Haberler

Arınç, Köşk Seçim Sürecini Değerlendirdi

Meclis Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı Seçim Sürecinde Yaşananları ve Bu Süreçte Gelişmelerde Belirleyici Rolü Olduğu Yönündeki İddiaları Yanıtladı.

Meclis Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde önemli rol oynadığı iddialarını ve yaptığı konuşmalar üzerine yapılan yorumları değerlendirdi. Arınç, iddialarla ilgili "Sözlerimle toplumu kamplaşmaya götürmeye çalıştılar" dedi. "11'inci Cumhurbaşkanı dindar, sivil ve demokrat olacak" sözlerini 8'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölüm yıldönümünde bir pankarttan etkilenerek söylediğini kaydetti. Arınç, "Özal'ın, sevilmesinde dindar demokrat vasıfları etkili olmuştur. Bu benim fikrim değil toplumun fikri"dedi.

CNN-TÜRK televizyonunda Taha Akyol'un sorularını yanıtlayan Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini değerlendirirken, hakkında çıkan iddialara da yanıt verdi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde CHP Lideri Deniz Baykal'a gitmeyi aklından geçirdiğini söyleyen Arınç, daha sonra bu fikrinin uygun olmadığına karar verdiğini söyledi.

ETKİLİ OLMADIM

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde, "Erdoğan, Gül ya da Arınç" aday olacak iddialarının asılsız olduğunu kaydeden Arınç, "Ben bu süreçte etkili olmadım. Sayın Başbakan benim fikrimi sordu ben de söylenen isimlerin profilini tarif ettim" dedi.

ÇOK ÜZÜLDÜM

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıktığı söylentilerine Arınç, "Çok üzüldüm. Benim çok değer verdiğim sevdiğim bir insandır. Ben bu isimlerin profilini Başbakana çizdim" diye konuştu.

DİNDAR CUMHURBAŞKANI

"11'inci Cumhurbaşkanı dindar, sivil ve demokrat olacak" sözlerinin hatırlatılması üzerine Arınç, "Dindardan ne anlatıldığını ifade ettim. O konuşmayı yapmamın temel bir nedeni var. Turgut Özal ödül töreninde Meclis adına ödül almaktan onur duydum. Böyle bir ödül töreninde Özal'ı anlattım. Geçmişte muhalif olduğumu da anlattım. Özal'ın ölüm yıldönümünde Kocatepe Camii'de halkın arasında basit bir pankarta takıldım. 'Sivil, dindar ve demokrat' Milyonlarca insan bu hatırayı yaşatıyorsa toplum böyle bir Cumhurbaşkanı modeli mi istiyor diye düşündüm. Ancak, bunlar Anayasa'nın vasıfları arasında yok. Ama bir yıldan bu yana tartışılanlar, Anayasa vasıflarına uygun olmadı. Eşlerinin kıyafeti Cumhurbaşkanı adaylığına engel denildi. Düşüncesi hangi kökenden geldiği Anayasa nitelikleri unsurları olarak konuşuldu. Ben sivil demokrat ve dindar dedikten sonra söylediklerim kötü niyete çekildi. Özal'ın sevilmesinde en önemli unsur 'sivil dindar ve demokrat' olmasıydı. Dindarlık bir vasıf olmamalıdır. Halkın bir Cumhurbaşkanını nasıl kabul ettiğine yönelik bir gerçektir. Bu da yaşanmıştır. Bu sözler benim özel fikrim değil. Halkın görüşleri" diye konuştu.

SEZER'E HER GÜN LAF YETİŞTİRME NİYETİM YOK

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "Rejim tehlikededir" sözlerine cevap verip vermediğine ilişkin soru üzerine de "Benim Sayın Sezer'e her gün laf yetiştirme niyetim yok. Bu yüzden ben düşüncelerimi dile getirdim. Ama birileri benim bu konuşmalarımı Sayın Sezer'e cevap olarak algıladı ve öyle lanse etti. Aslında hiçbir zaman böyle bir niyetim olmadı. Cumhurbaşkanı Sezer'e her gün laf yetiştirmek gibi bir görevim ve niyetim yok. Birileri O'nun sözlerine karşılık çatışma çıkarmak isteniyor. Ben sivil bir kurumda sivil düşüncelerimi söyledim. Sivil düşünceli olmak sivil kıyafetli olmak değildir. Ben Sezer'e cevap vermiş değilim. Hukuk devleti içerisinde bunlarla mücadele etme yolları vardır. Paranoyalar ve korkular sebebiyle toplum kamplara ayrılıyor. Ben bunları anlatmak istedim. Paranoyalar sebebiyle köklü sorunları çözemiyoruz."

CUMHURBAŞKANINI HALKIN SEÇMESİ

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi durumunda aday olup olmayacağı yönündeki bir soruya Bülent Arınç, "Anayasa değişikliği paketi gerçekleşirse, ben o tarihte nerede olurum bilemem, bunları şimdiden söyleyemem. Bu benim için bir haksa kullanırım. AKP'de cumhurbaşkanlığı yapabilecek isimler var. Halkın ya da Meclis'in seçeceği bir ortamda fikrimi söylerim. Bir arkadaşımın tercih edilmesinde kanaatimi söylerim. O gün gelirse, Abdullah Gül'ün adaylığı bugünden o güne geçerli değil. Günü ve zamanı gelince söylenir."

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ

Arınç, "Anayasa değişikliği teklifinin aceleye getirildi" eleştirilerine "Bu değişiklikler çok önemli. Anayasa'nın bugüne kadar 70 küsür maddesi değişti. Sivil bir Anayasa yapma gereği her günden daha fazla gerekli. Paketin içerisindeki değişiklikler yeni gündeme gelmedi. Bu değişiklik bir ihtiyaçtan doğdu, Meclis Cumhurbaşkanı seçemedi. Bir Cumhurbaşkanını nasıl seçilecek, bu ihtiyaçtan çıktı. 367 kararı ile Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ihtiyaç haline geldi."

CUMHURBAŞKANI YETKİLERİ

CHP Genel Başkanı Baykal'ın, Cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik tepkilerini de değerlendiren Arınç, "Türkiye'nin eksikliği var bu konuda. Bu güne kadar Cumhurbaşkanlarını Meclis seçti. Ama bu dönem Meclis seçemedi. 'Hayır bu parlamento seçmesin' denildi. Halk seçsin diyoruz, bu kez de yetkilileri tartışılıyor. Yöntem olarak Cumhurbaşkanını halka seçtirmek istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı yetkileri azaltılmalı. Cumhurbaşkanının yetkisinin fazla olması yargıyı da yıpratıyor."

CUMHURİYET MİTİNGİ

Meclis Başkanı Arınç, Cumhuriyet mitinglerini ise şöyle değerlendirdi: "Demokrat hakların kullanılması olarak yorumluyorum. Bu tür mitinglere herkes katılabilir. Manisa'daki miting sebebiyle hiçbir endişe taşımıyorum."

HAYIRLI OLSUN

Arınç, CHP-DSP birleşmesine de "hayırlı olsun" derken Baykal'ın, "Türkiye'de çok güzel şeyler olacak" sözleri üzerine, "Bu sözler bana ait. Ben bir zaman söyledim. Kıyamet koptu. Herkes farklı yerlere çekti. Baykal'ın da şimdi ne demek istediğini anlıyorum" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title