Haberler

Gaziantep: Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma

Gaziantep Üniversitesi (Gazü) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekinkuş, Aile Şirketlerinde, Aile ve İşletme Çıkarlarının Bir Tutulduğunu ve Ömürlerinin Çok Kısa Olduğunu Söyledi.

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekinkuş, aile şirketlerinde, aile ve işletme çıkarlarının bir tutulduğunu ve ömürlerinin çok kısa olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Tekinkuş, Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (HÜRSİAD) düzenlediği "Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma" konulu seminerde yaptığı konuşmada, aile şirketlerinde genç aile bireylerinin yeterli bilgi ve beceriye sahip olmadan üst yönetime geçirildiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Tekinkuş, ailelerin çocuklara, işletmeye katılma noktasında baskı uyguladığını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Tekinkuş, "Aile şirketlerinde, aile ve işletme çıkarları bir tutuluyor. Yaşlı aile üyeleri ne zaman emekli olacaklarını bilmiyor ve çocuklara sorumluluk devretmiyor. Çoğu genç, işletmeye katıldığına pişman oluyor. Aile şirketlerinin yüzde 70'i üçüncü kuşağa ulaşmadan dağılıyor. Türkiye'de meşhur 20 aile şirketinin yok olma nedenlerinin başında, aile üyeleri arasında beklentilerin çatışması, güç ve otorite devri geliyor. Gençler, yeterli donanıma erişmeden aile şirketlerinin başına geçirilmemeli" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Tekinkuş, Türkiye'nin en eski 50 aile şirketinden yüzde 94'ünün kritik dönemeçte bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Aile şirketlerinde en önemli eksiklik, aile anayasasının olmayışı. Günümüzde işletmelerin büyük çoğunluğu aile şirketi niteliğinde. Hemen hemen bütün ülkelerde ve Türkiye'de sosyal ve ekonomik açıdan büyük öneme sahip aile şirketlerinin, ne yazık ki ömürleri çok kısa. Örneğin dünyanın en büyük 500 şirketinin doğumlarından, tasfiyelerine ya da devirlerine kadar geçen süre ortalama 40-50 yıldır. Bunun temel nedeni ise aile şirketlerinin kurumsallaşmasında ve aile içi şirket yönetimi düzeninin kurulmasında izlenen geleneksel yaklaşımlardır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title