Haberler

Gökçek, "Son Yağışlar Ankara'nın Sadece 2 Günlük Suyu"nu Karşılayabilir"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Şehir İçinde Taşımacılık Yapan Yeşil ve Çift Katlı Otobüslerin Sözleşmeleri Doldukça Seferden Kaldırılacaklarını Bildirdi. Belko'nun Sattığı Kömürün Hava Kirliliğine Yol Açmasının Mümkün Olmadığını İleri Süren Gökçek, Yakalanan Kaçak Kömürlerin de Belediye Tarafından Halka Dağıtılmadığını Belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'da su sıkıntısının sürdüğünü, geçtiğimiz günlerde yağan yağışların Başkentin ancak 2 günlük suyunu karşılayacak durumda olduğunu söyleyerek, "Su konusunda gereken her türlü önlemi alıyoruz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2007 yılının ilk toplantısı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında dün akşam gerçekleştirildi.

Meclis toplantısında bir önerge üzerine konuşan Gökçek, sözleşmeleri bu yıldan itibaren bitmeye başlayacak olan yeşil otobüslerin, bu sözleşme sürelerinin kesinlikle uzatılmayacağını bildirdi. Başkan Gökçek, "Çift katlı otobüslerin de süreleri dolduğunda, bunlar da tıpkı yeşil otobüsler gibi otomatik olarak kalkacak" diye konuştu.

Başkent'te bu otobüslerin kalkmasıyla birlikte boşalacak hatlara da yeni otobüsler yerine midibüsler koyulması için ilk UKOME'de bu konuyu görüşeceklerini kaydeden Gökçek, "Bu midibüslere 5 yılda bir hak vereceğiz, sayılarını ise sınırlı tutacağız. Hepsi de sıfır model olacak. Bu midibüsler dolmuş şeklinde olacak ve biletle çalışacak. Biletleri de Büyükşehir Belediyesi'nden temin edecekler. Metrolar yaygınlaşana kadar da böyle bir yolla, bu konuya da bir çözüm getirmiş olacağız" dedi.

Yapılacak düzenlemeyle midibüs dolmuşların ayakta yolcu almalarını da sağlayacaklarını belirten Başkan Melih Gökçek, "Şu andaki minibüsler ayaktaki yolcularla birlikte 25 kişi taşıyorlar. Oysa biz bunu midibüslerle 45 kişiye çıkartacağız ve biletlerden sadece yüzde 10 kar alacağız. Kesinlikle de bilet dışında bilet dışında para alışverişi yapılmamasını da sıkı bir şekilde denetleyeceğiz" diye konuştu.

Midibüslerin yanı sıra yeni alınacak Metrobüslerin de hizmette olacağını kaydeden Gökçek, "Metrobüsler hizmete başladığında, Başkent'teki ana güzergahlara bu yeni metrobüslerin dışında hiçbir toplu taşım aracı giremeyecek" dedi.

Metro çalışmalarının bitirilmesinin de doğalgazın özelleşmesine bağlı olduğunu belirten Gökçek, "Gönlümüzden geçen, bu konuyu Haziran ayına kadar çözmek. Bu sayede de inşallah ilk açılacak metromuz da Sincan Metrosu olacak" diye konuştu.

"KAÇAK KÖMÜRÜ BELEDİYE DAĞITMIYOR"

Yakalanan kaçak kömürlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtımının söz konusu olmadığını ileri süren Gökçek bu konuda şunları söyledi:

"Onlar, Valilik vasıtasıyla civar köylerin okullarına, camilerine ve kamu müesseselerine dağıtılıyor diye biliyoruz. Ben seneler önce yapılan bir toplantıda, serbest kömürcülerin de kömür satabilmesi için teklif verildiğinde, kesinlikle buna karşı çıkmıştım. Hatta buna izin veren Hıfzıssıha Kurulu'na, 'Hava kirlenir, kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz' diye şerh yazdık. Ankara'da şu an bu kadar serbest kalan kömürün tamamını fiilen kontrol etme şansı yok. Oysa eskiden, sadece BELKO Kömürü dışındakileri topluyorduk. Şimdi denetleme imkanı bile yok."

Ankara'da hava kirliliğinin BELKO'nun sattığı kömürlerden dolayı oluştuğu bu konuda Çevre Bakanlığı'nın raporu olduğuna dair iddialarına da değinen Gökçek, "Oysa Çevre Bakanlığı, kesinlikle böyle bir açıklama yapmadığını resmi olarak bildirdi" dedi.

2004 yılında BELKO'nun, 160 bin ton civarında kömür sattığını kaydeden Gökçek, geçtiğimiz yıl bu miktarın 240 bin tonun üzerine çıktığını da belirtti.

SU SIKINTISI

Son günlerde yaşanan yağışların barajlara hemen hemen hiç etki etmediğini belirten Gökçek, bunun biraz yer altı sularına katkısı olabileceğini söyledi. Yağışların en fazla olduğu gün bile barajlara sadece 700 bin metreküp su geldiğini ve bunun da Başkent'in bir günlük ihtiyacağını bile karşılamadığını belirten Gökçek, "Son yağışlarla günlük ortalama 300 bin – 500 bin metreküp arası su geldi barajlara. 5 günde yağan yağışın getirisi Ankara'nın 2 günlük ihtiyacını ancak karşılıyor" diye konuştu.

"YENİ KUYULAR AÇIYORUZ"

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak su sıkıntısıyla ilgili olarak her türlü tedbiri aldıklarını ifade eden Gökçek, "Şimdiye kadar yapılmayan bir işi yaptık. Kotun altında kalan ve ancak motorlarla aktarılabilen, ölü hacim denilen 100 milyon metreküplük bir su var Çamlıdere'de. Buraya motorlar taktık. Ayrıca kuyularımızın hepsini açtık ve temizledik. Ekstradan 100 kuyu daha açıyoruz. Su kısıntısına başlandığı zaman, kuyu sularını almaya başlayacağız. Onun çalışmalarını yapıyoruz. Daha 6-8 ay yetecek su var ama biz şimdiden kuyularımızın hepsi hazır olsun diye çalışıyoruz" dedi.

Kuyuların bakımı ve kontrolünün de çok zor olduğunu ve hırsızların sık sık motorlar ile bir takım parçaları çaldıklarını söyleyen Gökçek, şunları söyledi:

"İhale yapıp bunları da koruma altına alacağız. Çünkü 200 tane kuyu var. Kuyulardan da beklentimiz, günlük maksimum 300 bin metreküp bir su. Yani Ankara'nın ihtiyacının 3'te biri. Ağırlıklı olarak, barajların civarındaki yer altı sularını barajlara aktaracak kuyular açıyoruz. Bir de çevre kuyuları var. Önümüzdeki sene yazın yeşil alanları ne ile yapacağız. Onun için Ankara'da 100 civarında içilemeyecek, ancak sulamada kullanılabilir su kuyusu var. Bunları sulamada kullanabiliriz."

"KISINTI YAPILIRSA, SU TAŞIMAK İÇİN YENİ TANKERLER ALACAĞIZ"

Acil olarak Büyükşehir Belediyesi'ne 100-150 tane su tankeri alacaklarını da kaydeden Gökçek, "Kesintiye geçtiğimiz andan itibaren üst kotlara su çıkmayacak. Çünkü düşük kotta kalan konutlar aynı anda suya asılınca, su yukarılara çıkmayacak. Ve bu tankerlerle biz bu su alamayacak bölgelere su taşıyacağız. Aslında bütün bu yaptıklarımız görünmez harcamalar, inşallah yağış gelir de bunlara ihtiyaç kalmaz" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title