Haberler

Elektrik Mühendislerinden Telekom Zammına Dava

Elektrik Mühendisleri Odası, Türk Telekom'un Bu Ay İtibariyle Yürürlüğe Giren Zamlı Tarifesine Onay Veren Telekomünikasyon Kurulu Kararının İptali İstemiyle Danıştay'a Dava Açtı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türk Telekom'un bu ay itibariyle yürürlüğe giren zamlı tarifesine onay veren Telekomünikasyon Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtı.

EMO'dan yapılan açıklamada, Türk Telekom'un uluslararası ve şehirlerarası görüşmelere indirimle üstünü örtmeye çalıştığı savunuldu. Açıklamada, zamlı tarifenin mart ayının başından itibaren yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Türk Telekom'un sabit ücrete yapılan zamla ortalama yüzde 22.5 gelir artışının garantilediği belirtilen açıklamada, şehir içi görüşmelere de ortalama yüzde 25 zam yapıldığına işaret edildi.

İNDİRİM DEĞİL BİNDİRİM

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany'nin yeni tarifeden 250 milyon YTL gelir artışı beklediklerini söylediği hatırlatılan açıklamada, "Yeni tarifenin iddia edildiği gibi 'indirim' değil, 'bindirim' içerdiğini ortaya koydu" denildi.

Türk Telekom'un "Fiili tekel" konumunu kullandığı vurgulanan açıklamada, Türk Telekom'un ülke ekonomisine zarar verecek Merkez Bankası'nın bile açıkladığı bir zammın yürürlüğe konmasına göz yumulduğu ifade edildi.

EMO'nun Telekomünikasyon Kurumu'na daha önce zammı onaylamaması için çağrıda bulanduğu hatırlatılan açıklamada, uygulamadaki hukuka aykırılıkları saptanarak, 8 Mart 2007 tarihinde Danıştay'a başvuru yapıldığı bildirildi. Açıklamada, açılan davada, Telekomünikasyon Kurulu'nun yeni tarifeye yönelik onay kararının, ayrıca bu karara dayanak teşkil eden tebliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendiği kaydedildi.

Açıklamada, dava dilekçesinde "Yapılan tarife değişikliği, yaygın telefon abonelerini mağdur edecek boyutta ve artık özel bir tekel konumunda bulunan Türk Telekom'un gelirlerini haksız bir şekilde artıracak içeriktedir" ifadelerine yer verildiği, onay kararının kamu yararına aykırı olduğunun belirtildiği anlatıldı.

Tebliğin yürürlük süresinin bitmesine 16 gün kala Türk Telekom'un Telekomünikasyon Kurumu'na zam içeren tarifesi için başvuru yaptığına dikkat çekilen dilekçede, "Bir tarife döneminin son günlerinde, o tarife dönemi için ve bir sonraki tarife dönemi içerisinde yürürlüğe girecek şekilde fiyat belirlenmesinin kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşmadığı açıktır" denildi.

Dilekçede, Telekomünikasyon Kurumu'nun sorumlu bir idare olmasına karşın yapılan yeni tarife değişikliğine ilişkin hiçbir açıklama yapmadığının altı çizilirken, şu görüşlere yer verildi:

"Özelleştirmeyle amaçlanan şeffaflaşma yerine tam bir 'karartma' ortamı yaratılmaktadır. Oysa Türk Telekom tarafından verilen hizmet son derece önemli bir kamu hizmetidir. Tüm yurttaşların bu alanda olan gelişmelerden ve ödeyecekleri ücretlerden tam bir bilgi sahibi olmaları gerekir. Bu konuda sorumlu kurum olarak Telekomünikasyon Kurumu hiçbir açıklama yapmazken, gelişmeleri eleştiren kişi ve kuruluşlar Türk Telekom tarafından ticari sır adı altında adeta tehdit edilmektedir."

Onay kararının dayanağını oluşturan tebliğde yer alan iki hizmet sepetinin her birinde ayrı ayrı ücretlendirmeye tabi hizmet kalemleri bulunduğu belirtilerek, her bir sepetteki ortalama üzerinden değerlendirme yapılmasının tarife yapısında dengesizliğe yol açtığı kaydedildi. Dilekçede, yeni tarifenin 406 sayılı Yasa'nın "Bir hizmetin maliyetinin diğer bir hizmetin ücreti yoluyla desteklenmesinden veya karşılanmasından kaçınılır" ilkesine aykırılığı şöyle ortaya konuldu:

"Bir hizmetin aşırı artması yanında, diğer hizmetin ücretinin düşmesi, ortalama bir değer meydana getirerek, enflasyon ölçütüne uygun sonuç doğurabilecektir. Oysa her bir hizmet için enflasyon gibi objektif bir değer üzerinden formüle edilerek tavan fiyatın belirlenmesi halinde, hizmetler arasında birbirlerini sübvanse edecek sonuçlara engel olunacaktır. İptalini istediğimiz tebliğ hükümleri, Türk Telekom'un tarifelerde yapacağı her türlü oynamaya ve aşırı fiyatlandırmaya zemin hazırlayan, kamu yararına aykırı tarifeye hukuki geçerlilik kazandıran içeriğe sahiptir ve davalı idarenin kendisine verilen fiyat ayarlama görevini hukuka, kamu yararına ve hizmetin gereklerine uygun kullanmadığının göstergesidir."

Dava dilekçesinde, Türk Telekom'un kullanıcılar arasında yaptığı "ayrımcılık" yaparak "fiili tekel" konumunu daha da güçlendirmeye çalıştığı şöyle anlatıldı:

"Yaklaşık 10 milyon abonesi bulunan hesaplı hat tarifesine, ancak yılda bir kez geçebilme hakkı tanınmıştır. Diğer yandan bu tarife tipi için taşıyıcı ön seçimi ve taşıyıcı seçimi hakkı yasaklanmıştır. Buna göre, şehirlerarası ve milletler arası görüşmeler için diğer uzak mesafe operatörlerine geçiş engellenmektedir. Bu durum da, Türk Telekom'un kendi altyapısı üzerinden hizmet alan uzak mesafe operatörlerinin önüne set çekmek anlamını taşımaktadır. Bu şekilde, sabit ücreti en az olan tarife tipinden diğer tarife tiplerine yönlendirme/zorlama ve geçişi kısıtlama olanağı getirilmiştir. Fiili bir tekel olan Türk Telekom'a bu denli tarife kolaylığı ve yetki tanınmış olması, kamu yararına aykırılık taşımaktadır."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title