Haberler

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e Taşınması Tartışmaları

BİRLEŞMİŞ Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması tartışmalarına ilişkin, "Yeni ABD yönetiminin Kudüs'ün özel statüsüne saygı duymasını ve böyle bir adım atmamasını umut ediyoruz.

BİRLEŞMİŞ Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması tartışmalarına ilişkin, "Yeni ABD yönetiminin Kudüs'ün özel statüsüne saygı duymasını ve böyle bir adım atmamasını umut ediyoruz. Büyükelçiliği Tel Aviv'den Kudüs'e taşımak son derece rahatsız edici ve provokatif olur." dedi.

Mansur, BM Güvenlik Konseyindeki "Orta Doğu ve Filistin Sorunu" başlıklı oturumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mansur, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması tartışmaları ve yeni yönetimden beklentilerine ilişkin sorusuya, "Yeni ABD yönetimin Kudüs'ün özel statüsüne saygı duymasını ve böyle bir adım atmamasını umut ediyoruz. Büyükelçiliği Tel Aviv'den Kudüs'e taşımak son derece rahatsız edici ve provokatif olur." yanıtını verdi.

Mansur, ABD'nin eski başkanlarından Harry Truman döneminden günümüze kadar Kudüs'ün özel statüsünün korunduğuna ve İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak edemeyeceğine dikkati çekerek, yeni yönetimden beklentilerinin müzakereleri ve barış sürecini desteklemeleri olduğunu belirtti.

Filistin'in ABD Başkanlığına seçilen Trump'ın ekibiyle temas kurup kurmadığına ilişkin de Mansur, "Hayır, ABD'nin yeni BM Daimi Temsilcisini bekliyoruz, kendisiyle şeffaf ve olumlu bir şekilde çalışmayı umut ediyoruz." diye konuştu.

ABD yönetiminin, 1995'teki Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyor. Söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "ulusal güvenlik" gerekçesiyle erteleniyordu.

Trump da seçim sürecinde, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözü vermişti. Filistinliler, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma" anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıkıyor.

Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması gerektiği hususunu dile getiriyordu ancak günümüze kadar hiçbir Amerikan hükümeti İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmadı.

Doğu Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Filistin Tel Aviv Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title