Haberler

Balkan Şehitleri, Törenle Anıldı

Balkan Savaşları Şehitleri, Edirne'de Düzenlenen Tören ve Çeşitli Etkinliklerle Anıldı.

BALKAN Savaşları şehitleri, Edirne'de düzenlenen tören ve çeşitli etkinliklerle anıldı.

Balkan Şehitleri için Edirne Şükrüpaşa Anıtı'nda saat 11.30'da tören düzenlendi. Edirne Valisi Nusret Miroğu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yusuf Burhan Ergin, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Askerler ise saygı atışı yaptı.

Törende konuşma yapan Anadolu İmam Hatip Lisesi Edebiyat öğretmeni Nail Yılmaz, 20'nci Yüzyıl'da dünyanın en kanlı, en karışık ve en huzursuz bölgelerinden birinin Balkan Yarımadası olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Bölgede büyük savaşlar ve işgaller yaşandı. Etnik ve dini farklılıklara dayanan çatışmalar bölgeyi kan ve gözyaşıyla suladı. Bu nedenden dolayı Balkan Savaşının hiçbir zaman unutulmayacak. Kan ve gözyaşı selinin en acısını Balkanların kapısı durumundaki Edirne yaşadı. Balkan devletlerinden Karadağ, Sırbistan, Yunanistan ve Bulgaristan dönemin Rusya'sını ve Batılı devletlerin de desteğini alarak, yeni topraklar kazanmak amacıyla Osmanlı'ya 1912 Ekim ayında savaş açtı. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı mağlup oldu. Çatalca'ya kadar olan tüm yerler Bulgarlar tarafından işgal edildi. Edirne, Şükrü Paşa komutasında tarihine eşine az rastlanan bir kahramanlık ve fedakarlıkla bu saldırıya 168 gün dayanabildi.''

Tören öğrencilerin okuduğu şiir ve mezarlar başında okunan dualarla son buldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title