Haberler

"Evliya Çelebi Seyahatnamesi ve Bayburt" Paneli

Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Evliya Çelebi'nin doğumunun 400.yıldönümü etkinleri kapsamında "Evliya Çelebi Seyahatnamesi ve Bayburt" konulu panel düzenlendi.

Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yıldönümü etkinleri kapsamında "Evliya Çelebi Seyahatnamesi ve Bayburt" konulu panel düzenlendi.

Şair Zihni Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Abdullah Şahin, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mete Emir, Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Altan, Bayburt Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muhammet İhsan Çubukçu, Aydıntepe Belediye Başkanı Orhan Eraslan, daire amirleri ve öğrenciler ile panelistler Kültür ve Turizm Şube Müdürü Adnan Okumuş, Bayburt PMYO eğitmeni Mutlu Adak ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mevlüt Yüksel katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Akbulut, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Kültür Bakanlığının 2011 yılının Evliya Çelebi Yılı olması nedeni ile yoğun bir çalışma gerçekleştirdiğini belirterek, geçmişin armağanı olan değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması için bunun gerekli olduğunu söyledi.

Tarihin geçmişten günümüze uzanan bir kültür ve medeniyet süreci olduğunu ifade eden Akbulut, "Bu süreç içerisinde bakıldığında, kültürel birikimler, yaşam içerisinde oluşarak, geleceğe bir değişim, gelişim ve süreklilik içerisinde aktarılırlar. Bu aktarma işi de toplumlarca üretilip tüketilen bilgi, beceri ve değer yargılarının yaşama geçirilmesi ile gerçekleştirilebilmektedir. Bir milletin kültürü ve o kültür içinde yer alan unsurlar, o milletin insanlarının geçmişi ve gelecek kuşakların bağ kurmasında Evliya Çelebi gibi değerlerimiz çok önemli rol oynar. Bu nedenle Seyyah-ı Alem olan Evliya Çelebi'nin yaşam kültürü ve bu yaşam içerisinde oluşan değerlerin gelecek kuşaklara çok iyi bir şekilde aktarılması gerekir. Çünkü kültür var olmanın ve değişmenin temelidir" dedi.

Panel moderatörü İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mete Emir ise Avrupa Konseyi'nin geçen dönemde Evliya Çelebi'yi insanlık tarihine yön veren 20 kişiden biri olarak ilan ettiğini ifade ederek, "UNESCO hatırlatmasa biz bu değerin fazla farkında olmamaya devam edecektik. Onu daha çok esprileri, anlatışları ile biliriz. Onunla ilgili anlatılan hikayelerden dolayı biliriz. Evliya Çelebi bu topraklarda yaşayan herkes için daha fazla şey ifade ediyor" diye konuştu.

Panelistlerden Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mevlüt Yüksel Evliya Çelebi'nin kişiliği, Bayburt PMYO eğitmeni Mutlu Adak ise Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi hakkında bilgi verdi.

"Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Bayburt" konulu sunum yapan Kültür ve Turizm Şube Müdürü Adnan Okumuş, Evliya Çelebi'nin 1647 yılında Bayburt'a geldiğini kaydederek, Evliya Çelebi'nin eserinde Bayburt adından bahsettiğini, şehirdeki bitki örtüsünden bilgiler aktardığını, Kadızade Mehmed Çelebi Cami önünde kurulan pazarı tarif ettiğini, Çoruh Nehri aşağısındaki mahalleden ise Yurt Mahallesi diye bahsettiğini söyledi.

Panel moderatörü Emir, panelin kapanışında yaptığı konuşmada, Evliya Çelebi'nin gittiği yerlerin gelenek ve göreneklerini, kişilerini, toplumsal yapılarını anlattığını, bu yönüyle de onun çok kıymetli bir halk bilimci olduğunu kaydetti.

Panel sonunda panelistlere günün anısına plaket verildi.

- BAYBURT

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title