Haberler

"Arazi Sahiplerinin Birçoğu Şehirlerde Yaşıyor"

Tarım Reformu Genel Müdürü Küsek: "Türkiye'de 40 milyon kişinin arazisini aslında 3 milyon kişi kullanıyor"

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, "Türkiye'de 40 milyon kişinin arazisini aslında 3 milyon kişi kullanıyor" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Çankırı Ziraat Odası Başkanlığınca bir otelde düzenlenen "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Küsek, tarım sektöründekilerin insanların gıda ihtiyacını karşılamalarından dolayı kutsal bir iş yaptığını söyledi.

TBMM'nin gündemindeki Miras Yasası'nın çok önemli olduğunu ifade eden Küsek, bölgeleri gezerek yeni yasa hakkında odaları ve çiftçileri bilgilendirdiklerini anlattı.

Babadan miras kalan otomobilin parçalanarak kardeşler arasında bölünemediğine dikkati çeken Küsek, "Otomobil parçalanıp kullanılmazken, tarım arazileri böyle olmuyor. Parseller kardeşler arasında bölünebiliyor. Bir babanın kaç çocuğu varsa parsel ona göre bölünüyor. Böyle olduğunda parseller birkaç dönümlük parçalar haline geliyor.  Bu bölgelerde durum çok kötü değil ama bazı bölgelerde parseller 3-4 dönüme kadar düşüyor" diye konuştu.

Küsek, parsellerin parçalanması nedeniyle maliyetlerin ve huzursuzlukların arttığını, üründe kalite ve arazi bakımında özenin azaldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Arazi sahiplerinin birçoğu şehirlerde yaşıyor. Türkiye'de 40 milyon kişinin arazisini aslında 3 milyon kişi kullanıyor. Şehirde yaşayan 37 milyon kişinin arazisini köydeki 3 milyon yakını kullanıyor. Bunlar da arazi başkasının olduğu için yeterli önemi göstermiyor. 37 milyon kişi de mağdur. Gidemiyor, bakamıyor. Bu yüzden arazisiyle ilgilenmiyor. Bölünmeler böyle devam ettiği sürece, hem çiftçilik yapan kardeş mağdur olacak hem de arazisini kardeşi eken şehirdeki mağdur olacak. Dolayısıyla Türkiye'nin bu sorunu çözmesi lazım."

Ev ve arabada olduğu gibi parçalanmadan yapılan bölünmelerin aynı şekilde parselde de uygulanması gerektiğini anlatan Küsek, bunun için yasalaştırma çalışmasının devam ettiğini, yasa yürürlüğe girdikten sonra kardeşlerin belirli bir dekarın altındaki arazilerini tapuya gidip bölemeyeceğini söyledi.

"6 milyon 283 bin kişi tarımda istihdam ediliyor"

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli ise tarımın Türkiye açısından stratejik bir konuma sahip olduğunu ifade ederek, mayıs 2013 verilerine göre 6 milyon 283 bin kişinin tarım sektöründe istihdam edildiğini vurguladı.

İhracatta tarım ve gıdanın payının yüzde 10 olduğunu anımsatan Gamzeli, "Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı 2023'te tarımda 150 milyon dolarlık milli gelir ve en az 40 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için tarımla ilgili sorunlarımızı çözmemiz gerekiyor ama ülkemizde etkin ve verimli tarım yapılmasını engelleyen, tarım arazilerinin parçalanmışlığı ve parsel ölçülerinin küçüklüğüdür" ifadesini kullandı.

Toplantıya Çankırı Vali Yardımcısı Şerefnur Oktay,  TZOB 1. Bölge'ye bağlı Çankırı, Bolu, Düzce, Ankara, Eskişehir, Çorum, Kütahya, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat ve Bilecik'ten 122 ziraat odasının başkanı ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. - Çankırı

Kaynak: AA / Güncel

Çankırı Politika Güncel Haberler

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Bakmadan Geçme

Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 1-2 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1-2 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Erdoğan ve Özel'in 'görev onayı' anketinde çarpıcı sonuç! Son 2 ay içinde büyük değişim

Erdoğan ve Özel'in "görev onayı" anketinde çarpıcı sonuç! Son 2 ay içinde büyük değişim

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title