Haberler

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Pamuk'un Basın Toplantısı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, 2005 Ürünü Fındık Alımlarından Doğan Borçların Ödenmesine Yeniden Başlanacağını, 2006 Ürünü Fındık Alım Ödemelerinin de Temmuz Ayı Sonuna Kadar Tamamlanacağını Söyledi.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, 2005 ürünü fındık alımlarından doğan borçların ödenmesine yeniden başlanacağını, 2006 ürünü fındık alım ödemelerinin de Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Pamuk, birlik iştiraklerinden Entegre Fındık İşleme Tesisi (EFİT) A.Ş.'de bugün düzenlediği basın toplantısında, FİSKOBİRLİK'in geçmiş yıllarda rekoltenin yüzde 10'unu aldığına dikkat çekerek, 2007 yılından itibaren alım miktarını yüzde 30 seviyelerine çıkarmayı arzu ettiklerini belirtti. FİSKOBİRLİK'in fındık piyasasında önemli bir denge oluşturduğunu kaydeden Pamuk, birliğin bu denge unsuru olma özelliğini geçmişte olduğu gibi gelecekte de sürdüreceğini söyledi.

Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde bulundurduğunu, üretimini yaptığı ürünün yüzde 90'ını ihraç ettiğini hatırlatan Pamuk, iç piyasada rekoltenin sadece yüzde 10'luk bölümünün tüketildiğini, bu rakamın mutlaka arttırılmasının önem arzettiğini vurgulayarak, "Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşılıyor. Bu fındığın yüzde 90'ı da ihraç ediliyor. Ancak iç piyasada tüketim rekoltenin yüzde 10'u kadardır. Karadeniz'e baktığımız bir çay ve fındığımız var. Bu nedenle fındık tüketimini iç piyasada artırmak durumundayız. Fındık iç tüketiminin yüzde 25'lere yükseltilmesi mücadelesini veriyoruz. Ayrıca, yüzde 90'ını ihraç ettiğimiz ve bunla öğündüğümüz fındığın ancak yüzde 8'i işlenmiş olarak, yüzde 20'si yarı işlenmiş olarak, ama yüzde 72'si de tamamen naturel olarak ihraç edilmektedir. Yapılacak sanayi tesislerinin artırılarak işlenmiş fındık satış oranını en azından 2-3 yıllık süreçte yüzde 30-40'lara çıkması noktasında mücadele vermeyi planlıyoruz. Bu konuda da herkesten destek istiyoruz" dedi.

Pamuk, Türkiye'de fındık tüketimi artırmak için fındıklı çorba, fındıklı çiğ köfte ve ekmeklerde fındık unu kullanımını yaygınlaştırmak gibi projelerinin olduğunu kaydederek, projelerin hayata geçirilmesiyle Türkiye'de on binlerce ton fındık tüketiminin sağlanacağını, bunun da başta arz fazlası olmak üzere birçok sorunun ortadan kaldırılmasını sağlayacağını savundu.

FİSKOBİRLİK iştiraklerinden EFİT A.Ş.'ye 5 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini dile getiren Pamuk, bu yatırımların yaklaşık 3 milyon dolarlık kısmı tamamlandığını, diğer kısmının ise en kısa sürede bitileceğini belirtti.

Birliğe ait Giresun, Trabzon, Ordu, Düzce ve Akçakoca'da bulunan 5 alışveriş merkezlerinin satışa çıkarıldığını, yarın bu merkezlere gelen talepleri yapılacak ihaleyle değerlendireceklerini söyleyen Pamuk, "Birliğin üreticiye olan borcunun karşılanması noktasında inşallah bu merkezler satılarak FİSKOBİRLİK ve fındık üreticisine bir kaynak oluşturur diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Başak Sigorta'da bulunan birliğin hissesinin 13 milyon 150 bin dolara satıldığını, bu ay sonu itibariyle paranın birlik hesabına aktarılacacağını vurgulayan Pamuk, 2005 ürünü fındık alımlarından doğan borçların ödenmesine tekrar başlanacağını ifade etti.

2005 ürünü fındık alımlarından doğan borçların ödenmesine yeniden başlanacağını, 2006 ürünü fındık alım ödemelerinin de Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanacağını aktaran Pamuk, şunları söyledi:

"2005 yılı ödemeleri tamamen bitmiş değil. Alımlardan doğan 170 milyon YTL'lik borcun 120 milyon YTL'lik kısmı krediyle, 50 milyon YTL'lik kısmı da birliğin iştiraklerinin satışıyla ödenmesi planlanıyordu. Ama bazı proseürler ve piyasa şartlarındaki dengeler iştiraklerin satışında gecikmelerin yaşanmasına neden oldu. Bu doğrultuda da 2005'den kalan 50 milyon YTL'lik borcumuz halen ödenemedi. Başak Sigorta'daki hissemizin satışından elde edilen 13 milyon 150 bin dolarlık gelirle borcumuzun ödenmesine yeniden başlayacağız. 2006 ürünüyle de ilgili olarak çalışmalarımız devam ediyor. Belki ödemeler sarkabilir. Ama ne olursa olsun 2005 ürününde yaşanan olumsuzlukları, yaşatmamak için çalışmalarımızı sürüyor. 31 Temmuz 2007 sonuna kadar 2006 fındığından borcumuzun kalmaması için her türlü seferberliği yaptık. Bundan da başarılı olacağımıza inanıyoruz."

Pamuk, fındık üreticilerinin alın terlerinin karşılığını almaları için FİSKOBİRLİK'in etrafında birleşmeye çağırarak, "Fındık üreticisi, rızkı ve alın terini korumak için FİSKOBİRLİK'in etrafında birleşmeli ve bütünleşmelidir. Fındığını birliğe teslim ederse, kim ne yaparsa yapsın, ürünün değeri 5 YTL'nin altına düşmez. Üretici fındığının yarısını birliğe verirse, bunu da Ağustos'un 15 ila Eylül'ün 30'u arasında yaparsa, arz fazlasını üretici kendi aracılığıyla piyasadan çekerse, FİSKOBİRLİK'in eline güçlü bir fındık verirse birlik fındık piyasasını, ekonomisini olmamasına rağmen güç olur. Bu şekilde kalkınır gider. Bu birlik üreticilerin. Birlik yöneticilerinin elinde sihirli değnek olmadığını bilerek, üretici kuruma sahip çıkmalıdır" dedi.

Toplantı sonrasında Pamuk, fındıklı çiğ köfte ve fındık çorbasının da tanıtımını yaparak gazetecilere ikram etti.

(AÇ-ÖS-SN-SN-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title