Haberler

Benin Cumhurbaşkanı Yayi Türkiye'de

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi onuruna öğle yemeği verdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi onuruna öğle yemeği verdi.

Ankara Palas'taki yemek öncesi konuşan Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuk Cumhurbaşkanı onuruna vereceği yemeğe rahatsızlığı nedeniyle katılamadığını ve yemeğe Başbakan Erdoğan adına kendisinin vekalet ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Yayi ile görüşmeyi çok arzu ettiğini, iki ülke ve hükümetler arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek adına neler yapılabileceğini görüşeceklerini ancak yemeğe katılamaması nedeniyle selam ve saygılarını ilettiğini belirten Arınç, "Sayın Cumhurbaşkanını Ankara'da ağırlamaktan onur duyuyorum" dedi.

Yayi'nin geçen yıl Temmuz ayında da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatan Bülent Arınç, "Bu kurulan ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

-" Türkiye, Benin'in kalbinde yer almaktadır"-

Konuk Cumhurbaşkanı Yayi de Başbakan Erdoğan'a acil şifalar dileyerek en içten selamlarını iletti.

Türkiye'nin Afrika kıtasına yönelik vizyonunu, memnuniyetle karşıladığını ifade eden Yayi, "Türkiye şu anda dünyanın en büyük 15 ekonomisi içerisinde yer almaktadır. Bu çerçevede oluşturulan Türkiye-Afrika işbirliği çalışmalarını büyük bir memnuniyetle takip ediyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin gelecek vadeden Afrika Kıtası'nın hedeflerini çok iyi anladığına dikkati çeken Yayi, Afrika'da demokratik değerlerin ve iyi yönetişim değerlerinin ön plana çıktığını, tarım, gıda sağlığı, çevre, altyapı, gençlerin eğitimi ve istihdama kazandırılması konularının da önem kazandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, "Hem ikili hem de uluslararası ilişkiler çerçevesinde Afrika şu anda Türkiye ile ortak zenginliklerini güçlendirmeye hazırdır. Türkiye, Benin'in kalbinde yer almaktadır" dedi.

Yayi, daha önce 3 kez Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatarak, her gelişinde memnun kaldığını, tekrar gelmekten de büyük bir mutluluk duyacağını ifade etti.

Yemeğin ardından Başbakan Yardımcısı Arınç, konuk Cumhurbaşkanı Yayi'ye porselen bir vazo hediye etti. Arınç, hediyesini verirken, "Bu vazo Türkiye'nin en kaliteli seramiğindendir. Eşinize hediye edebilirsiniz" dedi.

Bunun üzerine Yayi de gülerek, "Bende öyle yapacağım" karşılığını verdi. Yayi, Arınç'a el işlemesi bir masa örtüsü armağan etti.

Yemeğe TİKA Başkanı Serdar Çam, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın, Türkiye-Gana Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı İsmail Kaşdemir, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türkiye'nin Akra Büyükelçisi Aydın Nurhan da katıldı.

Muhabir: Kadir Karakuş - Ali Öztürk / Ferdi Türkten

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Arınç Türkiye Afrika Benin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title