Haberler

Bakan Eker, Yoğurt Mayaladı

Güncelleme:

Bakan Mehdi Eker, Ankara'da AOÇ ile AÜ'nün işbirliğiyle üretilen, evde ve endüstride köy yoğurdu elde etmeyi sağlayacak yoğurt mayasının tanıtımını yaptı.

Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ile Ankara Üniversitesi'nin (A.Ü) işbirliğiyle üretilen, evde ve endüstride köy yoğurdu elde etmeyi sağlayacak yoğurt mayasının tanıtımını yaptı.

AOÇ ve A.Ü, birlikte yürüttütleri proje kapsamında yoğurt mayası üretti. Endüstrinin 30 senedir, yıllık 20 milyon dolara ithal ettiği bakteriler Artvin, Aydın ve Çankırı gibi illerde üretilen yoğurtlardan elde edildi. Bu çalışma ile sadece sanayide değil, evlerde de köy yoğurdu yapılabilecek. AOÇ şimdide peynir mayası üretmek için çalışma başlattı.

Evde ve endüstride köy yoğurdu elde etmeyi sağlayacak yoğurt mayasının tanıtımını yapan Gıda Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yoğurdun geçmişte köylerde doğal olarak elde edilen maya ile yapıldığını ancak fabrika üretimine geçilmesiyle mayanın yani yoğurt bakterisinin ithal edilmeye başlandığını belirterek, "Biz de AOÇ olarak 30 yıldır ithal edilen bakterilerin yerli üretimini yaptık. Bir manada süt endüstrisinin Anadolu'nun yerli mayasını kullanabileceği hale getirdik" dedi.

KÖY YOĞURDU TADI

Mayayı oluşturan bakterilerin, Artvin, Aydın ve Çankırı'nın köylerinde kullanılan yoğurtlardan elde edildiğini belirten Eker, şunları söyledi:

"Bunlar izole edildi saflaştırıldı. Sonra uygun ortamlarda geliştirilip endüstrinin kullanabileceği hale getirildi. 6 aydan fazla süre AOÇ olarak bu mayayı kullandık. Son derece beğenilen bir lezzet ortaya çıktı. Annemizin mayaladığı yoğurdun tadı ya da köy yoğurdunun tadının ararız ya işte bu tat bunu veriyor."

Türkiye Süt Sanayi'nin mayada kullanılan bakterileri ithal etmek için her yıl yaklaşık 20 milyon dolar harcadığını kaydeden Bakan Eker, yerli bakterinin kullanılmasıyla Türkiye'nin bu ithalatı yapmaktan da kurtulduğunu söyledi.

YOĞURT MAYALADI

Bu çalışma ile pastörize süt ile evde yoğurt yapılabilecek. 5 kiloluk süt ve yanında mayasıyla birlikte satışa sunulurken Bakan Eker de önlük giyerek yoğurt mayaladı. Yoğurdu mayalayan Bakan Eker, daha öncedeN mayalanmış yoğurdu ise kaselere koyarak muhabirlere ikram etti. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Çankırı Artvin Aydın Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title