Haberler

Gılgamış Rölyefi Sümer Parkı'na Yerleştirilecek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tarafından Kayapınar Beldesi'nde Yapımı Süren ve Ayşe Nur Zarakolu Parkı'na Konulması Düşünülen "Gılgamış Destanı"nı Anlatan Rölyefin, Zemin Bozukluğu Nedeniyle Sümer Parkı'na Taşınması Kararlaştırıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayapınar Beldesi'nde yapımı süren ve Ayşe Nur Zarakolu Parkı'na konulması düşünülen "Gılgamış Destanı"nı anlatan rölyefin, zemin bozukluğu nedeniyle Sümer Parkı'na taşınması kararlaştırıldı.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından temeli atılan Ayşe Nur Zarakolu Kadın Özgürlük Parkı'nın içinde bin 600 metrekarelik alana Gılgamış Destanı'nın rölyefinin konulması kararlaştırılmıştı. Ancak zemindeki bozukluk sebebiyle rölyefin başka bir parka taşınmasına karar verildi. Konuyla ilgili bilgi veren Çevre Koruma Daire Başkanı Memduh Iğırcık, Gılgamış Destanı'nın yazılı en eski destan olduğunu hatırlatarak, "Bin 600 metrekarelik alana kurulacak olan heykelde, Dicle ve Fırat nehrinin buluşmasını sembolize eden iki güvercinin birbirine sarılmış figürü bulunmaktadır. Gılgamış Destanı rölyefi, tablet şeklinde figürasyonlarının sergileneceği bir konstrasyon sahaya yapıldı. Zemindeki esneme sebebiyle bu konstrasyonun ileride bir birinden ayrılacağı ve kırılmalara neden olabileceği riskinden dolayı daha sağlam bir zemin üzerine monte edilmesi ihtiyacı ortaya çıktı. Rölyefin, Sümer Parkı'nda hem tarihsel açıdan hem sanatsal açıdan yüzyıllarca yaşamasını istedik" dedi.

Çevre Koruma Daire Başkanı Memduh Iğırcık, Gılgamış Rölyefi'ne bazı kadın gruplarının Ayşe Nur Zarakolu Parkı'na yerleştirilmesine karşı çıktığı şeklindeki iddiaları ise yalandı. Böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Iğırcık, "Bazı kadın grupları ve bazı çevreler, Gılgamış hakkında çeşitli yorumlar yapabilirler. Bu onların yorumladır. Biz tabii ki onların görüşlerini dikkate alırız" şeklinde konuştu.

Gılgamış rölyefini yapan İranlı heykeltıraş Babek Sophi ise, Gılgamış rölyefinin en başta Sümer Parkı'na konulmasını istediğini belirterek, "Bu destan Sümerler döneminde meydana geldiği için Sümer Parkı'na konulmasını istemiştim. Ama Ayşe Nur Zarakolu Parkı'na bırakılması kararlaştırıldı. Daha sonra zemindeki kayma sebebiyle Sümer Parkı'nda yapılması kararlaştırıldı. Ben bu karardan dolayı çok sevinçliyim" dedi.

Mezopotamya'da ortaya çıkan ve insanlığın "yazılı en eski destanı" olan Gılgamış Destanı, ölümsüzlüğün ardındaki insanın trajedisini yansıtıyor ve bu uzun destanda yarı insan-yarı tanrı olan Uruk Kralı Gılgamış'ın ölümsüzlüğü bulma peşinde geçen dramatik maceraları işlenmektedir.

(ME-FA-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title