Haberler

Frattini: "Farklı Pozisyonlara Saygı Duymak Zorundayız"

AB Komisyonunun Adalet, Özgürlük ve Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, 1915 Olaylarıyla İlgili AB Üyesi Ülkelerin Benimsedikleri Farklı Tutumlara Saygı Duymak Zorunda Olduklarını Söyledi.

AB Komisyonunun adalet, özgürlük ve güvenlikten sorumlu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, 1915 olaylarıyla ilgili AB üyesi ülkelerin benimsedikleri farklı tutumlara saygı duymak zorunda olduklarını söyledi.

Avrupa Parlamentosunda (AP) ikincisi düzenlenen ''Avrupa Ermenileri Kongresi''nde konuşan Frattini, Ermenistan'ın ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesi için ''güçlü bölgesel işbirliği'' geliştirmek zorunda olduğunu vurgulayarak, AB'nin bunu teşvik etmeye çalıştığını belirtti.

Frattini, ''AP 20 yıl önce (1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını) kabul etmiş olsa da AB üyesi ülkelerin farklı pozisyonlarına saygı duymak zorundayız. Bu konuda insan hayatına ve onuruna tam saygı gösterilerek taraflar arasında uzlaşma sağlanması önemlidir'' dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Maqnuel Barroso'nun birkaç gün önce yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili Türkiye'ye herhangi bir ön koşul dayatılmayacağı yönündeki açıklamasına herhangi bir itirazının söz konusu olamayacağını anlatan Frattini, yine de ülkelerin resmi tutumlarında olduğu gibi AB Komisyonu içinde bu konuda farklı fikirlerin paylaşıldığını kaydetti.

Frattini, kişisel görüşünün sorulması üzerineyse ''(Ermeni iddialarını) tanımanın (Türkiye ve Ermenistan arasındaki) uzlaşma için ilk adımı oluşturduğunu'' öne sürdü.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frattini, bu konuda Türkiye'ye dış baskı yapılmasından yana olmadığını dile getirerek, ''Almanya örneğinde olduğu gibi Türkiye'nin kendi kendine adım atmasının'' önem taşıdığını ileri sürdü.

AB'nin henüz dış politikada tek ses olamamasının bu konuyu Türkiye ile müzakere etmesine engel oluşturduğunu savunan Frattini, müzakereleri süren yeni anayasanın (Reform Anlaşması) yürürlüğe girmesi durumunda Birliğin ortak tutum belirleyebileceğini ifade etti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ise Türkiye'nin 1915 olaylarını araştırmak için ortak komisyon kurulması önerisini reddetmelerine gerekçe olarak, TCK 301'inci maddesinin ifade özgürlüğünü kısıtlamasını ve Türkiye'nin sınır kapısını açmamasını gösterdi.

Güvenlik endişelerinden bahseden Oskanyan, ''1915 olaylarından pişmanlık duymayan bir komşuları olduğunu'' ileri sürdü.

Oskanyan, AB'den 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını kabul etmeyi Türkiye'ye tam üyelik için ön koşul olarak getirmesini istedi.

AP'de Hristian Demokratların evsahipliğinde iki gün sürecek toplantıya, Avrupa Halk Partileri (Hristiyan Demokratlar) Grup Başkanı Joseph Daul, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Avrupa'daki Ermeni örgütlerinin liderleri ve dini kıyafetli Ermeni piskoposlar katılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur? Amedspor - Menemenspor CANLI İZLE! Amedspor - Menemenspor maçı hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title