Haberler

7 Nisan Dünya Sağlık Günü

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof.Dr.Murat Tuncer, basit ve ucuz çeşitli test ve taramalarla birçok hastalığın oluşmadan önlenebileceğini belirterek, "Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması ve fiziksel aktivitenin günlük yaşamın bir"...

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, basit ve ucuz çeşitli test ve taramalarla birçok hastalığın oluşmadan önlenebileceğini belirterek, "Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması ve fiziksel aktivitenin günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerekiyor" dedi.

HÜ Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla, sıklıkla görülen kan basıncı yüksekliğinin önemine ilişkin etkinlik düzenlendi.

HÜ Kültür Merkezi'ndeki etkinliğe, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Maria Cristina Profili, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileriyle HÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, üniversite dekanları ve öğretim üyeleri katıldı.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Tuncer, açılışta yaptığı konuşmada herhangi bir hastalığa yakalanmadan sağlığın korunması gerektiğini belirtti.

Basit ve ucuz maliyetli çeşitli test ve taramalarla birçok hastalığın oluşmadan önlenebildiğine dikkati çeken Tuncer, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması ve fiziksel aktivitenin günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Tuncer, bu alışkanlıkların kazanılması için çaba harcadıklarını dile getirerek, "Üniversitemize bu yıl gelen öğrencilerimizin tümünün beden kitle endekslerine baktık, tansiyonlarını değerlendirdik, basit taramalarını gerçekleştirdik. Toplamda 5 bin 750 öğrencimizi taradık ve sonuçta 375 öğrencide yüksek tansiyon belirledik. ilerleyen dönemde tüm öğrencilere taramalarımızı yapacağız" dedi.

Sigara kullanımının azaltılması için de çeşitli sınırlamalar getirdiklerini vurgulayan Tuncer, 2014'te üniversite yerleşkesinde sigara içilmesini yasaklamayı planladıklarını bildirdi.

-"Türkiye'de her üç kişiden birinin kan basıncı yüksek"-

HÜ Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe de Dünya Sağlık Günü'nün bu yılki temasının "kan basıncının kontrolü" olarak belirlendiğine işaret ederek, "Türkiye'de her üç kişiden birinin kan basıncı yüksek" dedi.

Kan basıncı yüksekliğinin başta kalp krizi ve felç olmak üzere birçok hastalık açısından risk faktörü olduğunu söyledi. Kan basıncının kontrol altına alınabilmesi için sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması, günlük tuz tüketiminin azaltılması, düzenli egzersiz yapılması, sigara kullanılımın sonlandırılması, alkolün azaltılması ve stresin kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.

-"Kan basıncı yüksekliği sinsi seyrediyor"-

DSÖ Türkiye Temsilcisi Profili, kan basıncı yüksekliğinin erkekleri kadınlara oranla daha fazla etkilediğine dikkati çekti.

Dünya genelinde görülen ölümlerin önemli bir kısmında, kan basıncı yüksekliğinin etkili olduğunu ifade eden Profili, bu durumun yaşam değişikliği ve ilaç kullanımıyla kontrol altına alınabildiğini anlattı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç da kan basıncı yüksekliğinin sinsi olduğunu, ancak ortalama yaşam süresinin uzamasıyla, görülme sıklığının da arttığını söyledi.

Sofralardan tuzun kaldırılması, ekmekteki tuz miktarının azaltılması ve okul çağındaki çocuklarda görülen obeziteyle mücadelenin, kan basıncı yüksekliği gibi birçok olumsuz sağlık sorunu ile karşılaşılmasını engelleyeceğini ifade etti. - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Dünya Sağlık Günü Murat Tuncer Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title