Haberler

61. Sait Faik Hikaye Armağanı Yazar Bora Abdo'nun Oldu

Güncelleme:

Sait Faik Hikâye Armağanı'nın 61'incisi Jüri Başkanı Doğan Hızlan, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Talha Çamaş, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan'ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nın bu yılki kazanını Bizi Çağanoz Diye Biri Öldürdü-Beni Unutma Dörtlemesi 1 kitabının yazarı Bora Abdo oldu.

Bora Abdo, ödül törenindeki konuşmasında Sait Faik'in kendi yaşamı üzerindeki etkisini "Sait Faik'in bir ada insanı olarak mürekkebinde tuz vardı. Ben de bu kitabı bir adada yazdım. Büyükada'da. İki gözümden biri lodos, diğeri poyrazdı…" sözleriyle dile getirdi.

Ustası Sait Faik'in dediği gibi yazarlığın bir gayesi olduğunu söyleyen Abdo bu ödülün kendisine büyük sorum yüklediğini ifade etti. Abdo: "Kitabın oluşmasında değerli katkılarını esirgemeyen Doğan Kitap'tan Deniz Yüce Başarır'a, ustam Semih Gümüş'e, Cemil Kavukçu'ya ve okumaya başladığım ilk zamanlarda sözcükleriyle beni deli divane eden biricik ustam Sait Faik Abasıyanık'a ve bu ödülü bana layık gören seçici kurula çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Murat Gülsoy'dan oluşan Sait Faik Hikâye Armağanı Jürisi'ne Başkanlık eden Doğan Hızlan, ödül sürecini şöyle açıkladı: "Jüri tartışmaları yapılır, sonuç alınamaz ya da uyuma gidilir. Bizim toplantımızda adeta oy birliği vardı. Hiç tartışılmadı. O kadar emin ve ısrarla bu kitabı beğendiler ki hiçbir şey karşısında direnemezdi ve bu kitap ödülü aldı. Birçok yeniliği ve birçok yazarlık riskini taşıyan bir kitap. Böyle bir kitabı yazmanın edebi bir cesaret istediğini söylemek gerekiyor. Bir ustanın ödülünü bir genç yazara veren jürinin başkanı olarak onur duyuyorum."

1955'te Sait Faik'in annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964'ten itibaren Darüşşafaka Cemiyetince veriliyor. Sait Faik'in vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâyeyi seçerek "Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Mükâfatını" veriyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Doğan Hızlan Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title