Haberler

"Büyük Bir Tehditle Karşı Karşıyayız"

Başbakan Erdoğan, 'İklim Değişikliği Sorununun Yol Açtığı Büyük Bir Tehditle Karşı Karşıya Olduğumuz Açıktır' Dedi.

Bilal Yakınbaş/Özlem Şahin Şakar bildiriyor - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İklim değişikliği, bugün insanoğlunun karşılaştığı en önemli sınamalarından biridir. Bu sorunun yol açtığı büyük bir tehditle karşı karşıya olduğumuz açıktır'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın, Birleşmiş Milletler'de (BM) düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi'nin yuvarlak masa toplantısında, görüntülü mesajı yayınlandı.

Konuşmasında, öncelikle günümüzde insanlığın maruz kaldığı başlıca küresel sorunlardan biri olan iklim değişikliği gibi önemli bir konuya ilişkin bu toplantıyı düzenleyenlere teşekkür eden Erdoğan, iklim değişikliğinin, bugün insanoğlunun karşılaştığı en önemli sınamalarından biri olduğunu ve bu sorunun yol açtığı büyük bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu belirterek, hükümetlerinin; iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini hafifletebilmek amacıyla tümüyle ulusal kaynaklarla desteklenen çok önemli çalışmalara farklı sektörlerden ivme kazandırdığını ve bu yönde önemli gelişmeler kaydedildiğini bildirdi.

İklim değişikliğinin sınır tanımadığının bir gerçek olduğuna da işaret eden Erdoğan, bu sorunun olumsuz etkilerinin tüm dünyada şimdiden hissedilmeye başlandığını dile getirerek, sorunla uygun yöntemlerle başa çıkılmadığı takdirde etkilerinin gittikçe kötüleşeceğine vurguladı.

Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası işbirliğinin öneminin farkında olduğunu belirten Erdoğan, ''Türkiye, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne 2004 yılında taraf olmuştur. Hükümetimin bu konudaki kararlılığı ve parlamentomuzun da desteği sonucunda ülkem, Kyoto Protokolü'ne katılım belgesini 28 Mayıs 2009'da sunmuş ve 26 Ağustostan itibaren resmen taraf olmuştur'' diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bununla birlikte iklim değişikliğiyle mücadelenin teknolojik ve mali yönleri dikkate alındığında hızlı kalkınma sürecindeki ülkelerin 'yeşil ekonomilerin' oluşturulması için yapacakları yatırımların çok büyük meblağlara ulaşacağı bilinmektedir. Türkiye gibi henüz sanayileşme sürecini tamamlamamış ülkelerin teknoloji transferi ve finansman gereksinimlerinin Kyoto Protokolü'nün yerini alacak olan yeni anlaşmada dikkate alınacağını umuyorum. Yeni anlaşma ile her ülkenin kendi koşullarına uygun salım azaltım ve uyum eylemlerine olanak sağlayacak esnekliğe sahip yeni ve adil bir mekanizmanın oluşturulmasını temenni ediyorum.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title