Haberler

GAÜN’de Sergi Açılışı ve Panel Düzenlendi

Güncelleme:

Gaziantep Üniversitesi Edebiyat Ve Kitap Topluluğuna Üye Öğrenciler Tarafından, Hazırlanan Ürünlerin Yer Aldığı Sergi Açılışı, Sonrasında Panel Düzenlendi.

Gaziantep üniversitesi edebiyat ve kitap topluluğuna üye öğrenciler tarafından, üniversitemiz atatürk kültür merkezinde göktürk alfabesi kullanılarak hazırlanan ürünlerin yer aldığı sergi açılışı, sonrasında "gelenekten geleceğe; dil, kültür ve edebiyat" konulu panel düzenlendi. Panele; Gaziantep Üniversitesi Genel Sekreteri Ercan Eroğlu, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı.

Panele; Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Türk ve İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Ceylan konuşmacı olarak katıldı.

"Göktürk Yazıtlarının Yorumlanması" hakkında bilgi veren Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Türk, "Halkın yazılı eserlerinde kendisini nasıl tarif ettiğini ancak Orhun Abidelerinden anlayabiliriz. İslam inancına göre Tanrı mekanda münezzehtir. Yani Tanrı'ya mekan tayin edilmez. Türklerde İslam öncesinde İslam'dakine benzer bir Tanrı anlayışı var. Bütün Müslümanlar dua ederken ellerini göğe kaldırırlar. Mekandan münezzeh olan Tanrı'yı, insanoğlu hep kendinden yüksekte bir yerlerde düşünür" şeklinde konuştu.

"Türk Bilge Kağan tarihine baktığınız zaman Türk devlet anlayışında Kağan'ın yeri görülür" diye konuşan Prof. Dr. Türk, "Kağan, Tanrı'nın özel görevlendirdiği adamdır. Bu aslında Osmanlı Devletinde de vardır. Devlet anlayışı, devlet geleneği burada da karşımıza çıkar. Yukarıda mavi gök, aşağıda kara yer yaratıldığında ikisinin arasında insanoğlu yaratılmıştır. Orhun metinlerinde gök tanrı, yer tanrı diye bir çeşitlendirme yoktur. Metinlerde tek tanrı vardır. Oda her şeye hakim olan tanrıdır" ifadesinde bulundu.

Türkçeyi korumamız gerektiğini söyleyen İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Ceylan, "Türkiye'de Türkçenin tarafında olmak insanların kendi anadillerini savunmaları ve korumaları gibi bir şey ortaya çıkarıyor. Türkçe de sınır kelimesi yok ama Türkiye'nin sınırları var ve bu sınırlar dahilinde Türkçeyi anadilimizi muhafaza etmeye ve korumaya çalışıyoruz. 20'nci yüzyıl, dünyadaki hemen hemen tüm devletlerin dil eğitimine ayırdıkları bütçenin yüzde 95'ini yalnızca bir dil için harcadıkları yüzyıl olmuştur" diye konuştu.İngilizcenin karşısındaki anadillerin ilmek ilmek eridiğini belirten Prof. Dr. Ceylan, "Türkçede İngilizce karşısında eriyen diller içinde payını aldı. Bu erime sonucunda, tüm insanlığa 20'nci yüzyıl öncesine kadar klasik şeyler üreten dünya dilleri artık bunu üretemez oldular. Dillerin klasik üretme cesareti ve mecali kalmadı.

Bunu tüm dünya İngilizceye yaptığı yatırıma borçlu. İngilizceye karşı yaptığımız yatırımların yarısı kadarını tüm dünya milletleri kendi ana dillerine yatırım yapabilselerdi bugün her dünya dili kendi çapında edebiyatını ve klasik metinlerini üretmeye devam edebilirlerdi" şeklinde konuştu. Panelin açılışında konuşan Edebiyat ve Kitap Topluluğu Öğrenci Başkanı Mustafa Güneş, "Etkinliğimizin gerçekleşmesinde bizlere destek veren Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Ceritoğlu'na teşekkür ederiz" ifadesinde bulundu.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Eğitim Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title