Haberler

Frıed: "Türkiye, Operasyonun Sonuçlarını İyi Düşünmeli"

ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Türkiye'nin Sınır Ötesi Bir Operasyonun Sonuçlarının Sorumluluğunu İyi Düşünmesi Gerektiğini Söyledi.

ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Türkiye'nin sınır ötesi bir operasyonun sonuçlarının sorumluluğunu iyi düşünmesi gerektiğini söyledi.

Fried, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün ABD ziyaretinin sürdüğü sırada, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği kanalıyla düzenlenen video konferansta Türk basın mensuplarının Gül'ün ziyareti ve iki ülke ilişkileri hakkındaki sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadele çerçevesinde sınır ötesi operasyona başvurabileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Fried, kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'nın varlığıyla ilgili bir sorun olduğunun ve bunun halledilmesi gerektiğinin çok açık olduğunu, bunun için Türk ve Iraklı yetkililerle temaslarını sürdürdüklerini belirtti.

Fried, "Türkiye'nin PKK ile ilgili hayal kırıklığını anlıyorum. Bu, anlaşılabilir bir şey. Ancak Türkiye'nin bu tür (sınır ötesi) bir operasyonun sonuçlarının sorumluluğunu iyi düşünmesi gerekir. Bundan söz etmek kolay ama Türkiye'nin amaçladığı sonuçları doğurmayabilir" diye konuştu.

ABD'li yetkili, Türkiye'nin bu konuda yerel Kürt yönetimi ve ABD ile işbirliği yapması gerektiğini kaydetti.

Sözde Ermeni soykırımıyla ilgili ABD Temsilciler Meclisi'ne sunulan tasarıya ilişkin bir soru üzerine de Fried, mevcut ABD yönetiminin konuya ilişkin politikasını, "Biz bu tasarıyı desteklemiyoruz ve geçmemesi için de çabalarımızı sürdürüyoruz" sözleriyle özetledi.

Fried, Türkiye'nin kendi tarihini irdelemesi, bunu dış baskı nedeniyle değil, kendi gelişimi ve demokratik değerleri doğrultusunda yapması gerektiğini söyledi.

Orhan Pamuk ve diğer bazı Türk yazar, aydın ve akademisyenlerin konuya ilişkin görüşlerini dış baskı doğrultusunda değil, kendi düşünce çerçevelerinde ifade ettiğini belirten Fried, "Büyük milletler tarihlerindeki karanlık noktalarla yüzleşmekten korkmazlar" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title