Haberler

Geleceğe Yön Verecek 9 Yeni Enstrümanla Tanışın

Güncelleme:

İnovasyon hayatımızın her alanına giriyor. Teknolojiye ayak uydurmak ve en yeni olanı takip edebilmek artık neredeyse imkânsız. Müzik teknolojileri de 1980'li yıllardan bugüne, bilgisayarlarla entegre bir şekilde ilerlemeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu gelişimi 1994'ten beri takip eden Sónar Festivali 6-7 Nisan 2018 tarihlerinde Zorlu PSM'de, festivalin en yenilikçi isimleri SónarLab by Red Bull Music sahnesinde.

Elektronik eşyalar 1970'li yıllarla birlikte hayatımıza girmeye başladı. İlk dijital ürünler, Commodore bilgisayarlar, konsol oyunları, kasetler ve bilgi işlemcileri bildiğimiz her şeyi değiştirmeye ve dönüştürmeye başladığında müzik de buna kayıtsız kalamadı.

Avrupa'da temeli atılan elektronik müzik 1980'li yıllar boyunca birçok yeni müzik aletiyle sesini herkese duyurdu. Yeni müzik tarzları oluşturdu ve ortalığı kasıp kavurdu. Günümüzde gelişimine devam eden elektronik müziğin nabzı 1994'ten beri Barselona çıkışlı Sónar Festivali'nde atıyor. İki yıldır ülkemizde de düzenlenen festivalde Red Bull Music küratörlüğünü üstlendiği Sónarlab sahnesi de yer alıyor. Elektronik müziğin en yenilikçi isimlerini müzik severlerle buluşturan Sónarlab by Red Bull Music sahnesinde Erol Alkan'dan, Bas Bron'a Shigeto'dan, Nosaj Thing'e pek çok müzisyen yer alacak.

Geleceğe yön verecek 9 yeni enstrüman

Hızına yetişemediğimiz teknolojinin yön verdiği müziğin en son gelişmeleri belki de bildiğimiz müziği değiştirecek 9 yeni enstrüman yarattı. İşte geleceğe yön verecek o enstrümanlar;

The Automat Toolkit

Berlin'de elektronik müzik aletleri üretimi yapan Dadamachines'in icadı olan Automat Toolkit, çevrenizdeki birçok nesneyi enstrümana çevirebilmenizi sağlıyor. Makineye entegre ettiğiniz tüm nesneleri bir tablet aracılığıyla kontrol edebiliyorsunuz. Enstrüman sayesinde etrafınızda gördüğünüz birçok şeyi kullanarak kendi akustik ve organik orkestranızı kurmanız mümkün oluyor.

Laser Harp

Müzisyen Leo Bettinelli, tarihin en eski enstrümanlarından arpı fütüristik bir müzik aletine dönüştürdü. Bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi duran tasarımı, ışık sinyallerini voltaj değişimine göre sese dönüştürüyor. Gerçekten bir Geleceğe Dönüş filminden fırlamış gibi duran laser harp'ın kullanıldığı nefis bir performans 2016 yılında RBMA Radio İstanbul kapsamında Gökçen Kaynatan tarafından gerçekleştirilmişti.

Nomis

Jonathan Sparks imzalı Nomis döngüsel müziklerin performansı esnasında sahneyi daha hareketli ve renkli kılmak amacıyla tasarlandı. Tıpkı VR teknolojisinde olduğu gibi bir veri eldiveni ile kullanılan cihaz, dokunduğunuz polifonik sekizgenden iletilen hamleleri ışık ve sese dönüştürüyor.

Yaybahar

Görkem Şen'in icadı Yaybahar, akustik olmasına rağmen bir synthesizer gibi ses çıkarma marifetine sahip. İcat edildiği kentin kelimenin tam manasıyla hakkını vererek Doğu ve Batı arasında muğlak bir noktada konumlanıyor. Görüntüsü çağlar öncesinden bir enstrüman gibi ama sesi, sınır tanımayan ve Avrupa'dan Asya'ya her dinleyiciyi kavrayacak nitelikte.

Red Bull kutusundan synth

Ev yapımı enstrümanlar yapmak konusunda uzman müzisyen/mühendis Sam Battle, kendi tasarımı modular synthesizer'lar ile nam salmış bir isim. LOOK MUM NO COMPUTER adıyla Red Bull kutusu kullanarak yaptığı synthesizer sosyal medyada oldukça ilgi görmüştü.

Optron

Chet Udell'in tasarımı Optron dans hareketlerini melodiye çeviriyor. Optron, ister sallanın ister titreyin mutlaka bir ses çıkartıyor.

Cantor Digitalis

Bu cihaz bir nevi şarkı söyleyen synthesizer olarak tasarlandı. 2015 yılında dünyanın en prestijli müzik enstrümanı dizaynı unvanı sayılanGuthman ödülünü kazanan Cantor Digitalis sadecetuşlara basarak opera söyletmenin mümkün olduğu bir dünya sunuyor.

Tenori -On

Björk, Four Tet ve Peter Gabriel tarafından sıklıkla kullanılanbu cihaz, Japon sanatçı Toshio Iwai ve Yu Nishibori tarafından Yamaha için tasarlandı. Cihaz, 16 x 16 tuşlu ve led ışıklar ile desteklenen, loop'lar yaratabilmeyi amaçlıyor. Dahili bir hoparlöre sahip ve elinize aldığınız an müzik yapmak için ondan başka hiçbir şeye ihtiyaç duymuyorsunuz.

Du-Touch

Akordiyon gibi görünen Du-Touch 3 binli yıllardan gelen bir enstrümanı andırıyor. Dualo'nun dokunmatik D-Touch'ı, perküsyon, synthy melodileri, uzay çağından sesler ne isterseniz size vermek için tasarlandı. Du-Touch ile Melodiler ve ritimler yazabiliyor, bunları loop olarak kaydedebiliyorsunuz.

Sónar +D'de sosyal etki paneli ve Red Bull Amaphiko Hikayeleştirme Atölyesi gerçekleşecek

Teknoloji ve yaratıcılık alanında panellerin ve atölyelerin yer aldığı Sónar +D'de bu yıl sosyal girişimcilik ve teknolojinin konuşulacağı bir panel de yer alacak. Red Bull Amaphiko'nun Impact Hub Istanbul ile beraber üstleneceği panelde katılımcılar teyit.org ve Reflect İstanbul'un katkılarıyla dinledikleri haberleri/hikayeleri nasıl algıladıklarını masaya yatıracaklar. Sónar +D'de ayrıca Red Bull Amaphiko Hikayeleştirme Atölyesi sosyal girişimciler için ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. 7 Nisan Cumartesi tarihinde gerçekleşecek Sónar +D programında Sosyal Etki paneli saat 11.00'da, Hikayeleştirme Atölyesi de saat 14.00'da yapılacak.

Kaynak: Haberler.Com / Kültür Sanat

Barselona Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title