Ajansı ile uyumluluk sağlanması açısından Van Gölü Havzasını kapsayacak yeni bir Kalkınma İdaresi başkanlığına gereklilik olduğu açıkça görülmektedir. Diğer taraftan TRB 2 olarak adlandırılan bölgede bulunan Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illeri aynı zamanda Türkiye'nin en yoksul bölgeleri arasındadır. Dolayısıyla ekonomik kalkınma alanında da özel düzenleme ve regülasyonlara ihtiyacın en yüksek olduğu bölge TRB2 illeridir. Mevcut durumda DAP sorumluluğunda bulunan il sayısı 14 olup bu sayı bölgeye bağlı illerin coğrafi durumu, merkeze yakınlığı, iklim, sosyoloji, ekonomik panorama ve illerin birbiri ile olan ticaret ilişkileri dikkate alındığında illerin bir yönetilebilme sorunu olduğu açıktır."

Salıcı, teklifinde Van Gölü Havzası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın Van ilinde kurulmasını ve Ağrı, Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak illeri kapsamasını önerdi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Oğuz Kaan Salıcı Van Gölü Havzası Milletvekili İstanbul Van Gölü Van Politika Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında? KORAY AYDIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Koray Aydın, nereli, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title