Haberler

Aday Listeleri Seçmene Mesaj Veriyor

1 Kasım için seçim kampanyalarına start veren siyasi partilerin aday listeleri de seçmene önemli mesajlar veriyor.

1 Kasım için seçim kampanyalarına start veren siyasi partilerin aday listeleri de seçmene önemli mesajlar veriyor. Parti listelerini değerlendiren Sosyolog Yazar İsmail Öz'e göre, AK Parti kaybettiği oylarının büyük bölümünü yeniden seçimde geri alacak.

Türkiye, 1 Kasım'da yeniden sandık başına gidiyor. Geçtiğimiz günlerde milletvekili aday listelerini kamuoyuyla paylaşan siyasi partiler, seçmene önemli mesajlar veriyor. Partilerin aday listelerini değerlendiren Sosyolog Yazar İsmail Öz, 7 Haziran'da çıkan sonucun AK Parti tarafından iyi analiz edildiğini söyledi. AK Parti'nin, 7 Haziran'da kaybedilen oylarının nedenlerini son kongrede bulduğunu söyleyen İsmail Öz, "AK Parti, 7 Haziran sonrasında 'Neden biz bu hale geldik?' sorusunun cevabını ciddi şekilde aradı. Devasa projeler yaptı, yönetti ve çok başarılı oldu fakat seçmenin cebine yönelik çok güçlü dokunuşlar yapamadı. Yeni açıklamayı düşündükleri stratejide ise direkt seçmenin cebine dokunacak çabalar var. Ayrıca 7 Haziran seçimlerinde kaybedilen oyların nedenlerinden birini de son gerçekleştirdiği kongrede buldu. Yeni oluşan MKYK ve MYK ile çok güçlü mesajlar verildiğini görüyoruz. 1 Kasım'da AK Parti'nin yüzde 45'ler civarında bir seçim geçireceği kanaatindeyim" diye konuştu.

"TÜM KESİMLERİ KUŞATAN ADAYLAR"

3 dönem kuralının kalkmasıyla nihai halini alan listedeki adayların toplumun tüm kesimlerini kuşattığını söyleyen İsmail Öz, "AK Parti'nin 1 Kasım için oluşturduğu listeye baktığımızda barışçı ve toplumun tüm kesimlerini kuşatan adaylar olduğunu görüyoruz. Tuğrul Türkeş'in AK Parti listelerinde yer bulması da çok önemli. Bu durum iktidarı istemeyen Devlet Bahçeli'ye önemli bir cevap oldu. Meral Akşener'in listelerde yer bulamaması da farklı bir sese tahammül edemeyen Bahçeli'yi görünür kıldı. Kemikleşmiş bir tabana sahip olan MHP, barajla ilgili bir sıkıntı yaşamayacak ama 2-3 puanlık kaybın olacağını düşünüyorum" dedi.

"CHP EMANET OYLARIN BEDELİNİ ÖDEYECEK"

Emanet oy tartışmalarına da değinen İsmail Öz, son dönemde CHP'nin, HDP ve terör faaliyetleri ile yan yana duruyormuş gibi bir algının ortaya çıktığını söyledi. CHP'nin 'Demokrasinin tesisi için oylarımızı HDP'ye verdik' ifadesinin bedelini ödeyeceğini de belirten Öz, "CHP, koalisyon görüşmelerinde AK Parti'ye dayatmalarda bulundu. CHP'nin listesine baktığımızda kendi seçmen profilini koruyacak adaylar sözkonusu. Ama en önemlisi HDP'ye verdikleri emanet oyları geri almayla ilgili bir hareket ortaya koymaları oldu. Seçimden sonra söylenen 'Demokrasinin tesisi için oylarımızı HDP'ye verdik' ifadesinin faturasını CHP ödeyecek. Bu süreçte CHP'nin, HDP'nin ve terör faaliyetleri ile yan yana duruyormuş gibi algılanan bir durumu var. Bunun da oy kaybı şeklinde bir bedeli olacak" ifadelerini kullandı.

"HDP'DE CİDDİ OY KAYBI VAR"

HDP'nin 1 Kasım'da barajı geçmesiyle ilgili olarak 'bıçak sırtı' yorumunu yapan İsmail Öz, "HDP'nin oy anlamında ciddi bir kaybı var. Cizre'deki olaylarda da gördük ki halk şiddet istemiyor. Cizre'ye yürümek isteyenler arkalarına 100 kişiyi bile alamadılar. HDP'nin Kandil'den bağımsız bir siyaset yönetemeyeceği yönündeki algı toplumda varlığını devam ettiriyor. Demirtaş'ın seçimler öncesinde verdiği o ılımlı hava yerini başka bir şeye bıraktı" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İsmail Öz Ak Parti Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title