Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem: Tarım Çöküyor, Üretim Risk Altında

Güncelleme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerinin çiftçilerin ve üreticilerin durumunun gittikçe güçleştiğini ortaya koyduğunu belirterek, acil önlem alınması çağrısı yaptı. Adem, 'Tarım her geçen gün biraz daha çöküyor, üretim ciddi risk altında' dedi.

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Türkiye İstatistik Kurumu'nun ( TÜİK) verilerinin çifti ve üreticilerin durumunun gittikçe güçleştiğini ortaya koyduğunu belirterek, acil önlem alınması çağrısı yaptı. Adem, "Tarım her geçen gün biraz daha çöküyor, üretim ciddi risk altında" dedi.

CHP Tarım ve Orman Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, bugün yaptığı yazılı açıklamada; üreticilerin sorunlarına dikkat çekti. TÜİK'in açıkladığı mart ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verileri değerlendiren Adem, "Tarım-GFE 2024 yılının Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,16, Aralık 2023'e göre ise yüzde 12,67 arttı. Son bir yılda endeksteki artış ise yüzde 49,93'e ulaştı. Tarımda kullanılan mallar ve hizmetler endeksindeki yıllık artış yüzde 46,74, tarımsal yatırım girdilerindeki artış ise yüzde 72,55 oldu. Bu rakamlar, üreticilerimizin omuzlarına binen yükün her geçen gün daha da ağırlaştığının somut göstergeleridir. Çiftçilerimize gereken desteği vermez, dönüşümü sağlayamazsak önümüzdeki süreçte daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağımız açıktır. Bu kısır döngüyü kırmak, üretimi ve gıda arzını güvence altına almak için tüm imkanlarımızı seferber etmeliyiz" değerlendirmesini yaptı.

Tohum, gübre, yakıt, mazot, ilaç ve diğer birçok girdi kalemindeki fiyat artışlarının had safhada olduğunu belirten Adem, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Veteriner harcamalarındaki yüzde 165'lik artış akıllara durgunluk veriyor. Bu şartlarda çiftçimiz tarlasını nasıl ekecek? Tarım her geçen gün biraz daha çöküyor, üretim ciddi risk altında. Girdi maliyetleri yükseldikçe üretici fiyatları, dolayısıyla tüketici fiyatları ve gıda enflasyonu da artıyor. Kısır bir döngü oluştu ve bu döngü hızla ülkeyi gıda buhranının eşiğine sürüklüyor. Ekonomi vizyonundan yoksun olan bu iktidar, üreticiyi bir kez daha çaresiz bırakmıştır. Yıllardır süren bu vizyonsuzluk, milletimizi gıdaya muhtaç bırakma noktasına getirmiştir."

"Mazotta KDV kaldırılmalı, gübre ve mazot destekleri artırılmalıdır"

Çiftçinin ve üreticinin sorunlarının çözümü için önlem alınması gerektiğini vurgulayan Adem, "Mazotta KDV kaldırılmalı, gübre ve mazot destekleri artırılmalıdır. Ancak bu şekilde çiftçinin üzerindeki yük hafifletilebilir ve kriz önlenebilir. ya üreticiye sahip çıkar, tarımı ayağa kaldırırsınız ya da gıda güvenliği sorunuyla batağa batmış olursunuz. Milletimizin birinci önceliği gıdadır, iktidar bir kez olsun bu gerçeği görmeli ve harekete geçmelidir" dedi

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Erhan Adem Tarım Politika Ekonomi Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP iade-i ziyareti hazmedemedi, kibarlıktan anlamadılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP iade-i ziyareti hazmedemedi, kibarlıktan anlamadılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title