Haberler

7 Nisan Dünya Sağlık Günü

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Ertan Uzun, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü'nü kutlayarak, sağlığın sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlanmakta olduğunu söyledi.'Dünya...

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü'nü kutlayarak, sağlığın sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlanmakta olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası'nın yürürlüğe girdiği 7 Nisan gününü tüm dünyada

'Dünya Sağlık Günü' olarak kutlandığını belirten Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, "Bu kapsamda her yıl güncel bir konuyu gündeme taşıyarak çözüm yolları ve önerileriyle birlikte tüm dünyada bilgilendirme etkinliklerinin yapılmasını teşvik etmektedir. DSÖ bu yıl 'Kan Basıncınızı Kontrol Edin' teması ile yola çıkarak yüksek kan basıncının kontrolüne ilişkin farkındalığın artırılmasını amaçlamaktadır. Hipertansiyon yani yüksek kan basıncı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ayrıca önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. 2000 yılı itibariyle dünyada erişkin nüfusun yüzde 26.4'ünün hipertansiyonu olduğu ve bu oranın 2025 yılında yüzde 29.2'ye çıkacağı öngörülmüştür. Hipertansiyonun getirdiği yükün yüzde 80'i az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde olmaktadır. Ülkemizde 2000 yılı nüfus verilerine göre yaklaşık 15 milyon hipertansif birey bulunmaktadır. Erişkin her 3 kişiden 1'inde hipertansiyon vardır ve her 4 ölümden 1'nin nedenidir" dedi.

Hipertansiyonun ciddi bir sağlık sorunun olduğunun altını çizen Uzun, "Koroner kalp hastalıkları, inme, kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açmakta, hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı da azaltılabilmektedir. Yüksek kan basıncı pek çok kişide belirti vermeyebilir, bu nedenle 'sessiz katil' olarak da tanımlanmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalar hipertansiyonun yaygın bir sorun olduğunu, bu sorunun yeterince farkında olmadığımızı ve yeterince tedavi edilmediğini göstermektedir. Bu konuda yapılması gereken ilk adım, hipertansiyon konusunda toplumsal bilincin artırılması yolu ile farkındalığın artırılmasıdır. Hipertansiyonun önlenebilir bir sorun olduğu gerçeğinden hareketle bebeklik çağından itibaren yaşam stili değişiklikleri ile hipertansiyon gelişimi azaltılmaya çalışılmalı, sorunun erken fark edilmesi için kan basıncı ölçümleri yaygınlaştırılmalı, yaşamın her evresinde hipertansiyonun önlenmesi için girişimlerde bulunulmalı, hipertansiyon geliştiğinde tanısının erken konulması ve tedavisinin etkin şekilde yapılması sağlanmalıdır" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sağlık Günü Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title