Haberler

Çevreciler, Çernobil Anısına Meşale İle Yürüdü

Mersin'de çevreciler, Çernobil felaketinin 25'nci yıl dönümü dolayısıyla nükleer karşıtı eylem yaparak, yaptırılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali'ni de protesto etti.

Mersin'de çevreciler, Çernobil felaketinin 25'nci yıl dönümü dolayısıyla nükleer karşıtı eylem yaparak, Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'ne yaptırılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali'ni de protesto etti.

Eylem için çevreciler Mersin Ulucami önünde bir araya geldi. 'Akkuyu'da nükleer santral istemiyoruz. Büyükeceli halkı', 'Nükleer santral istemiyoruz. Mersin Nükleer Karşıtı Platformu' pankartlarının taşıdığı eylem sırasında yaklaşık bin çevreci, 'Mersin Çernobil olmayacak', 'Susma haykır, nükleere hayır', 'Nükleere inat yaşasın hayat', 'Mersin uyuma, Çernobili unutma, 'Susma, sustukça ölüm sana gelecek' ve 'Tayyip seni yumurtaya boğarız' sloganları atarak yürüdü.

Çevreciler Ulucami önünde başlattığı meşaleli yürüyüşünü Sakarya Caddesi, İsmet İnönü Bulvarı'nı takip ederek yaklaşık bir kilometrelik mesafedeki Atatürk Parkı sonunda bulunan Balıkçı Barınağı'na geldi.

Burada söz alan Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü Sebahat Aslan, nükleer santralin kuşaklar boyu yaratacağı zararları tüp gaza indirgeyenlere, doğayı ve yaşamı talan etmek isteyenlere gerekli cevabı vereceklerini belirterek, "Çernobil faciasından sonra radyasonlu çayları içiren Cahit Aral zihniyetiyle davranan hükümet nükleer santraller konusunda inadını sürdürerek halka yalan söylemeye devam ediyor. Hükümet ve Rusya yetkililerine sesleniyoruz, Mersin ve Akkuyu halkı 17 Nisan'da oluşturduğu insan zinciri eylemiyle nükleer santral istemediğini ifade etti. İrademize rağmen nükleer santral kurulamaz" dedi.

Aslan, Çenobil ve Fukişima'dan yayılan radyasyonun yaşamı tehdit ettiğini ifade ederek, "Çernobilin radyasyonundan kaynaklı dünyada bir milyon insanın ölmesi bekleniyor. Fukuşima radyasonundan ölecek sayısı henüz belli değil. Çernobil ve Fukişima'nın yaratmış olduğu ekonomik ve sosyal kayıplar hesap bile edilemiyor. Bilimsel olmayan, tamamen siyasal tercihlere dayalı nükleer santral kurma kararlarına hayır diyoruz. Ülkemizde nükleer santralleri yaptırmayacağız. Siyasetçilerin ülkemizi radyasyonla kirletmelerine asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yerel grupların söylediği şarkılarla gönüllerince eğlendikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title