Haberler

Başbakan Erdoğan: Bunlar Işıktan, Demokrasiden, Özgürlükten Korkuyorlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Batman Halk İnisiyatifi Tarafından Dün Gece, 'Başbakan'ı Karşılamayın, Batman'a Sokmayın' Yazılı Bildirilerin Dağıtılmasına Sert Tepki Gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Batman Halk İnisiyatifi tarafından dün gece 'Başbakan'ı karşılamayın, Batman'a sokmayın' yazılı bildirilerin dağıtılmasına sert tepki gösterdi: Erdoğan, "Bunlar aslında ışıktan korkuyorlar. Bunlar aslında aydınlıktan korkuyorlar, bunlar aslında demokrasiden, özgürlükten korkuyorlar. Yıllarca yoksulluğu sömürdüler. Şimdi de çıkıyorlar, buraya yapılan yatırımları, hizmetleri hazmetmediklerini gösteriyorlar. Yoksulluk devam etsin ki, Batman'ı istismar edelim istiyorlar. Bataklık kurumasın ki, bataklıktan rant sağlamaya devam edelim istiyorlar" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile Batman'a geldi. Özel 'Ana' uçağıyla gelen Erdoğan ve beraberindekileri Batman Valisi Valisi Ahmet Turhan, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, AK Parti bölge milletvekilleri karşıladı.

Başbakan Erdoğan, törenin yapılacağı alanan 4 kilometre kala Gültepe Mahallesi sakinleri tarafından 'Okul istiyoruz' pankartı açıldı. Erdoğan'ın içinde bulunduğu otobüs Cumhuriyet Caddesi üzerindeki BDP il binası önünden geçişi sırasında kaldırım üzerinde bulunan bir grup, 'yuh' çekip protestoda bulundu. Polisin grubu müdahalesiyle BDP yöneticisi olduğu belirtilen Veysi Bölükgray ile bir kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan 2 kişi Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne ait bir araçla emniyete götürüldü.

Sıkı güvenlik önlemleri altında Cumhuriyet Meydanı'na gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada kalp hastası olan ve tedavisini üstlendiği 3 yaşındaki Emirhan Gültekin'i kucağına alarak sevdi. Emirhan Gültekin'in annesi Müzeyyen Gültekin, Başbakan Erdoğan'a yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı'nda yaklaşık 10 bin kişiye kişiye seslendi. Erdoğan, 12 Eylül'deki halk oylamasında

Batmanlıların bütün tehditlere, bütün korkutmalara rağmen özgür iradesiyle sandığa gidip yüzde 95 gibi yüksek oranda özgürlüklere, ileri demakrasiye hukukun üstünlüğüne 'evet' dediğini söyledi.

Erdoğan, statükoya, statükoculara, değişimden korkanlara, özgürlükten, demokrasiden korkanlara, Batman en güzel cevabı verdiğini belirtti.

IŞIKTAN, AYDINLIKTAN KORKUYORLAR

Başbakan Erdoğan, dün gece kentte bazı evlere kendilerine Batman Halk İnisiyatifi adını veren grubun, 'Başbakanı karşılamayan, Batman'a sokmayın' yazılı bildiriler dağıttığına isim vermeden değindi. Erdoğan, şöyle dedi:

"Ama çok ilginçtir, tıpkı 12 Eylül halk oylamasında olduğu gibi bu açılış töreni öncesinde Batmanlıları sindirmek, bu açılış töreninden uzak tutmak için o malum odaklar harekete geçti. Batmanlı Başbakanı karşılamasın, Batmanlı Başbakanı dinlemesin, Batman bu açılış heyecanını yaşamasın diye her türlü antidemokratik baskıcı yönteme başvurdular. Bunlar aslında ışıktan korkuyorlar. Bunlar aslında aydınlıktan korkuyorlar, bunlar aslında demokrasiden, özgürlükten korkuyorlar. Yıllarca yoksulluğu sömürdüler. Şimdi de çıkıyorlar, buraya yapılan yatırımları, hizmetleri hazmetmediklerini gösteriyorlar. Yoksulluk devam etsin ki, Batman'ı istismar edelim istiyorlar. Bataklık kurumasın ki, bataklıktan rant sağlamaya devam edelim istiyorlar"

Konuşması 'Batman sizinle gurur duyuyor' sloganları ile kesilen Erdoğan, "Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Sizin bu heyecanınıza, bu coşkunuza, AK kadronun canı fedadır. İşte biz 8 yıldır bu oyunu bozduk. Bozmaya da devam edeceğiz" dedi. Erdoğan, iktidarları döneminde tahriklere boyun eğmediklerini belirterek, "Bundan sonra da, Allah'ın izniyle sizlerin de desteğiyle boyun eğemeyeceğiz. Biz hizmet ürettik, eser ürettik, kardeşliğimizi pekiştirdik. Aynı şekilde devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Batman'a yaptıkları yatırımları da anlatarak, kentte eğitimde henüz ulaşılan noktada olmadıklarını ve daha çok yatırım yapacaklarını belirterek, derslik ortalamasını 30 öğrenciye indireceklerini söyledi.

NECİP FAZIL'DAN ÖRNEK

Başbakan Erdoğan, birilerinin konuştuğunu ancak kendilerinin ise hizmet ürettiğini belirterek, şöyle dedi:

"İşte bizim farkımız bu. Biz çare üretiyoruz. Üstad Necip Fazıl Kısakürek ne güzel söylemiş, 'Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım' demiş. İşte biz dev gibi eserler bırakmak istiyoruz, karınca gibi durmaksızın yorulmaksızın çalışıyoruz. Aşık Veysel'in dediği gibi 'uzun ince bir yoldayız gidiyoruz gündüz gece' Gideceğiz gündüz gece. Biz şehirlerimizde eserler bırakmak istiyoruz. Biz Türkiyemize eserler bırakmak istiyoruz. Asıl önemlisi de biz gönüllerde eserler bırakmak istiyoruz. Zira biz gönüller yapmaya geldik. Biz gönüller kazanmaya geldik. Biz değerli kardeşlerim bu millete efendi olmaya değil biz sizin hizmetkarınız olmaya geldik. Bizim farkımız bu. Hz. Mevlanın dediği gibi 'biz dünyaya kırmaya, dökmeye, ayırmaya, kutuplara bölmeye değil birleştirmeye, buluşturmaya kırılanı tamir etmeye geldik. Dikkatinizi çekiyorum bizim dilimiz hiç bir zaman ayrışmanın dili olmadı. Bizim dilimiz hiç bir zaman kutuplaştırmanın dili olmadı. Biz Batman'a gelip farklı İstanbul'a gidip farklı konuşmadık. 8 yıldır gönül diliyle konuşuyor kardeşlik diliyle konuşuyor kalbimizden yüreğimizden sizlere sesleniyoruz. Biz vurmayacağız, biz vurmaya değil biz yapmaya geldik bakın. Yusuf Hashacıbin'in güzel bir sözü var. 'ok düz olmasaydı doğru gitmezdi' Biz düzgün olacak, doğru gideceğiz"

BATMANLILARLA DERTLEŞTİ

Türkiye'nin değiştiğini, kardeşliğin pekiştiğini görenlerin, bunu engellemek, bozmak, tahrip etmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Erdoğan, şöyle dedi:

"Cesur bir şekilde kararlı biçimde demokratikleşme adımları atarken birileri huzur bozmak için reformları engellemek için gayret ediyorlar. Batmanlı kardeşlerimden rica ediyorum 8 yıl önce ben bu meydanda yine konuştum. Yine bu meydan tıklık tıklım doluydu. Fakat 8 yıl öncenin Batman'nını şöyle aklınıza bir getirin birde bugünün Batmanını aklınıza getirim. 8 yıl önce Batman neredeydi bugün nerede? Lütfen bunun muhasebesini yapın. Bu ülkedeki anlamsız yasakların, özgürlüklük önündeki çağdışı kısıtlamaları biz kaldırdık. Telaffuz dahi edilemeyen konuşulmayan tartışılmayan meseleleri özgürce konuşulabilir tartışılabilir noktaya taşıdık. Bakınız, sizlerle samimi olarak bir şeyi dertleşeceğim,.8 yıl önce buraya gelidiğimizde o zaman bize ne demiştiniz dedinizki bakınız şu OHAL'i kaldırın, şu Çekiç Gücü gönderin biz sizden başka bir şey istemiyoruz dediniz. ve biz OHAL'i kaldırdık mı, Çekiç Gücü gönderdik mi? Evet ama bak şu anda yeni yeni şeyleri durmadan üretiyorlar. Peki biz devletin televizyonunda Kürtçe yayın yapmaktan korkanlara karşı biz gelip devletin bir kanalını 24 saat Kürtçe yayın yapar hale getirdik mi? Bunu bizim iktidarımız yaptı. Gerekli olduğu için yaptık. Ama bak birilerine inaye olsun diye değil vatandaşımın ana diliyle kendisine hitap edilsin diye yaptım. Cezaevlerinde anadiliyle konuşulabiliyormuydu, şimdi rahatlıkla konuşulabiliyor"

KCK/TM'DEN TUTUKLANAN İÇİN ASILAN PANKARTI ELEŞTİRDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, PKK'nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) soruşturmasında tutuklananlar için asılan 'Milli irade yargılanamaz' pankartını eleştirip, şöyle dedi:

"Gelirken pankart gördüm üstünde bir Türkçe cümle 'Milli irade yargılanamaz' diye doğru. Milli irade yargılanamaz ama milli iradeyle gelenler eğer anayasaya yasaya uygun hareket etmiyorsa yargılanır.

Burayı birbirinden iyi ayırd etmemiz lazım. Milli iradeyle gelen yargılanamaz ancak milli iradeyle gelen anayasaya yasalara ters hareket ediyorsa o zaman yargılanır. Bunları birbirinden iyi ayırt edeceğiz.

Yani milli iradeyle geldin diye istediğin gibi asıp kesemezsin, istediğin gibi anayasayı, yasaları çiğneyemezsin. Bakınız geçen gün bir milletvekili bir ifade kullandı. Ne dedi biliyormusunuz. PKK'da güvenlik güçleri de silah bıraksın dedi. Bunu diyen bir milletvekili. Bunun hiç bir mantiki izahı olurmu? Terör örgütü tabiiki silah bırakacak ama güvenlik gücünün silahı bir enstrümanıdır, onun tamamlayıcı bir unsurudur. Güvenlik gücü silahıyla dolaşır niçin? Mal can güvenliğini sağlamak için dolaşır. Keyfi olarak değil. Bunu söyleyen maalesef ana muhalefet partisinin bir milletvekili. Olay ortada. Bu anamuhalefet partisinin bir milletvekili"

ARTIK KARDEŞLİK DİYORUZ

Başbakan Erdoğan, doğruya talip olduklarını belirterek, şöyle dedi:

"Kardeşliğimiz için, birliğimiz için bütünlüğümüz için ne gerekiyorsa hangi adımın atılması gerekiyorsa onları attık ve atmaya devam edeceğiz. Kimin samimi olduğuna kimin rant peşinde çıkar peşinde koştuğuna dikkat edin. Buralarda birileri yoksulluk sona ermesin istiyor. Çünkü yoksulluk sona ererse yoksulları istismar edemiyeceğini biliyor. Burada birileri yasaklar sona ermesin istiyor. Çünkü yasaklar sona ererse buradaki kardeşimi istismar edemeyecek. Burada birileri istikrar huzur olmasın çünkü istikrar güven olursa huzur olursa burayı bu bölgeyi daha fazla istismar edemeceklerini biliyorlar. Birileri açık söylüyorum burada kan durmasın, gözyaşı durmasın, çünkü kan akmazsa gözyaşı dökülmezse hiç kimseyi kandıramayacaklarını istismar edemeyeceklerini biliyor. Ama biz diyoruzki, yeter attık diyoruz.

Demokrasi kazansın diyoruz, yeter artık insanlık kazansın diyoruz. Yeter artık kardeşlik diyoruz. Biz diyoruzki, yeter artık silah tüccarları kazanmasın, artık gençler kazansın diyoruz. Ülke kazansın diyoruz. Batman kazansın diyoruz"

ERGENEKON'UN DEĞİRMENİNE SU TAŞIDILAR

"Bu bölgede benim Kürt kökenli vatandaşlarımın duygularını istismar edenler getiğimiz dönemde çok büyük bir samimiyet testinden geçti" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yıllarca parti kapatmalardan, partileri kapatıldığı için mağdur görüntüsü çizdiler ama gelin anayasayı değiştirelim parti kapatmalarının önünüe geçelim dediğimizde, kendi arkadaşlarına baskı uiygulayıp Mecliste sandık başına göndermediler. Millete benim buradaki kardeşlerime baskı uygulayıp sandıklara göndermediler 12 Eylül'de. Hani özgürlükçüydünüz? Hani demokrattınız? Hani siz evrensel hukuk normlarını istiyordunuz? 12 Eylül'de kimin ne istediği ortaya çıktı. 12 Eylül'de kimin samimi olduğu kimind e istismar peşinde olduğu ortaya çıktı.12 Eylül'de hayır cephesiyle işbirliği yaptılar, çetelerin değirmenine Ergenekonun değirmenine su taşıdılar. Yıllarca şikayet ettikleri meselelerin ortadan kalkmasını istemediler. Doğu ve Güneydoğulu vatandaşım bunu görsün kimin istismarcı, kimin samimi olduğunu görsün. Kimin çözüm istediğini, kiminde ülkemin hassasiyetini kaşıyarak tahrik siyasetiyle ayakta kalmaya çalıştığını benim milletim görsün"

HİZBULLAH'A İSİM VERMEDEN ÜSTÜ ÖRTÜLÜ UYARI

Başbakan Erdoğan, Batman'da özellikle bir hususun altını çizmek istediğini söyledi. Erdoğan, şöyle dedi:

"Şunu iyi biliyoruz. Bizim medeniyetimizde olduğu kadar üç semavi dinde can kutsaldır. İnsanın hayatı kutsaldır. İnsan yeryüzündeki varlıkların en şereflisidir. Kimki bir cana kıyarsa bilsinki bütün alemin canına kıymış gibidir. İslam kelimesiyle, Müslüman kelimesiyle, terör kelimesini cinayeti saldırıyı katli ve bunları yanyana kullananlar bizzat Müslümanlara büyük haksızlık yapmış olurlar. Zira, İslam, barış olan kelimeden gelmektedir. Anlamı barış olan İslam teröre müsaade edermi? Etmez. Bu İslam dinine büyük saygısızlıktır. Dolayısıyla Müslümanlar hiç bir zaman ne olursa olsun cana kast edemezler, eğer kast ediyorsa ona bizim Müslüman dememiz mümkün değildir. Bu kadar açık konuşuyorum. Bu din yaşatmak için gelmiştir. Hiç kimse, kendi şahsi hırslarını kendi yanlış düşüncelerini bu dine mal etme hakkına sahip değildir. Hiç kimse İslam ile öldürmeyi yan yana gösterme cüretine sahip olamaz, olmamalıdır. Şu anda, dünyada bazı art niyetli kampanyalarla İslam ve Müslümanlar terörle cinayetle özdeş hale getirilmek isteniyor. Bazıları da ne yazıkki bu kara kampanyaya alet oluyorlar. Bizim buna müsaade etmemiz mümkün değil. Afganistan'da, Mısır'da diğer farklı ülkelerde ne yazıkki gibi Türkiye'de de zaman zaman buna şahit oluyoruz. Tekrar ediyorum. İslam yaşatmak için gelmiştir. Bunun tersini iddia edenlere karşı tüm milletimin uyanık olması gerekir, bunu sizlerden özellikle rica ediyorum. Ülkemin birliğine huzuruna kardeşliğine kast edenlere karşı herkes uyanık olmalı. İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy gayet güzel söylüyor, 'girmeden tefrika bir millete düşman giremez, toplu vurdukça yürekler onu top sinderemez' diyor işte onun için tefrikaya izin vermeyeceğiz. Kardeşliğimizi bozmaya çalışanlara tahrip etmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz. Büyümemizi kalkınmamızı, huzura refaha erişmemizi istemeyenlere karşı yine tek yürek olacağız. Bugüne kadar her oyunu birlikte bozduk. Yine birlikte bozacağız. Siz omuz verdiğiniz müddetçe biz Türkiye'yi büyütmeye devam zedeceğiz. Çetelere, mafyaya, hukuksuzluğa karşı mücadeyele devam edeceğiz. Aynı şekilde başlattığımız milli birlik ve kardeşlik projesini geri adım atmadan tahriklere boyun eğmeden çetelerin tuzağına düşmeden kararlılıkla sürdüreceğiz. Sizin desteğiniz hayır duanız arkamızda oldukça biz Batman'ı geleceğe aydınılğa taşıma mücadelesinden asla vaz geçmeyeceğiz"

Başbakan Erdoğan, daha sonra beraberindekilerle 69 tesinin toplu açılışını gerçekleştirdi.

KUTU

KÜRTÇE PANKARTLAR ASILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın toplu açılış törenini gerçekleştirip, halka hitap edeceği Cumhuriyet Meydanı'na Türkçe ve Kürtçe pankartlar asıldı. Türkçe 'Bin yıldır kardeşiz' anlamına gelen Kürtçe, 'Hazar salen em bırane" ve 'Hoşgeldiniz' anlamına gelen "Hun bi xer hatin", 'Sayın Başbakan hoş geldiniz' anlamına gelen, 'Brez serokwezir tu be xer hati" ile Türkçe, 'Yeni bir anayasa için yeniden AK Parti', 'Kadının adı sizinle var', 'Cunta, Ergenekon, darbeler, balyozlar sizinle son buldu', 'Ortadoğu'nun gür sesi zalimlerin düşmanı mazlumların dostu Başbakan', 'Türkiye'de tek dünyada örnek lider', 'İşkenceleri siz sona erdirdiniz" yazılı pankartlar asıldı.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Başbakan Erdoğan'ın ziyareti nedeniyle kente çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Miting alanı bomba uzmanı köpekler tarafından arandıktan sonra vatandaşlar tek tek aranalarak alana alınırken üzerlerindeki çakmaklara el konuldu. Alana hakim binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi. Miting alanının yanında bulunan Batman Tren İstasyonu'nda bir çevik kuvvet ekibi hazır bekletildi. Meydan üzerinde polise ait Sikorsky bir helikopter sürekli uçuş yaptı.

GECE BİLDİRİ DAĞITILDI

Kentte dün gece bazı evlere kendilerine Batman Halk İnisiyatifi adını verenler tarafından bildiriler dağıtıldı. Bildirilerde Başbakan'ı karşılamaya hiç kimsenin gitmemesi ve Batman'a sokulmaması istendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title