Haberler

Erdoğan: Siyasi Sorunlar Parlamentolarda Çözülmeli

Erdoğan AKP'ye Açılan Kapatma Davasını, 'Türkiye Demokratik Bir Ülkedir. Siyasi Sorunlar AB'ye Üye Ülkelerdeki Gibi Parlamentolarda Çözülmesi Gerekir, Mahkemelerde Değil' Sözleriyle Değerlendirdi.

Estonya Başbakanı Andrus Ansip, AK Parti'ye yönelik açılan kapatma davasını, "Türkiye demokratik bir ülkedir. Tüm siyasi sorunlar AB'ye üye ülkelerdeki gibi parlamentolarda çözülmesi gerekir, mahkemelerde değil" sözleriyle değerlendirdi. Türk halkının son parlamento seçimlerinde seçimini yaptığını dile getiren Ansip, her konuya demokratik çözüm bulunmaması için hiçbir sebep olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Estonya Başbakanı Andrus Ansip ile biraraya geldi. Erdoğan ve Ansip, yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından önce Türkiye ile Estonya arasında karşılıklı vize kolaylıkları getiren düzenlemeye ilişkin notalar Başbakanlar huzurunda teati edildi. Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada, Ansip'in ziyaretinin Estonya'dan Türkiye'ye başbakan düzeyinde ilk ziyaret olduğunu belirterek, Türkiye'nin, NATO müttefiki olan Estonya ile arasında tarihten gelen güçlü dostluk ilişkileri bulunduğunu kaydetti. Bu ziyaretin ilişkilere ivme kazandıracağını belirten Erdoğan, görüşmelerde siyasi, ticari, kültürel ilişkileri ele aldıklarını, güncel, bölgesel ve uluslararası konuları da ayrıca değerlendirdiklerini bildirdi. Bu konulardaki görüş ve tutumlarının ana hatlarıyla örtüştüğünü dile getiren Erdoğan, Estonya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine güçlü destek verdiğini kaydetti. Erdoğan, görüşmelerde Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını, Türkiye'nin bu konudaki beklentilerini Ansip'e ilettiklerini söyledi.

Estonya'nın Kıbrıs konusunda olumlu bir yaklaşım sergilediğine işaret eden Erdoğan, Estonyalı parlamenterlerin kısa süre önce KKTC'ye yaptığı ziyaretin moral açısından önemli bir katkı olduğunu ifade etti. Erdoğan, bu yıl Ekim ayında Cumhurbaşkanı Gül'ün Estonya'ya gideceğini, ayrıca TBMM Başkanı ve Dışişleri Bakanı'nın da bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştireceklerini, bu ziyaretlerin iki ülke arasındaki dayanışmanın artması bakımından önem arzettiğini söyledi.

TÜRKİYE'YE 'AB' DESTEĞİ Estonya Başbakanı Ansip de yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin mükemmel durumda olduğunu dile getirerek, diplomatik ilişkilerin de her iki ülke arasında oldukça iyi noktada olduğunu söyledi. Özellikle 1920-1930'lu yıllardan sonra ilişkilerin çok iyi konuma geldiğine dikkat çeken konuk Başbakan, Estonya'nın 1920'li yıllarda Türkiye'de büyükelçilik açtığını hatırlattı. Estonya halkının, Türkiye'nin Estonya'nın hukuk dışı işgalini hiçbir zaman tanımadığını asla unutmayacaklarını belirten Ansip, Estonya'nın NATO üyeliğine verdiği destek ve Baltık'taki hava sahasının 2006 yılında Türk F-16 sahası tarafından korunması konusunda da Türkiye'ye teşekkür etti. Estonya'nın, AB'nin genişlemesini desteklediğini vurgulayan Ansip, "Estonya'nın, AB'ye katılma hayali, Estonya için çok önemli ve somut bir hedefti. Bu hedefler sayesinde çok önemli reformlar gerçekleştirdik. Bu hazırlık sürecinde bunlardan çok yararlandık. Bu reformların kendimiz için olduğunu biliyorduk. Türkiye'yi bir gün AB içinde görmeyi umut etmekteyiz. Ekonomik başarılarınızı alkışlıyoruz. Estonya ve Türkiye'nin büyüme hızları birbirine çok yakın" diye konuştu. Konuk Başbakan, Türkiye ile bilişim alanında da önemli işbirliğine imza atmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin 'Türkiye'nin AB süreci devam ederken iktidar partisi hakkında kapatma davası açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusunu cevaplayan Estonya Başbakanı Ansip, "Türkiye demokratik bir ülkedir. Tüm siyasi sorunlar AB'ye üye ülkelerdeki gibi parlamentolarda çözülmesi gerekir, mahkemelerde değil. Türk halkı son parlamento seçimlerinde 2007 yılında kararını vermiştir, seçimini yapmıştır. Her konuya demokratik çözüm bulunmaması için sebep yoktur" değerlendirmesini yaptı.

(DA-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Balıkesir'de bıçaklanarak katledilen kurye öğrencinin cinayet anı görüntüler ortaya çıktı

Balıkesir'de bıçaklanarak katledilen kurye öğrencinin cinayet anı görüntüler ortaya çıktı

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title