Haberler

Almanya'da Çalışanların Sayısı İlk Kez 41 Milyonu Aştı

Almanya'nın yeniden birleşmesinden bu yana ilk kez geride kalan 2011 yılında ekonomik bakımdan faal nüfusun 41 milyonu aştığı açıklandı.

Almanya'nın yeniden birleşmesinden bu yana ilk kez geride kalan 2011 yılında ekonomik bakımdan faal nüfusun 41 milyonu aştığı açıklandı.

Deutsche Welle'nin Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre dayanarak verdiği habere göre, ekonomik canlanma Almanya'yı "çalışan nüfus" rekoruna taşıdı. Geçen yıl ortalama 41 milyon 40 bin kişi çalışarak geçimini sağladı. Federal İstatistik Dairesi, Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinden bu yana "ekonomik bakımdan faal nüfus" hiç bu kadar kalabalık olmadığını bildirdi. Son verilere göre, çalışan nüfus bir yıl öncesine oranla yüzde 1.3 oranında 535 bin arttı. Faal nüfus artışında iki yıldan bu yana devam eden ekonomik canlılık kadar, dünya finans krizine rağmen 2009 yılında Almanya'daki istihdamın korunmuş olmasının da önemli rol oynadığı açıklandı. Uzmanlar Almanya'daki çalışanların sayısı 2012 yılında da artmaya devam ederek yeni bir rekor kırılmasını beklediğini açıklarken, artış oranının ekonomik durgunluk nedeniyle düşük kalacağı iddia edildi.

Ekonomik araştırma enstitüleri beklentilerinin 41,24 milyon ile 41,27 milyon arasında değişdiğini bildirdi. Geride kalan 2011 yılında yüzde 3 oranında büyüyen Alman ekonomisinin 2012'de, borç krizi ve küresel durgunluk nedeniyle hız kesmesi, büyüme oranının binde 5'te kalacağı hesaplanırken, bazı uzmanlar ekonomik durgunluk da beklendiğini bildirdi.

Alman hükümetinin ekonomik danışma kurulu başkanı Prof. Wolfgang Franz, 2012 yılında Alman ekonomisinin hız keseceğini, ancak bunun paniğe kapılmak için bir neden olmadığını söyledi. Bonn'da bulunan Çalışma Hayatının Geleceği Enstitüsü'nün başkanı Klaus Zimmermann ise, Euro Krizi'ne rağmen istihdam piyasasının büyüme rotasında kalacağını söyledi. Zimmermann, istihdam artışının özel tüketim harcamalarının azalmamasına bağlı olduğunu ve kayıtlı işsiz sayısının bu yıl 2,7 milyona kadar gerileyebileceğini Almanya'nın orta vadede tam istihdam hedefine ulaşabileceğini savundu.

Özel sektöre yakınlığıyla tanınan Köln'deki Alman Ekonomik Etütler Enstitüsü'nün başkanı Michael Hüther de 46 branşta faaliyet gösteren binlerce şirket arasında yaptıkları ankete göre 31 branşın istihdam açısından fire vermeyeceğini ve sadece 8 branşta istihdamın gerilemesinden endişe edildiğini söyledi. Hüther, 2012 yılında Alman istihdam piyasasını kötü sürprizlerin beklemediğini anlattı. Nüfus yapısındaki değişikliğin istihdam piyasasını rahatlatacağını belirten Michael Hüther, faal nüfustaki büyümenin yavaşlayacak olmasına rağmen, işsiz sayısındaki artışın sınırlı kalacağını ve istihdam açısından Almanya'nın önümüzdeki aylara güvenle bakabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Deutsche Welle Batı Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title