Haberler

AB Komisyonu Üyesi Sırbistan'ın Birliğe Girmesini Umut Ediyor

Güncelleme:

AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Sırbistan'ın 2024-2029 döneminde Birliğe girmesini umut ettiğini dile getirdi. Varhelyi, AB'nin Sırbistan'a yönelik büyüme planının uygulanmaya başlanmasından duyduğu mutluluğu dile getirirken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise AB ile olan ilişkilerin sadece ekonomik değil, vatandaşlara getireceği refahla da ilgili olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Sırbistan'ın 2024-2029 döneminde Birliğe girmesini umut ettiğini dile getirdi.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a bir araya gelen Varhelyi ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ortak basın toplantısı düzenlendi.

Varhelyi, bu yılın sonunda kurulacak ve 2029'a kadar faaliyet gösterecek Komisyonun, yeni üyeleri AB'ye dahil etmek için çalışması gerektiğini ifade ederek "Çünkü üyeliğin Orta ve Doğu Avrupa'ya neler getirdiği çok açık." yorumunu yaptı.

AB-Sırbistan arasında 5 yıldır süren işbirliğinin "meyve vermeye başladığını" söyleyen Varhelyi, "Bir sonraki (AB) Komisyonun görev süresinin sonuna kadar Sırbistan'ın bu bölgeye (AB'ye) katıldığını göreceğimizi umuyorum çünkü bana göre bir sonraki Komisyonun genişleme hakkında olması gerekiyor." dedi.

AB'nin Sırbistan'a yönelik büyüme planının uygulanmaya başlanmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Varhelyi, Vucic ile yaptığı görüşmede AB'ye katılım koşullarının yerine getirilmesini sağlayacak reformların nasıl hızlandırılacağı konusunun ele alındığını aktardı.

"Batı Balkanların tamamının günün sonunda AB üyesi olacağını" ifade eden Varhelyi, Sırbistan'ın, Birliğe katılımı için demokratik reformlar ve hukukun üstünlüğü hususlarında ilerlemelerin yaşanması ve ülkenin dış politikasının AB dış politikasına daha uyumlu hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

"AB ile yıl sonuna kadar neredeyse tüm fasılların açılmasını umuyoruz"

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, ülkesinin büyümekte olduğunu ve bunun da AB'nin reformlarına olan bağlılığı gösterdiğini söyledi.

Vucic, Varhelyi ile yaptığı görüşmenin önemine değinerek, "AB ile yıl sonuna kadar neredeyse tüm fasılların açılmasını umuyoruz, bu ileriye doğru atılmış büyük bir adım olacak." dedi.

Sırbistan'ın AB ülkeleriyle iyi ekonomik ilişkileri olduğunu aktaran Vucic, "Bu konu sadece ekonomik değil, vatandaşlarımıza getireceği refahla da ilgili. Batarya üretimi için öncelikli olarak ülkemizde elektrikli otomobil fabrikalarına ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Karadağ'ın Kotor kentinde çarşamba günü düzenlenecek "Batı Balkanlar Liderleri Zirvesi" ile ilgili de konuşan Vucic, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü ilan edilmesi karar tasarısının tartışılacağı duyumunu aldıkları için zirveye katılımını iptal ettiğini, New York'a gidip, söz konusu kararın alınmaması için mücadele edeceğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Sırbistan Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title