Haberler

Gül: Hedefimiz İkt'nin Daha da Güçlenmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Teşkilatı (İkt) Ülkelerinin Temsilcileriyle İftar Yemeğinde Bir Araya Geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ülkelerinin temsilcileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi.

Gül, Çankaya Köşkü'ndeki yemekte yaptığı konuşmada, İKT'nin kurulduğu 1969 yılından bu yana her alanda kayda değer mesafe aldığını ifade etti. Gül, şunları söyledi:

''Ancak, hedefimiz İKT'nin daha da güçlenmesini ve Orta Doğu başta olmak üzere İKT ülkelerinin ve İslam toplumlarının karşı karşıya kaldığı sorunlara etkin çözümler üretebilen bir yapıya kavuşturulmasını sağlamaktır. İKT'nin reform süreci bu amaca hizmet yolunda önemli bir adım teşkil etmiştir. İKT?deki reform süreci yeni Şart'ın kabulüyle taçlanmış olup, tarafımızca kuvvetle desteklenmektedir.''

Türkiye'nin, Kampala'da yapılan İKT Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yeni İKT Şartı'nı imzalayan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Gül, ''Tüm İKÖ ülkelerinin bu sürece destek vermeleri örgütümüzün uluslararası gelişmeler çerçevesinde etkisi ile bu gelişmeler karşısında daha fazla sorumluluk alma ve yönlendirici olma özelliğini artırması açısından önem arz etmektedir.'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, İKT?nin uluslararası dinamikleri ve gelişmeleri yönlendirici rolünü pekiştirmek üzere yapıcı katkılarını sağlamaya devam edeceğini kaydeden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bölgemiz ve dünyada, kalıcı barış, istikrar ve refahın tesis edilebilmesine aktif katkı sağlayabilmesi için İKT'nin daha dinamik bir yapılanmaya kavuşturulması ve örgütün büyük potansiyelinin verimli ve kolektif bir şekilde kullanılması gerektiği bir gerçektir. İKT coğrafyasında ihtilafların çözümü için İslam ülkelerinin her düzeyde girişimlerde bulunmaları gerekmektedir. Eğer ortak sorunlarla mücadele edeceksek, herkesin elini taşın altına koyması da gerekecektir. Bu çerçevede, ülkelerimizin çabalarının ve kaynaklarının kurumsal bir çatı altında birleştirilmesi de önem taşımaktadır. Bu noktada, malumunuz olduğu üzere başkanlığını yürüttüğüm İSEDAK Daimi Komitesi'nin, ülkelerimizin küresel alanda siyasi ve ekonomik gücünün arttırılmasına sağlayabileceği olumlu katkıya dikkatinizi çekmek istiyorum.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title