Haberler

Fındık Üreticileri Külleme ile Mücadele Ediyor

Tirebolu ilçesindeki üreticiler, külleme hastalığına karşı pulvarizatörlerle mücadeleye başladı.

Tirebolu ilçesindeki üreticiler, külleme hastalığına karşı pulvarizatörlerle mücadeleye başladı.

Tirebolu Ziraat Odası Başkanlığınca ürün kaybının önüne geçmek amacıyla ilçedeki tüm çiftçilere sırayla kullanmaları için 12 "pulvarizatör" adlı makine dağıtıldı. Üreticiler dağıtılan makinelerle sezon boyu ilaçlama yapacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2013 yılından itibaren yoğun olarak fındıkta külleme hastalığının görüldüğünü belirtti.

Külleme hastalığının özellikle ürün kaybına sebebiyet verdiğini dile getiren Angın, "Bunlar yaklaşık yüzde 50'ye kadar çıkabilmekte, fındık ağaçlarının kendini yenilemesini de engellemekte. Sürgünlere olumsuz etkisi var, bu anlamda mutlaka külleme hastalığıyla mücadele yapılması gerekiyor." dedi.

Angın, gerek ilaçlarla gerekse kültürel tedbirlerin uygulanması yoluyla mücadele gerektiğini ifade ederek, bu anlamda geçici ruhsatlandırılmış ilaçların söz konusu olduğunu söyledi.

İlaçlamanın mutlaka 20-25 günde bir yapılması gerektiğini aktaran Angın, şunları kaydetti:

"Basit bir hastalıktır ama ilaçlama yapıldığında bu ilaçlamayla ortadan kaldırabileceğimizi düşünmekteyiz. Özellikle içinde bulunduğumuz zaman diliminden itibaren ilaçlama yapılması gerekiyor, bunu bugün burada başlatıyoruz. Tirebolu Ziraat Odası başkanlığı bir etkinlik başlattı, çiftçilere dağıtılmak üzere pulvarizatör temin etti. Vatandaşlarımız bunları kullanacaklar."

Giresun İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman da ilçede 50 köy ve 7 mahallede kullanılmak üzere 12 makine dağıtımı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Her 5 köye bir makine veriyoruz, o makineleri tüm vatandaşların hizmetine sunuyoruz. Buradaki amacımız toplu mücadeleyi gerçekleştirmek, bu hastalıktan, bu illetten kurtulmak." diye konuştu.

Gelecek yıllarda her köye bir makine vermeyi planladıklarını dile getiren Yaman, "Toplu mücadele yapıldığı takdirde bu hastalıktan kurtulacağımızı ve ürün kaybımızın olmayacağını belirtmek istiyorum. 2017 yılının üreticilerimize bol kazançlı geçmesini diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Tirebolu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title